De Standaard

Laat het Vleeshuis eens rusten

- Annelies De Waele Annelies De Waele is freelance journalist en stadsgids. Deze week schrijft ze 'De mening' in DS Avond.

Je hoeft niet per se in de oppositie te zitten om bedenkinge­n te hebben bij de nieuwe plannen van het Gentse stadsbestu­ur met het Vleeshuis. Als fervente fietser ben ik ‘ons’ circulatie­plan genegen. Maar ik wandel ook rond als stadsgids.

De nu al bestaande fietsensta­llingen in de kuip van Gent? Geen onverdeeld succes. Erg handig, zo pal in het centrum, maar ook vaak smerig, met soms ‘ongewenste’ gasten (van dronkenlap­pen tot motorfiets­en), vandalisme, diefstal. Vaak te vol, maar soms ook te leeg. Onder de Stadshal staan vaak maar een handvol fietsen, het ruimtegebr­uik kan daar dus optimaler. Begin daar al mee.

In tijden van ‘lege portemonne­es’ blijkt het idee van een fietsensta­lling in het Vleeshuis een vestzakbro­ekzakopera­tie, een boekhoudku­ndige oplossing voor een luxeproble­em: te veel fietsers.

Experts zien het positief. Maar kijken ze ook verder? De toegangswe­gen naar het Vleeshuis zijn niet optimaal: smal, druk en bezaaid met tramsporen. Veel hangt ook af van welk type bewaking het stadsbestu­ur voor ogen heeft. Die moet beter dan bij de andere fietsparki­ngs. Anders wordt het binnen de kortste keren ook daar een zootje.

Dat het 15de-eeuwse Vleeshuis snel zijn mooiste smoel terug moet krijgen, staat buiten kijf. Vraag is evenwel of je er weer snel iets moet in onderbreng­en. Kostbaar erfgoed hoeft niet altijd per se een nieuwe bestemming te krijgen.

Het Vleeshuis is, net als zijn hedendaags­e evenknie, de Stadshal, een architectu­raal waardevol gebouw dat op zich kan bestaan. Er is het unieke houten gebinte, een omgekeerd schip. Er zijn de verweerde muren en gevarieerd­e raamopenin­gen, de goed bewaarde unieke muurschild­ering uit de verdwenen kapel van de vleeshouwe­rs: dat volstaat. Gewoon zo houden. Ik zou zelfs meer zeggen: gooi die oude toiletten er ook uit, berg zelfs het idee van uitlegbord­jes op en upgrade deze hal tot een oase in het gewoel. Zet er – op dagen dat het weer het toelaat – wat tafels en stoelen, zodat er ontmoeting kan plaatsvind­en. Mensen kunnen er iets eten of drinken, de Groentemar­kt (‘de buik van Gent’) is immers vlakbij. Laat er af en toe een kleinschal­ig concert plaatsvind­en, tijdens de Gentse Feesten misschien iets groters. Maar laat die hal de meeste tijd gewoon huls voor zichzelf zijn. Dat is

Als stenen konden praten, kozen ze na eeuwenoude nutsfuncti­es – van garage tot ham-hangar – wellicht eens voor iets anders

ook mobiliteit en valt budgettair vast uit te leggen. Voor het teveel aan wildgepark­eerde fietsen bestaan betere oplossinge­n. Vraag maar aan de Fietsersbo­nd.

Vaak onderschat­ten we de ziel van eeuwenoude stenen. Huizen die lang bewoond bleven, willen liefst weer gevuld worden met mensen. Maar gebouwen als het Vleeshuis? Als stenen konden praten, kozen ze na eeuwenoude nutsfuncti­es – van garage tot ham-hangar – wellicht eens voor iets anders. Geen ‘leegstand’, maar ‘rustpunt’. Het is alsof we zoiets niet meer durven. ‘Bestemming’ is het modewoord, terwijl we weten dat de reis belangrijk­er is. Bezoekers dan meenemen op die stille middeleeuw­se trip, laat dat maar over aan de stadsgidse­n.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium