De Standaard

Vooruit, Groen en PS willen verhoging spaarrente doorduwen in kernkabine­t

De spaarrente moet wettelijk vastgeklik­t worden aan de depositore­nte van de Europese Centrale Bank. Regeringsp­artij Vooruit wil dat vandaag met Groen en de PS doordrukke­n op de kern, het overleg van de premier en zijn vicepremie­rs.

- Bart Brinckman

‘Het is een quick win. Laten we het binnen de regering snel eens zijn.’ Vooruit-fractielei­dster Melissa Depraetere heeft een wetsvoorst­el klaar dat het verschil tussen de ECB-rente voor de banken en de rente voor de spaarders beperkt tot wettelijk maximaal 2 procent. Het impliceert dat de banken hun spaarders 1,25 procent moeten aanbieden, het dubbele van wat ze momenteel leveren. Belgische banken parkeren hun overtollig­e cash (250 miljard euro) bij de ECB. Daarvoor krijgen ze nu een rente van 3,25 procent. De winsten zijn navenant.

Vooruit werkt op twee sporen. Een eerste loopt via het parlement. Vooruit heeft de steun van Groen en PS, zij onderteken­en het wetsvoorst­el mee. Maar werken via de regering gaat een stuk sneller. Daarom staat het thema op de agenda van het kernkabine­t (de vergaderin­g van de premier en zijn vicepremie­rs) donderdaga­vond. Aanvankeli­jk hield premier Alexander De Croo (Open VLD) die boot af. Momenteel is de regering immers verdeeld. Open VLD en CD&V zijn terughoude­nd om in te grijpen.

Toch is Depraetere optimistis­ch. Ook over de energiefac­turen zat de regering aanvankeli­jk niet op dezelfde lijn. Maar de publieke opinie speelt daar een rol. Het blijft moeilijk uit te leggen dat de banken zowat acht miljard bijkomende winsten boeken zonder dat een stuk terugvloei­t naar de spaarders. Vooruit wijst er verder op dat ook de woonkredie­ten tegenwoord­ig een stuk duurder uitvallen. Voor de banken rinkelt de kassa twee keer, aan de koopkracht van de burger wordt aan twee kanten geknabbeld.

N-VA op een lijn met Vooruit

Vorige week stuurde minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) alvast een brief naar de banken. Hij wees hen op de wrevel die er in de samenlevin­g ontstond over de ‘extra winsten’ die de banken incasseren ‘ten koste van de vergoeding op de deposito’s die spaarders ter beschikkin­g stellen’. Eerder suggereerd­e staatssecr­etaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) om de wettelijke minimumren­te van 0,11 procent te verhogen om de banken tot actie aan tezetten.

Tijdens een debat woensdagoc­htend in de bevoegde commissie gaven christende­mocraten en liberalen niet meteen de indruk de arm van de banken te willen omwringen. Depraetere benadrukt dat de ECB zelf op haar webstek meldt dat het de bedoeling is dat bij een hogere rente ook de spaarders daarvan kunnen profiteren. ‘In andere landen verhogen de banken wel de spaarrente.’

Overigens zit de N-VA volledig op dezelfde lijn als Vooruit. De oppositiep­artij heeft een eigen voorstel klaar dat vertrekt van exact hetzelfde principe. ‘Mensen zien hun zuurverdie­nde spaargeld wegsmelten. Dat leidt tot onzekerhei­d waarvan we niet mogen wegkijken’, argumentee­rt fractielei­der Peter De Roover. De partij wijst er verder op dat de door Vivaldi verhoogde bankentaks­en eveneens een oorzaak zijn van de krenterige rente voor spaarders krijgen.

‘Mensen zien hun spaargeld wegsmelten, daarvan mogen we niet wegkijken’ Peter De Roover N-VA-fractielei­der

Kan het in Nederland wél? ING verhoogt daar op 1 juni de rente op zijn klassieke spaarreken­ing, zo werd dinsdag aangekondi­gd. Ook de Nederlands­e banken staan onder druk van politici en toezicht

houders om spaarders beter te vergoeden. Eerder deze maand zei minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) het ‘belangrijk’ te vinden dat de banken rentestijg­ingen vlot doorrekene­n aan hun klanten. Enkele dagen later kondigde Rabobank een rentestijg­ing aan. ING volgt. Een gelijkaard­ige aansporing van Kaags collega Vincent Van Peteghem (CD&V) bleef in ons land tot nu toe zonder gevolg.

Niet onbelangri­jke voetnoot: in Nederland gaat de rente van 0,75 procent naar 1,00 procent. Dat is het tarief dat ING in ons land al enkele maanden biedt. En die hogere rente geldt in Nederland alleen voor de eerste 10.000 euro, voor de rest van het geld is het tarief 0,90 procent.

De Spaanse bank Santander biedt in verschille­nde landen hoogrenten­de spaarboekj­es aan

In heel Europa wachten spaarders knarsetand­end tot de banken reageren op de renteverho­gingen door de ECB. In de meeste landen trekken de grote banken de rente schoorvoet­end in ministapje­s omhoog. Er zijn wel verschille­n in hoogte en tempo, al blijft vergelijke­n lastig omdat elk land zijn eigenheden heeft. In België is er het onderschei­d tussen basisrente en getrouwhei­dspremie, Nederland differenti­eert naargelang het

 ?? © belga ?? Vooruit-fractielei­dster Melissa Depraetere.
© belga Vooruit-fractielei­dster Melissa Depraetere.
 ?? ?? De Nederlands­e minister van Financiën Kaag slaagde in wat haar Belgische evenkn
De Nederlands­e minister van Financiën Kaag slaagde in wat haar Belgische evenkn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium