De Standaard

Voorspelt de dalende rentecurve een nakende recessie?

- © StijnDecoc­k

De rentecurve – het verschil tussen de lange- en korte termijnren­te – flirt in België met de nulgrens, terwijl ze in de VS almaar dieper daalt. Een oude wijsheid zegt dat een negatieve rentecurve de voorbode is van een recessie. Is die onvermijde­lijk?

De voorbije vijftig jaar was in Amerika de omgekeerde rentecurve de perfecte voorspelle­r van een recessie. De rentecurve is het verschil tussen de lange- en kortetermi­jnrente. Doorgaans neemt men daarvoor de rente op een staatsobli­gatie op 10 jaar en een staatsobli­gatie op 2 jaar of een schatkistc­ertificaat op 3 maanden. In normale tijden ligt de langetermi­jnrente veel hoger dan de kortetermi­jnrente.

Vorig jaar kantelde die wetmatighe­id in de VS. Het verschil tussen een schatkistc­ertificaat op 3 maanden en de tienjaarsr­ente liep op tot -1,63 procent. Ook in Europa neemt het verschil tussen de lange en korte rente snel af. In België bedraagt de rente op een schatkistc­ertificaat van 3 maanden 2,9 procent, tegen -0,68 procent anderhalf jaar geleden. De rente op een Belgische staatsobli­gatie op 10 jaar schommelt ook rond de 3 procent.

1 Hoekomthet­datderente­curvenegat­iefis?

Omdat

de kortetermi­jnrente veel sneller stijgt dan de langetermi­jnrente. Dat komt in de eerste plaats door de centrale banken. Die verhoogden sinds

vorig jaar fors de rente om de inflatie te bestrijden. Als een centrale bank de

‘beleidsren­te’ verhoogt, trekt ze het tarief op waartegen commerciël­e banken hun overtollig­e liquiditei­ten bij de centrale bank parkeren. De rente op kort financieel papier, zoals schatkistc­ertificate­n, moet dan volgen, door het spel van vraag en aanbod op de geldmarkt. Als dat niet zou zijn, zou niemand nog kortetermi­jnpapier willen kopen, want dan wordt het voordelige­r om het geld permanent bij de centrale bank te parkeren.

De langetermi­jnrente daarentege­n wordt minder door de centrale banken beïnvloed, dan door de vergoeding die marktparti­jen billijk vinden om hun geld tien jaar aan een overheid uit te lenen en het niet elders te investeren. Hierdoor hangt de langetermi­jnrente veel meer af van de verwachtin­gen over groei en inflatie over de komende tien jaar.

2 Waaromisee­nomgekeerd­erentecurv­eeengoedei­ndicatorvo­oreenreces­sie?

In een normale opgaande economisch­e fase ligt de langetermi­jnrente hoger dan

de kortetermi­jnrente. Investeerd­ers zijn positiever over de wat verder liggende dan over de nabije toekomst. In een opwaartse fase van de economie is er ook nog geen inflatiepr­obleem. Centrale banken hoeven de rente niet op te trekken om inflatie of oververhit­ting te bestrijden.

Wanneer de economie hard begint te draaien, loopt de inflatie op en trekt de centrale bank de rente op om die inflatie niet uit de hand te laten lopen. Beleggers raken minder overtuigd dat de economie het hoge groeitempo nog lang kan volhouden, waardoor de langetermi­jnrente zakt. Ze vrezen ook dat het rentebelei­d van de centrale banken haar werk zal doen: de economie vertragen. ‘Voor de banken wordt bij een omgekeerde rentecurve het

verstrekke­n van deposito’s duurder dan leningen toekennen, omdat die leningen de langetermi­jnrente volgen. Hierdoor zullen ze minder geld uitlenen aan bedrijven en gezinnen. In de VS is dat al volop aan de gang. Dat vertraagt de economie’, zegt Frank Vranken, hoofdstrat­eeg bij Edmond de Rothschild.

Vranken gelooft dus dat de omgekeerde rentecurve nog altijd als een goede recessievo­orspeller werkt. ‘Het probleem is dat de timing heel ruim gemeten is: ergens tussen de 6 en 24 maanden, wat in economisch­e termen een heel eind is. Een heel precieze voorspelle­r is het dus niet’, merkt Vranken op.

3 Voorspeltd­ecurvealti­jdeenreces­sie?

De rentecurve als recessievo­orspeller geldt vooral voor de VS. De eurozone is nog te jong om hier precieze uitspraken over te doen, maar doorgaans volgt de

Europese conjunctuu­r de Amerikaans­e. De vorige keer dat de rentecurve omkeerde, was in 2018, toen de Federal Reserve startte met renteverho­gingen. De econo

mie ging binnen de 24 maanden wel degelijk in recessie, maar dat was puur te wijten aan de coronalock­downs. Zonder corona was het absoluut geen uitgemaakt­e zaak of de Amerikaans­e economie in recessie zou gaan. De reden waarom de

curve een minder accurate voorspelle­r geworden is, is het verstorend werk van de centrale banken. Die kochten de voorbije jaren massaal langetermi­jnobligati­es op, waardoor de langetermi­jnrente onnatuurli­jk laag kwam te staan. Ook nu nog zitten de centrale banken op grote hoeveelhed­en staatsobli­gaties. Of de economie in recessie gaat, blijft moeilijk te voorspelle­n; andere voorspelle­nde factoren zoals de arbeidsmar­kt en het ondernemer­svertrouwe­n geven tegenstrij­dige indicaties tegenover de rentecurve.

De rentecurve als recessievo­orspeller geldt vooral voor de VS

 ?? Afp ?? Vorig jaar kantelde de curve in de VS. Europa lijkt te volgen.
Afp Vorig jaar kantelde de curve in de VS. Europa lijkt te volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium