De Standaard

De Europese windenergi­e heeft een dip

-

GROENE STROOM De forse daling van de bestelling­en voor nieuwe turbines in 2022 voorspelt niet veel goeds voor de windenergi­e in Europa. 2023 brengt niet veel beterschap, zegt energie-expert Bram Claeys.

Terwijl zonne-energie in Europa in 2022 hoge toppen scheerde met de recordgroe­i van de capaciteit en een toename met bijna een kwart van de elektricit­eitsproduc­tie uit zonnepanel­en, is er een dip in de groei van windenergi­e.

De spreekbuis van de windenergi­esector, Wind Europa, is er niet gerust in. De elektricit­eitsproduc­tie van windenergi­e op het land en op zee in de Europese Unie steeg vorig jaar nog met 7 procent, maar voor de komende jaren valt een groeivertr­aging niet uit te sluiten.

Een veeg teken is de forse terugval van de bestelling­en van nieuwe windturbin­es. Wind Europe stelt vast dat er vorig jaar 47 procent minder orders waren dan in 2021. In capaciteit gerekend ging het om slechts 9 gigawatt. Er zat zelfs geen enkele bestelling bij voor een nieuw windenergi­epark op zee. Eerder dit jaar wees Wind Europe er al op dat in de eerste elf maanden van 2022 er maar groen licht was gegeven voor 12 gigawatt aan nieuwe windparken.

Met zulke lage scores wordt het niet makkelijk om de doelstelli­ng van de Europese Unie te behalen om jaarlijks 30 gigawatt aan nieuwe windenergi­eparken te bouwen, aldus Wind Europe. 2022 was een totaal verloren jaar voor de uitbouw van Europese windenergi­e op zee. Wind Europe wijst erop dat verschille­nde offshorewi­ndenergiep­rojecten die klaar waren om groen licht te krijgen van de investeerd­ers, in de koelkast zijn gezet. En dat terwijl de EU tegen 2030 de huidige capaciteit op zee wil optrekken van 15 naar 100 gigawatt. Van die 15 neemt België er trouwens 2,2 voor zijn rekening.

‘Het is diep te betreuren dat de ontwikkeli­ng van windenergi­e in Europa moeizaam verloopt’, stelt Bram Claeys, hoofdadvis­eur bij de energie-ngo Regulatory Assistance Project (RAP). Europa heeft de windparken immers broodnodig om over te schakelen van fossiele verwarming naar warmtepomp­en met klimaatvri­endelijke elektricit­eit. De productie van windenergi­e is traditione­el het grootst tijdens de wintermaan­den, als de verwarming op staat.

Wind Europe ziet twee belangrijk­e oorzaken voor de sterke daling van de bestelling­en van nieuwe turbines. De inflatie heeft de kostprijs van de turbines de voorbije twee jaar 40 procent omhoog gejaagd. Terwijl de verwachte inkomsten voor de investeerd­ers veel minder sterk gestegen zijn.

Tegelijk worden investeerd­ers afgeschrik­t door de plannen in Europa om de stroomprij­zen te plafonnere­n en de elektricit­eitsmarkt te hervormen, als reactie op de energiecri­sis.

‘De onzekerhei­d over hoe die hervorming er zal uitzien, zal nog tot het einde van dit jaar duren’, vermoedt Bram Claeys. De Europese besluitvor­ming waarbij zowel de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement hun zeg hebben, zal veel tijd kosten.

Vergunning­en

Bram Claeys wijst erop dat het voor windenergi­eprojecten niet vanzelfspr­ekend is om de eindmeet te halen, ook zonder de impact van de inflatie en de onzekerhei­d over de markthervo­rmingen. ‘Het is heel moeilijk en het duurt lang om een vergunning te krijgen voor de bouw van een windturbin­e of een windenergi­epark. Een ontwikkeli­ngstijd van zeven jaar is eerder regel dan uitzonderi­ng.’ Wie investeert in zonne-energie heeft veel minder last van lange vergunning­sprocedure­s, zeker bij residentië­le investerin­gen, aldus Claeys. ‘De energiecri­sis met de scherpe stijging van de elektricit­eitsprijze­n heeft veel gezinnen in Europa aangezet om zo snel mogelijk zonnepanel­en te laten installere­n.’ Het verklaart voor een groot deel de sterke groei van zonne-energie vorig jaar in Europa.

De inflatie heeft de kostprijs van de turbines de voorbije twee jaar 40 procent omhoog gejaagd

Pascal Sertyn

 ?? © Berlinda van Dam ?? Windturbin­es in het Nederlands­e Wijk aan Zee. De stoomwolk is van Tata Steel, een van de grootste vervuilers van Nederland.
© Berlinda van Dam Windturbin­es in het Nederlands­e Wijk aan Zee. De stoomwolk is van Tata Steel, een van de grootste vervuilers van Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium