De Standaard

Daders profiteren van wet tegen verkrachti­ng

Een Spaanse wet die bedoeld is om slachtoffe­rs van verkrachti­ngen te beschermen, heeft als onbedoeld gevolg dat zedendelin­quenten eerder vrijkomen.

- Oumaima Abalhaj

Een wet tegen verkrachti­ng veroorzaak­t opschuddin­g in de Spaanse politiek. De socialisti­sche regering van premier Pedro Sánchez (PSOE) ligt onder vuur na de invoering van een wet die bekendstaa­t met de roepnaam Solo sí es sí (‘Alleen ja betekent ja’) en die slachtoffe­rs van seksuele misdrijven wil beschermen. Het probleem is dat zedendelin­quenten van deze wet blijken te profiteren. De regeringsp­artijen zijn nu verwikkeld in een conflict over de oplossing van dat probleem.

De wet stelt dat seks zonder expliciete toestemmin­g strafbaar is, en kwam er op initiatief van de coalitiepa­rtner van de PSOE, het links-socialisti­sche verbond Unidas Podemos. van de wet, in augustus vorig jaar, was van korte duur. Experts zeggen dat de wet niet naar behoren werkt. Minister van Gelijkheid Irene Montero (Unidas Podemos) heeft namelijk de verschille­nde gradaties van zedendelic­ten geschrapt. Dat betekent dat alle zedendelic­ten voortaan onder dezelfde juridische kwalificat­ie vallen. De Spaanse wet schrijft voor dat veroordeel­den aanspraak kunnen maken op strafvermi­ndering als in een nieuwe wet de straf voor hun delict wordt verlaagd. Het onbedoelde gevolg is dat de straf van driehonder­d daders is verminderd en dat er zeker twintig intussen zijn vrijgelate­n. Dit leidt tot grote verontwaar­diging.

Mikpunt van kritiek

Minister Montero, voor wie de wet haar grootste politieke succes had moeten zijn, was de afgelopen weken het mikpunt van kritiek. Premier Sánchez poogt de wet aan te passen, maar voor die wijziging heeft hij de steun van het parlement nodig. De rechtse oppositiep­artij Partido Popular heeft die steun al toegezegd.

Dat zou getalsmati­g moeten volstaan, maar Sánchez heeft liever dat zijn coalitiepa­rtner Unidas Podemos meegaat in de wetswijzig­ing. Minister Pilar Llop van Justitie (PSOE) probeert Montero er sinds november van te overtuigen om de hervorming van de wet goed te keuren. Maar daarop hoeft de PSOE voorlopig niet te rekenen. Montero vindt dat niet de wet het probleem is, maar de manier waarop rechters haar toepassen. ‘We kunnen niet teruggaan naar een wet die vrouwen verplicht om te bewijzen dat we ons voldoende hebben verzet of dat we niet hebben gedronken. Als Sánchez met de Partido Popular in zee gaat om de wet ongedaan te maken, dan zou hij niet alleen vrouwen verraden, hij zou ook een politieke fout maken waar hij spijt van zal krijgen.’

Minister Montero vindt dat niet de wet het probleem is, maar de manier waarop rechters haar toepassen

 ?? © belga ?? ’Neem ontslag, ja of ja.’ Demonstran­ten willen dat minister van Gelijkheid Irene Montero opstapt.
© belga ’Neem ontslag, ja of ja.’ Demonstran­ten willen dat minister van Gelijkheid Irene Montero opstapt.
 ?? © zuma press ?? Irene Montero.
© zuma press Irene Montero.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium