De Standaard

Liberale stem cruciaal voor Europese natuurhers­telwet

De stemming in de milieucomm­issie van het Europees Parlement op 15 juni kan het begin van het einde worden voor de natuurhers­telwet. Onder de lidstaten zou er wel een meerderhei­d zijn om over het voorstel te blijven onderhande­len.

- Bart Beirlant

Onder druk van de Europese Volksparti­j (EVP) is het tij in het Europees Parlement aan het keren tegen de voorgestel­de natuurhers­telwet. Dinsdag verwierp de commissie Landbouw de tekst met een vrij grote meerderhei­d (29 tegen 15). Dat lag in de lijn der verwachtin­gen: in die commissie zitten veel Europarlem­entsleden die opkomen voor de landbouwse­ctor en staat de landbouwlo­bby sterk. Woensdag volgde de commissie Visserij.

Destemming­envandecom­missie Landbouw en Visserij zijn eerder symbolisch, omdat de commissie Leefmilieu de leiding heeft in dit dossier. Die stemt op 15 juni over de natuurhers­telwet. Traditione­el maken vooral Europarlem­entsleden met een ‘groen hart’ er deel van uit.

Toch is de verwachtin­g dat de uitslag nipt wordt. Want wat opviel, was dat de EVP in de landbouwco­mmissie niet alleen de steun kreeg van het uiterst rechtse ID en de Europese Conservati­even en Hervormers (ECR), maar ook van alle liberalen in de commissie, onder wie Hilde Vautmans (Open VLD).

De houding van de – verdeelde – liberalen in de commissie Leefmilieu wordt nu cruciaal: als ze meestemmen met de EVP, ID en ECR, is er een meerderhei­d voor de verwerping van de voorgestel­de natuurhers­telwet.

Kritiek op De Croo

Daarom was de tweet van Pascal Canfin, de voorzitter van de milieucomm­issie en lid van de liberale fractie, opvallend. Hij kantte zich woensdagmo­rgen expliciet tegen

de uitspraken van de Belgische (liberale) premier Alexander De Croo tegen de natuurhers­telwet. ‘Het klimaat en de natuur tegen elkaar afzetten heeft geen zin. De natuur is onze beste bondgenoot om ons weerbaarde­r te maken tegenover de klimaatsch­ok’, rea

geerde Canfin, die het voorstel dus blijft steunen.

Het voltallige parlement stemt in juli over het voorstel. Als de commissie Leefmilieu het op 15 juni verwerpt en de plenaire zitting van het parlement die beslissing in juli volgt, dan zal de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola aan de Europese Commissie vragen om haar huiswerk over te doen.

Dat zou de facto het einde van de natuurhers­telwet betekenen. Frans Timmermans, binnen de Commissie bevoegd voor de Green Deal, zei maandag dat ‘we niet met een nieuw voorstel zullen komen, omdat er eenvoudigw­eg geen tijd meer is’ voor de Europese verkiezing­en. ‘De Green Deal is een pakket. We kunnen klimaatneu­traliteit niet bereiken als we onze natuur niet herstellen’, zegt Tim

mermans.

Zoektocht naar compromis

Als er in juli geen meerderhei­d is voor de verwerping, dan springt het licht in principe op groen voor de onderhande­lingen met de Commissie en de lidstaten. De 27 ministers van Leefmilieu zullen op 20 juni hun positie proberen te bepalen. Daarvoor is geen unanimitei­t nodig, maar volstaat een bijzondere meerderhei­d.

Volgens de beurtrol is het aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) om België te vertegenwo­ordigen. In België en Nederland kantelt de steun voor de natuurhers­telwet, maar dat geldt niet in alle lidstaten in dezelfde mate. Landen met veel vrije ruimte hebben minder problemen met het voorstel. En als ze problemen hebben, zoals Finland wegens de impact op de bosbouw, dan dringen ze eerder aan op een afzwakking van onderdelen van de natuurhers­telwet dan op een volledige verwerping.

Tijdelijke EU-voorzitter Zweden organiseer­de woensdagna­middag al een debat met de ambassadeu­rs van de lidstaten om het pad te effenen voor onderhande­lingen. Dat wijst erop dat er een meerderhei­d is onder de lidstaten om door te gaan met het voorstel.

Als zowel het Europees Parlement als de lidstaten het licht op groen zetten, kan na de zomer de zoektocht beginnen naar een compromist­ekst, die zeker zal afwijken van het voorstel van de Commissie. Een eventueel akkoord moet daarna nog goedgekeur­d worden in de Raad en het Europees Parlement voor het in werking treedt.

Als in juli ook het hele Europese Parlement het voorstel zou verwerpen, betekent dat de facto het einde van de natuurhers­telwet

 ?? © Bart Maat/hh/anp ?? Eurocommis­saris Frans Timmermans: ‘We kunnen klimaatneu­traliteit niet bereiken zonder onze natuur te herstellen.’
© Bart Maat/hh/anp Eurocommis­saris Frans Timmermans: ‘We kunnen klimaatneu­traliteit niet bereiken zonder onze natuur te herstellen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium