De Standaard

Ook Fietsersbo­nd juicht komst van op en top Brusselse fiets toe

-

BRUSSEL De Compacto is de nieuwste fiets van het Brusselse fietsmerk SUGG en moet vooral gezinnen met weinig plek in huis charmeren. Voor oprichter Frédéric Mertens is zoiets haast een missie. ‘Het is een goede zaak dat wordt gedacht over oplossinge­n op maat voor alle Brusselaar­s.’ Het nieuwe Brusselse fietsmerk SUGG heeft twee fietsateli­ers geopend: eentje in de Lakensestr­aat in het centrum van Brussel en eentje in de Waterloola­an in Elsene. Voorts heeft SUGG ook zijn eerste fiets voorgestel­d. De Compacto is ‘made in Brussels’ en is een compacte, maar robuuste fiets. Ondertusse­n zijn er al 25 van verkocht.

Het merk mikt op de verkoop van honderd fietsen voor de zomer van 2023 en bereidt al nieuwe bestelling­en van onderdelen voor.

Oplossinge­n op maat

‘Onze fietsen zijn robuust en compact. Zo kan het onderhoud tot een minimum beperkt blijven, worden technische problemen vermeden en kunnen we de levensduur van de Compacto verlengen. We hebben ook gekozen voor een compact formaat zodat fietsers in alle soorten en maten hun fiets bijna overal kunnen meenemen en wegzetten’ , zegt Frédéric Mertens, oprichter van het merk.

De Fietsersbo­nd juicht de komst van het Brusselse merk toe. ‘Het is belangrijk dat er voor alle Brusselaar­s fietsen op maat bestaan’, vertelt Thomas Deweer van de Fietsersbo­nd.

‘Zo zijn er longtails en bakfietsen om kinderen naar school te brengen, speed pedelecs voor pendelaars vanuit Vlaanderen, plooifiets­en en deelfietse­n voor de treinfiets­er, elektrisch­e fietsen om de Brusselse heuvels te overwinnen en buitenmaat­se fietsen voor leveringen. Met de Compacto komt daar nu nog een extra oplossing op maat bij.’

De creatie van de autoluwe wijken creëerde de voorbije maanden spanningen en een vergroting van de tweespalt tussen automobili­st en fietser.

‘Automobili­sten krijgen het gevoel dat fietsers hun kostbare plek innemen’, vertelt Deweer.

Nieuwe speler

‘Het ging zelfs zo ver dat er vandalisme gepleegd werd en er werden zelfs ideologisc­he drijfveren geopperd. Als Fietsersbo­nd vinden wij het uiterst belangrijk om er te blijven op duiden dat de fiets gewoon een heel handig vervoersmi­ddel is in Brussel. Bovendien is het belangrijk dat er veel verschille­nde oplossinge­n op maat zijn en dat de Brusselaar veel keuzes heeft. Met de Compacto is er een nieuwe speler en dat kan de mobiliteit in de stad alleen maar ten goede komen.’ (amg)

 ?? © rr ?? Oprichter Frédéric Mertens.
© rr Oprichter Frédéric Mertens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium