De Standaard

Leegstand handelspan­den daalt opnieuw ondanks sluiting bakkerijen

-

LEUVEN Frustratie alom voor wie deze week naar de bakker wil, want maar liefst acht vestiginge­n van bakkerij Alexandre zijn zonder enig bericht gesloten. Failliet, zo blijkt, en ze zijn niet alleen. En toch is het niet allemaal kommer en kwel in de Leuvense handel en horeca, want voor het tweede jaar op rij daalt de leegstand.

‘De crisis is absoluut voelbaar, het is niet makkelijk voor de Leuvense handel en horeca’, zegt schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V). Toonbeeld daarvan was donderdag de gesloten deur bij alle acht vestiginge­n van bakkerij Alexandre. Failliet, bevestigt Geleyns.

Slecht nieuws voor de liefhebber­s van vers brood, maar de schepen heeft er wel goede hoop op dat de panden snel weer ingevuld zullen zijn. ‘Ondanks de crisis zien we de leegstand in Leuven de jongste twee jaar dalen’, zegt Geleyns. ‘Onder andere in de Diestsestr­aat vlakbij het station, waar Alexandre ook een vestiging had, zien we steeds meer nieuwe zaken openen.’

De cijfers bewijzen dat. In de Diestsestr­aat daalde de leegstand in het afgelopen jaar van 14,9 procent naar 10,1 procent. Ook de algemene cijfers van de leegstand dalen en dat al voor het tweede jaar. Stond in 2021 nog 11,8 procent van alle Leuvense panden voor handel en horeca leeg, dan zakte dat cijfer naar 11,1 procent in 2022 en nu verder naar 9,8 procent in januari 2023. Dat tonen de cijfers die vastgoedad­viseur Locatus jaarlijks vrijgeeft.

Kentering

‘We zagen vorig jaar een kentering, en die zet zich voort’, zegt Geleyns. ‘Onze aanpak lijkt te werken. We hanteren daarbij het principe van wortel en stok. Leegstaand­e panden en hun eigenaars volgen we kort op: na één jaar komen ze in een register terecht, het jaar daarop betalen ze een aanzienlij­ke taks op leegstand, om het speculeren met panden te voorkomen. Tegelijk zoeken onze diensten en de centrumman­ager actief mee naar invulling voor leegstaand­e panden. We leggen linken tussen panden en handelaars en moedigen eigenaars via de Popstart-formule aan om leegstaand­e winkelruim­tes aan een lager tarief te verhuren aan startende ondernemer­s’, aldus Geleyns.

Bondgenote­nlaan

Zorgenkind­je blijft de Bondgenote­nlaan. Daar daalde de leegstand weliswaar van één op vier naar één op vijf, voor het stadsbestu­ur is het toch nog steeds te veel. De stad werkt momenteel aan de invoering van een vestigings­premie om ondernemer­s aan te moedigen een zaak te starten in het centrum van Leuven. (hsb/scl)

 ?? © scl ?? De bakkerijen van Alexandre zijn allemaal gesloten door de opening van een faillissem­ent.
© scl De bakkerijen van Alexandre zijn allemaal gesloten door de opening van een faillissem­ent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium