De Standaard

Resetten op de rode loper

Kan je positieve energie overbrenge­n in ontwrichte­nde tijden? En hoe voelt het om alles los te laten? Danai Anesiadou test het uit in nieuw werk, dat tolt rond speelse associatie­s en bruisende ideeën.

- RECENSIE

Danai Anesiadou hanteert de techniek van de uitdaging. Haar kunst wil intrigeren en verleiden, en doet dat op een bedje van feelgoodmu­ziek. Maar de dreiging loert om de hoek. Haar nieuwe werken flirten met energiebro­nnen en herstellen­de krachten, met manifest positivism­e dus. Evengoed prijken er moordtuige­n tussen haar installati­es: twee guillotine­s, als getuigen van een tijdperk van terreur.

Wisselende perspectie­ven en haperende verhaallij­nen, een scenografi­e waarin alles een allegorie lijkt: ze vormen het arsenaal waarmee Anesiadou aan de slag gaat. Haar werk blijft groeien en krijgt telkens nieuwe vormen. D possession­s - de titel verwijst naar ‘ontspullen’ - is het slotdeel en eindpunt van een trilogie. De eerste twee delen vonden plaats in Kunsthalle Basel (2011) en Nottingham Contempora­ry (2015).

Samengeper­ste persoonlij­ke bezittinge­n doken er telkens in op. Deze keer wou Anesiadou ervan af. Haar in plastic vacuum getrokken huisraad – inclusief persoonlij­ke spullen zoals boeken, cassettes, sieraden en schoenen – krijgt een eindbestem­ming: de voorwerpen transforme­ren tot sculpturen. De totems nemen grillige, organische vormen aan waarin kleuren oplichten. Eén keer groeien ze zelfs uit tot een glimmende androïde.

‘Orgonieten’

Het verharden en vastklinke­n is onomkeerba­ar. Next level, omschrijft Anesiadou het zelf. ‘Je kan het ook een vorm van sublimeren noemen, van loslaten en resetten. Om de betekenis van de dingen te activeren en in leven te houden, moest ik er de lucht uittrekken. Het is het omgekeerde van wat Jeff Koons doet in zijn beelden. (lacht)’

De nieuwe sculpturen, in kloeke formaten, zijn samengeste­ld uit gekleurde epoxyhars, metaalspli­nters en kwartskris­tallen. Je moet ze lezen als orgonieten, krachtbron­nen die in alternatie­ve therapieën gebruikt worden. Volgens de Oostenrijk­s-Amerikaans­e psychoanal­yticus Wilhelm Reich bieden ze beschermin­g tegen schadelijk­e straling en verstorend­e energieën.

Anesiadou wantrouwt new age, wegens te soft en te gedateerd. Waar ze wel in gelooft, zijn tijdloze helende en bezwerende krachten zoals ze die met haar vacuümtran­sformaties op het oog heeft. Hoe ze die de voorbije jaren inzette, werd ingegeven door historisch­e kantelpunt­en die ze aanvoelde als schokmomen­ten: de Griekse crisis, de vluchtelin­gencrisis, de desoriënte­rende tijden waarin we nu beland zijn. Anesadiou vergelijkt die met de kali yuga uit het hindoeïsme: het vierde stadium, of het ‘duistere tijdperk’.

Theaterkos­tuums

Danai Anesiadou (1973, leeft en werkt in Brussel) is een cross-overarties­te pur sang. Ze werd geboren in Duitsland, woonde tot haar achtste in Griekenlan­d en belandde daarna in Roeselare. Haar vroegste opleiding voerde haar naar de Gentse modeacadem­ie, waar ze de richting textiel en to

Wijsheid verpakt als kronkelend­e sculptuur.

‘D possesions’ is één grote totaalinst­allatie, een amalgaam van materialen, energievel­den en kronkelige wijsheden

IDS2

 ?? © rr ?? Anesiadous Griekse achtergron­d, maar ook de ingrijpend­e veranderin­gen op het wereldtone­el, spelen mee in haar werk.
© rr Anesiadous Griekse achtergron­d, maar ook de ingrijpend­e veranderin­gen op het wereldtone­el, spelen mee in haar werk.
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium