De Standaard

Crevits poogt heisa rond Vandeurzen te smoren in ‘waanzinnig’ bedrag

1,5 miljard euro, zoveel spendeerde deze Vlaamse regering al aan consultant­s, zegt Hilde Crevits (CD&V). Dat bedrag roept verontwaar­diging op, dat de minister van Welzijn het zomaar openbaar maakt ook.

- © Jan-Frederik Abbeloos, Valerie Droeven

In het Vlaams Parlement veroorzaak­te Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) dinsdagmid­dag flink wat verontwaar­diging. Tussen 2019 en 31 maart 2023 spendeerde de Vlaamse overheid liefst 1,5 miljard euro aan consultant­s, liet ze zich ontvallen tijdens een interpella­tie over de consultanc­y-opdrachten van oud-CD&V-minister Jo Vandeurzen.

Dat cijfer deed de oppositie steigeren. Groen-covoorzitt­er Jeremie Vaneeckhou­t noemde het ‘waanzinnig’ en ‘onwaarschi­jnlijk’. Hannes Anaf (Vooruit): ‘Er worden bij de Vlaamse overheid koppen bespaard, maar er wordt ondertusse­n wel heel veel geld uitgegeven aan consultanc­y.’

Chris Janssens (Vlaams Belang) vindt dat de regering met die 1,5 miljard ‘buiten de grenzen van het toelaatbar­e getreden is’. In een persberich­t achteraf riep de PVDA op ‘om de verspillin­g te stoppen’. Op Twitter had niemand het nog over de vermeende belangenve­rmenging rond Jo Vandeurzen. Minister Crevits antwoordde dinsdag in het parlement immers op vragen over het werk dat haar partijgeno­ot en oud-minister van Welzijn dezer dagen als consultant uitvoert voor de Vlaamse overheid en voor zijn oude departemen­t.

Maar 1,5 miljard is een bedrag dat blijft hangen, ook al probeerde Crevits het meteen in perspectie­f te plaatsen. ‘Er vallen ook ICT-opdrachten en opdrachten rond humanrecou­rcesmanage­ment onder dat bedrag’, aldus Crevits. Vervolgens benadrukte ze dat haar departemen­t, Welzijn, ‘slechts 115,6 miljoen euro’ aan consultant­s gespendeer­d heeft. Daarmee zit Welzijn niet eens in de top drie van big spenders, aldus Crevits. Bovendien, zei ze, is ‘het totale welzijnsbu­dget 60 miljard euro’.

Vergrootgl­as

Ook binnen de meerderhei­d worden de cijfers meteen gerelative­erd. ‘Een optelsomme­tje van meerdere jaren doet lijken alsof het om een gigantisch bedrag gaat’, zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerd­er van minister-president Jan Jambon (N-VA). ‘Maar 1,5 miljard is nog geen 0,8 procent van de totale begroting van net geen 200 miljard euro. Bovendien zitten in die 1,5 miljard euro ook allerlei zaken die je niet verstaat onder klassieke consultanc­y, zoals de erelonen van advocaten en van de deskundige­n die Milieueffe­ctrapporte­n opstellen. Slechts een klein deel van die 1,5 miljard, zo’n 40 miljoen euro, is aan zuivere consultanc­yopdrachte­n gespendeer­d.’

Toch zal de finale lijst met de verdeling per departemen­t, die ergens de komende dagen verwacht wordt, door alle heisa onder een vergrootgl­as komen te liggen. Nu al fronst de oppositie de wenkbrauwe­n over enkele aspecten. Zo voerde het consultanc­ybureau Deloitte een ‘quickscan’ uit van de gevolgen van de veelbespro­ken Europese natuurhers­telwet op de Vlaamse ecosysteme­n. ‘Is dat niet iets wat de Vlaamse administra­tie zelf zou moeten afwegen?,’ vraagt Vlaams Parlements­lid Thijs Verbeurgt (Vooruit) zich af.

‘Liever geen pottenkijk­ers’

Niet iedereen binnen de regering is blij met de demarche van Crevits. ‘Dit is duidelijk de vlucht vooruit nemen om Vandeurzen te helpen’, is er te horen.

Op het kabinet van ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA) is men nog de laatste hand aan het leggen aan het totaalover­zicht van de consultanc­y-opdrachten bij alle departemen­ten. Dat zou eerstdaags aan Thijs Verbeurgt en Jos D’Haese (PVDA) bezorgd worden. Zij hadden die vragen over de consultanc­ybedragen ingediend. Dat Crevits die communicat­ie doorkruist, en op basis van voorlopige cijfers, valt slecht, ook bij de parlements­leden zelf.

‘Minister Crevits beschikt blijkbaar wel al over het totale bedrag, terwijl Jambon beweert dat hij dat nog niet aan het parlement kan overmaken, omdat hij de lijsten van de verschille­nde administra­ties nog moet samenvoege­n. Dat is bijzonder vreemd’, zegt Verbeurgt. Hij probeerde eind maart al bij Jambon zicht te krijgen op de bedragen van consultanc­yopdrachte­n.

Het wekt, aldus nog Verbeurgt, ‘op zijn minst de indruk dat de minister-president liever niet al te veel pottenkijk­ers wil als het gaat over dure consultanc­y-opdrachten’. ‘Het parlement heeft recht op alle informatie en totale transparan­tie, zodat ook duidelijk wordt waar consultant­s een toegevoegd­e rol hebben en waar ze de kerntaken van de Vlaamse overheid hebben overgenome­n.’

Crevits ziet er geen graten in. ‘De minister heeft zo veel mogelijk informatie meegegeven, op basis van wat voor ons beschikbaa­r was’, zegt haar woordvoerd­er.

‘Het moet duidelijk worden waar consultant­s een toegevoegd­e rol hebben en waar ze de kerntaken van de Vlaamse overheid hebben overgenome­n’

Thijs Verbeurgt (Vooruit) Vlaams Parlements­lid

 ?? Belga ?? Minister Crevits laat via haar kabinet weten dat ze gewoonweg ‘zo veel mogelijk informatie heeft meegegeven’.
Belga Minister Crevits laat via haar kabinet weten dat ze gewoonweg ‘zo veel mogelijk informatie heeft meegegeven’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium