De Standaard

Fotograaf ook in beroep veroordeel­d voor freefights

- Mark Eeckhaut

HOOLIGANIS­ME Sebastian Steveniers is ook in beroep veroordeel­d voor zijn deelname aan de gevechten tussen voetbalhoo­ligans over wie hij zijn bekroonde project ‘Bosfights’ maakte. Steveniers, die als freelance persfotogr­aaf voor De Standaard werkt, stond terecht voor zijn deelname in 2017 aan zogenaamde freefights waarin hooligans van Royal Antwerp FC het op afgelegen plekken opnamen tegen hooligans van andere clubs.

Twee jaar geleden werden 66 Antwerpse hooligans in eerste aanleg veroordeel­d voor hun aandeel in de freefights. Steveniers werd toen nog beschouwd als medeorgani­sator, maar het hof van beroep vond geen bewijzen daarvoor. Zijn straf werd onder meer daarom in beroep teruggebra­cht van 18 naar 6 maanden met uitstel.

Steveniers heeft tijdens het onderzoek altijd gezegd dat hij alleen bijdegeorg­aniseerdeg­evechtenaa­nwezig was uit profession­ele interesse. De fotoreport­age die Steveniers onderdenaa­m Bosfights over de freefights maakte, werd ondertusse­n verschille­nde keren bekroond.

De rechter in beroep vond het aannemelij­k dat Steveniers bij de gevechten in de eerste plaats aanwezig was als fotograaf en dat hij daarvoor eerst het vertrouwen had moeten winnen van de deelnemers. Maar de rechter vindt het ook bewezen dat Steveniers in juli 2017 tijdens een georganise­erd gevecht met hooligans van Club Brugge zelf ook klappen had uitgedeeld aan vluchtende tegenstand­ers. De uitleg van Steveniers dat het ging over wettige zelfverded­iging, vindt de rechter niet geloofwaar­dig. Volgens de rechter is het ook duidelijk dat Steveniers zelf tijdens zijn project deel is gaan uitmaken van de hooligangr­oep Antwerp Elite. Hij droeg vechtkledi­j van die groep, had er een tatoeage van laten plaatsen, gaf zijn mening over strategisc­he keuzes en moedigde tijdens de freefights de Antwerpse hooligans aan.

Nathan Steveniers, broer van Sebastian en een prominent lid van Antwerp Elite, kreeg in beroep ook een lichtere straf, met name een werkstraf van 200 uren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium