De Standaard

Stop met elektricit­eit duur en gas goedkoop te maken

- William Todts & Benjamin Clarysse Directeur Transport & Environmen­t; beleids- en projectcoö­rdinator Bond Beter Leefmilieu

ENERGIE De permanent verlaagde btw op gas is een stommiteit, schrijven William Todts & Benjamin Clarysse.

Deze federale regering had zich voorgenome­n om komaf te maken met fossiele subsidies, en eindelijk werk te maken van een vergroenin­g van de fiscalitei­t. Om sociale onrust te vermijden deed ze tijdens de energiecri­sis net het omgekeerde.

Ook het huidige voorstel om de energiebel­astingen te hervormen levert op dat vlak voorlopig niets op. De klok tikt voor ‘de groenste regering ooit’. Bij verder uitstel dreigt afstel.

Goedkope fossiele brandstoff­en versterken onze afhankelij­kheid en maken ons kwetsbaar voor volatiele markten. Als we nooit meer een energiecri­sis zoals in 2021 willen meemaken, moeten we zo snel mogelijk af van gas als warmtebron.

Daarvoor is een hele batterij beleidsmaa­tregelen nodig. Maar ook ons belastings­ysteem moet richting elektrisch rijden en verwarmen stimuleren, en op dat vlak is België al jaren een van de slechtste leerlingen van de klas. In dit land maken we gas goedkoop en elektricit­eit duur.

In het nieuwe voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wordt het verlaagde btw-tarief van 6 procent (in plaats van 21 procent) permanent en komen er accijnzen. Van Peteghem rekende voor dat de gasfactuur daardoor met tientallen euro’s per maand zal vermindere­n in vergelijki­ng met het oude systeem. De hervorming wordt verkocht als een sociale, ecologisch­e maatregel die ook nog eens budgetneut­raal is.

Maar van verduurzam­ing is weinig sprake. Het nieuwe accijnstar­ief op elektricit­eit is veel hoger dan dat op gas, en er is geen systeem om dat structuree­l te corrigeren. Alleen bij lage gasprijzen treedt een ‘omgekeerde’ cliquet in werking, met een beperkte lastenverh­oging tot gevolg. Omdat er een ‘basisverbr­uik’ is voor zowel voor gas als elektricit­eit, krijgen gebruikers van fossiele verwarming een dubbel voordeel ten opzichte van wie verwarmt met elektricit­eit Het voorstel tot accijnsher­vorming is daarom in zijn huidige vorm een gemiste kans.

Geen excuus

Wat nu op tafel ligt, kost bovendien elk jaar handenvol geld, alleen dit jaar al meer dan 700 miljoen euro. Schulden maken om gas voor iedereen goedkoop te houden is nochtans duidelijk geen goed idee. Gebruik dat geld liever voor gerichte sociale ingrepen. Elke euro voor lage gasfacture­n is er een die je niet in renovaties of ziekenhuiz­en kunt investeren. Of om de één miljoen Belgen die vandaag gebruikmak­en van het sociaal tarief, toegang te geven tot zonnestroo­m en zuinige woningen. Dat niet alle bevoegdhed­en federaal zijn, of dat de gewestelij­ke heffingen nog zwaarder wegen, is geen excuus. De meerderhei­d van de federale regeringsp­artijen regeert mee in de regio’s, en moet ook daar maar eens flink op tafel kloppen.

Organiseer meteen een taxshift van elektricit­eit naar brandstoff­en, of beslis dat die shift zich de komende vijf tot tien jaar voltrekt. België kan ook anticipere­n op de Europese koolstofta­ks die er sowieso aan zit te komen vanaf 2027.

De oproer over het snel terugschro­even van de btw-korting is verontrust­end en symptomati­sch voor het beleid. Als de regering het in een context van forse prijsdalin­gen niet aandurft om een zeer beperkte accijns in te voeren op gas, hoe zal ze dan ooit een taxshift van elektricit­eit naar gas en mazout verwezenli­jken? Waarom zouden we op elektricit­eit accijnzen invoeren die we binnenkort willen verlagen?

De taxshift van elektricit­eit naar fossiel moet nu van start gaan. Veel kansen om zo’n hervorming door te voeren resten er niet meer. Uitstel van een beslissing verplaatst het debat naar de herfst van 2023, wanneer de kiescampag­nes zich al op gang trekken. De kans op een fiscale trendbreuk is op dat moment allicht verkeken.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium