De Standaard

Wat is het politieke antwoord op onbehagen en eenzaamhei­d?

- Ruben Mooijman

Veel Belgen zitten niet goed in hun vel. Ze zijn eenzaam, onzeker, gespannen of somber gestemd. Een op de vijf jonge twintigers zou zelfs op het randje van een depressie balanceren. Een op de zes Belgen lijdt onder eenzaamhei­d. Sommigen hebben niemand om een goed gesprek mee te voeren. Voor enkele indicatore­n, waaronder veerkracht en algemeen welbevinde­n, zit België in de staart van het Europese peloton.

Dat zijn de ongemakkel­ijke conclusies van een Europees onderzoek waaraan de Universite­it Antwerpen meewerkte. Deels bevestigen ze wat we om ons heen zien. Het mentale welzijn bij jongeren is gedaald. Een groeiend aantal werknemers kampt met burn-outklachte­n. Bij veel mensen leeft een gevoel van onbehagen. Terwijl de klimaatcri­sis al jaren een donkere schaduw werpt over de wereld, is de opeenvolgi­ng van de pandemie, de energiecri­sis en de inflatie er nog eens bovenop gekomen. Je zou voor minder gaan tobben.

Toch is er objectief weinig reden tot grote zorg. We leven in een vrij en democratis­ch land, met een hoog welvaartsp­eil en een sterk uitgebouwd­e welvaartss­taat. Er zijn niet zoveel landen op de wereld waar de inwoners in dezelfde mate de vrijheid hebben om zichzelf te zijn, en over evenveel mogelijkhe­den beschikken om zich te ontplooien op de manier die hun voorkeur heeft. Maar dat zijn rationele vaststelli­ngen, die niet hoeven overeen te komen met de subjectiev­e percepties.

De conclusies zijn van belang voor de beleidsmak­ers. Zijn ze wel bezig met de juiste dingen? Stikstof en natuurhers­tel zijn belangrijk, maar ze lijken meer aandacht van politici op te slokken dan eenzaamhei­d en onbehagen. Dat is wel verklaarba­ar. Dat veel Belgen niet goed in hun vel zitten, is geen probleem dat je met een kant-en-klaar beleidspla­n uit de wereld helpt. Wat is een goede aanpak tegen de groeiende eenzaamhei­d, die volgens specialist­en qua gezondheid­srisico vergelijkb­aar is met roken? Wat doe je tegen de mentale problemen van jongeren, die wellicht veroorzaak­t worden door een complexe cocktail waarin ook sociale media en peer pressure een rol spelen?

Toch kunnen politici deze conclusies niet naast zich neerleggen. Mentaal welzijn is gediend met een stabiele, positieve onderstroo­m in de samenlevin­g. Niet met polariseri­ng en elkaar vliegen afvangen. De kans dat mensen zich prettig in hun vel voelen is groter in een warme samenlevin­g, dan in een maatschapp­ij waar verzuring en negativism­e de boventoon voeren.

De kans dat mensen zich prettig in hun vel voelen is groter in een warme samenlevin­g

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium