De Standaard

Sjoemelend­e kunsthande­laar moet 350 objecten teruggeven

Robin Symes stond aan de top van de Britse antiquairs, met introducti­es bij de grootste musea en veilinghui­zen. Veel van zijn aanbod bleek gestolen archeologi­sch werk: 351 stukken gaan terug naar Griekenlan­d en twee naar Irak.

- KUNSTDIEFS­TAL Geert Sels

In de jaren 80 en 90 ging het Robin Symes (84) voor de wind. Zijn reputatie in de kunstmarkt steeg. Hij leek de hand te kunnen leggen op archeologi­sch aanbod van de hoogste kwaliteit. Maakte niet uit of die van Griekse, Italiaanse, Egyptische of Aziatische herkomst was. Zo iemand zag men graag komen in de raad van bestuur van het British Museum. Hij had een open lijn met curatoren van grote musea wereldwijd.

Symes kocht en verkocht bij de grootste veilinghui­zen, zoals Sotheby’s, Christie’s en Bonhams. Met zulke adelbrieve­n kreeg hij het vertrouwen van grote verzamelaa­rs. Van Lynda en William Beierwalte­s, bijvoorbee­ld, een verzamelaa­rskoppel uit Colorado. Toen ze een expert vroegen hun collectie te schatten, zag die dat 97 van de 99 stukken met een gekend voortrajec­t van bij Symes afkomstig waren.

Objecten die bij Symes gepasseerd waren, vonden als bruikleen hun weg naar musea. Zo kwam een stierenkop uit Libanon in het Metropolit­an in New York terecht. Daar werd onlangs op het Kunstenfes­tival nog een performanc­e aan gewijd.

De ster van Symes doofde uit toen zijn partner Christo Michaelide­s in 1999 overleed en diens familie zijn deel van de erfenis claimde. Toen bleek dat Symes zijn vermogen systematis­ch onderschat had. Tal van spectacu

laire verkopen stonden lager genoteerd in de kasboeken. Hij bleek niet vier opslagplaa­tsen te hebben, maar 29, verspreid in Londen, New York en Zwitserlan­d. Maar vooral: hij bleek een doorgeeflu­ik tussen illegale archeologi­ebendes en de officiële kunstmarkt. Hij kreeg in 2006 twee jaar cel, waarvan hij maar zeven maanden uitzat.

Alexander de Grote

De afwikkelin­g van die trafiek loopt door tot vandaag. Het was dan ook een grootschee­pse operatie. Dat bleek toen de Italiaanse en de Zwitserse politie in 2016 binnenviel­en in de freeport van Genève, waar Symes 45 kisten met archeologi­sch materiaal had geparkeerd. Er bleken zowat 17.000 Griekse, Romeinse en Etruskisch­e objecten in te zitten die illegaal waren opgegraven. Sommige fresco’s waren vermoedeli­jk verwijderd van tempelmure­n nabij Pompeï en Etruskisch materiaal kwam van de necropolis van Cerveteri, nabij Rome.

Een deel van de Londense stock van Symes is na een juridische strijd van zeventien jaar vrijgegeve­n. Maar liefst 351 archeologi­sche objecten zijn nu teruggegev­en aan Griekenlan­d. De voorwerpen dateren van de neolithisc­he periode tot het vroegByzan­tijnse tijdperk. Het oudste stuk was een antropomor­fisch figuurtje uit gepolijste witte steen uit het vierde millennium voor Christus. Opmerkelij­k waren verder een bronzen torso van de jonge Alexander de Grote en een marmeren beeld van een korè van 500 voor Christus.

Symes bleek een doorgeeflu­ik tussen illegale bendes en de officiële kunstmarkt

Zowat tezelfdert­ijd zijn twee archeologi­sche stukken die via Symes verhandeld werden, terug

gegeven aan Irak. Ze werden onderschep­t door een onder

zoeksrecht­er in New York. Ze werden tijdens de Golfoorlog weggehaald uit de historisch­e stad Uruk en werden eind jaren 90 naar New York gesmokkeld.

 ?? © Ministère Public Genevois ?? Een van de stukken die in de freeport in Genève in beslag zijn genomen.
© Ministère Public Genevois Een van de stukken die in de freeport in Genève in beslag zijn genomen.
 ?? © rr ?? Robin Symes (r.).
© rr Robin Symes (r.).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium