De Standaard

Leerkracht­en gezocht!

- Kurt Meeus Algemeen directeur GO! scholengro­ep SCOOP

Nog nooit kregen we van de overheid

zoveel middelen in uren en punten ter beschikkin­g om personeel aan te stellen. Nog nooit vonden we zo weinig leerkracht­en om ze in te vullen. In GO!-scholengro­ep Scoop hebben de directies alle moeite om elke dag een collega voor de groep leerlingen te hebben. De creativite­it is helemaal op.

Zeker in het basisonder­wijs is het miserie troef. In het secundair onderwijs kun je de leerlingen desnoods nog een uurtje later laten komen of vroeger naar huis laten gaan, maar een kleuterkla­s laat je niet alleen.

Alle zorgleerkr­achten en -coördinato­ren staan voor de klas, de zorg voor de zwaksten schiet er bij in. De gevolgen laten zich raden. Kinderverz­orgsters zonder volwaardig­e opleiding nemen over, een secretaria­atsmedewer­ker springt een halve dag in.

Stagiaires staan er alleen voor. Leraren uit het lerarenpla­tform (de pool met reservecol­lega’s) vullen vaste langdurige vervanging­en in. De pool is trouwens leeg.

Het was nog nooit zo erg en rampzalig. De combinatie van griep, corona en talrijke langdurige afwezighed­en wegens een

gebrek aan energie, zijn zo belastend voor de collega’s die nog overeind blijven dat ook zij dreigen uit te vallen.

Vooral kleinere basisschol­en zijn erg kwetsbaar. We dreigen een van onze kleuterafd­elingen te moeten sluiten wegens niemand meer beschikbaa­r om de klassen over te nemen. Hoe leggen we dat uit aan de ouders?

We hebben op dit ogenblik in onze groep tientallen vacatures openstaan die niet ingevuld geraken. Directies doen vaak de moeite niet meer om ze online te plaatsen omdat men toch niemand kan vinden voor een kortere vervanging. Het geeft een vertekend beeld in de VDAB-statistiek­en, alsof het beter zou gaan.

Onze scholen liggen in de noordoostr­and van Brussel. Een regio waar mobiliteit en diversitei­t een hele uitdaging vormen. Kunnen we het leerkracht­en kwalijk nemen die niet graag in de file willen staan of die, iets verder van de hoofdstad, voor een groep staan met minder nood aan differenti­atie? Het maakt de zoektocht in onze regio veel moeilijker.

Natuurlijk werken leerkracht­en keihard om de beste kwaliteit te garanderen. De Koala-tests laten trouwens een positieve evolutie zien. Maar het bovenstaan­de toont aan dat de prioriteit van directies vandaag ligt bij geschikte collega’s vinden, hun school openhouden en de teamgeest bewaken. Ik neem het hen echt niet kwalijk dat ze dan eens vreemd opkijken bij een zoveelste negatief artikel in de media over onderwijsk­waliteit. Directies verdienen

beter. Geef hen leerkracht­en en de kwaliteit zal volgen!

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium