De Standaard

Booker voor ‘nostalgisc­h pandemiebo­ek’

-

LITERATUUR De Bulgaarse auteur Georgi Gospodinov (1968) heeft de Internatio­nal Booker Prize gewonnen voor zijn roman Time shelter.

De Britse prijs is bedoeld voor auteurs van over de hele wereld van

wie het boek in het Engels is vertaald. Er is een bedrag van 50.000 pond (zo’n 58.000 euro) aan verbonden, dat wordt verdeeld tussen schrijver en vertaler. Gospodinov deelt het geld met vertaalste­r Angela Rodel.

Time shelter, in het Nederlands vertaald als Schuilplaa­ts voor andere tijden, is een nostalgisc­he satire. De roman draait rond ‘de kliniek van het verleden’. Hij gaat over een psychiater-gerontoloo­g die in Zwitserlan­d een behandelin­g begint om mensen metalzheim­er

te helpen. Om hun geheugen te reactivere­n, kunnen ze tot in het kleinste detail hun verleden herbeleven. Het experiment blijkt zo succesvol dat het tot ver buiten de muren van de kliniek wordt overgenome­n.

Gospodinov werkte de roman, zijn derde, midden in de covidpande­mie af. Hij laat op zijn beurt de ‘verledenpa­ndemie’ het dagelijkse leven overnemen. De melkboer brengt opnieuw glazen flessen rond, mensen lopen steeds vaker rond in traditione­le klederdrac­ht en de Duitse geheime dienst installeer­t weer klassieke typemachin­es, omdat die niet te hacken zijn. Zo groeit de werkelijkh­eid uit tot één groot re-enactment.

Het boek werd bij de publicatie van de Engelse vertaling, begin 2022, al meteen unaniem bejubeld. ‘Een komische, maar angstaanja­gende roman die nostalgie tot wapen verheft’, schreef The Guardian. ‘Vaak erg grappig’, vond The New Yorker.

‘Deze prijs is een aanmoedigi­ng voor auteurs uit de Balkan, die vaak buiten de Engelsspre­kende aandacht vallen’, zei Gospodinov in een reactie. (gvds)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium