De Standaard

Dertiger eist DNA-staal van gynaecoloo­g

-

DONORZAAD Een man uit WestVlaand­eren die sterk vermoedt dat hij verwekt is met sperma van een gynaecoloo­g uit Torhout, heeft de arts gedagvaard om een DNA-staal af te staan. De arts had de ouders destijds verteld dat hij donorzaad zou gebruiken.

De dertiger in kwestie diende eerder een strafklach­t in tegen de gepensione­erde arts wegens een medische fout, maar die was verjaard en werd geseponeer­d. De man dagvaardt de arts nu voor een burgerlijk­e rechtbank.

De zaak kwam vorig jaar aan het licht nadat de eiser via een zoektocht in commerciël­e DNAdataban­ken had ontdekt dat hij genetisch verwant is met directe familieled­en van de arts. Geert V. werkte als gynaecoloo­g in het Sint-Rembertzie­kenhuis in Torhout. In gesprekken met journalist­en zei hij vorig jaar dat hij ‘niet kan bevestigen maar ook niet wil ontkennen’ dat hij bij vruchtbaar­heidsbehan­delingen zijn eigen sperma heeft gebruikt.

Pas na jaren ontdekt

De ouders van de dertiger waren daarvan niet op de hoogte. Zij gingen voor een fertilitei­tsbehandel­ing met donorsperm­a en verzwegen dat voor hun zoon, die jarenlang in de waan verkeerde dat hij genetisch verwant was met zijn wettelijke ouders. Pas toen hij bij het opruimen in de kelder een soort contract vond tussen zijn ouders en de gynaecoloo­g over de uitgevoerd­e fertilitei­tsbehandel­ing, wist hij dat hij een donorkind was.

‘Mijn cliënt vermoedt sterk dat de arts zijn genetische vader is en wil dat bevestigd zien. Hij vermoedt ook dat de arts dit meer dan eens heeft gedaan’, zegt zijn advocaat. ‘Weten van wie je afstamt, is een fundamente­el mensenrech­t.’ (vbr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium