De Standaard

Netanyahu paait ultraortho­doxen en kolonisten met miljarden

Om de extreemrec­htse regering van premier Benjamin Netanyahu samen te houden, is de nieuwe Israëlisch­e begroting gul voor de ultraortho­doxen en kolonisten in de coalitie. Economen waarschuwe­n voor ‘de toekomst van Israël als welvarend land’.

- Jorn De Cock

De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu was woensdag opgezet omdat zijn kabinet alweer een schipbreuk had vermeden. De deadline voor de goedkeurin­g van een begroting voor de komende twee jaar was uiterlijk komende maandag. Als die niet gehaald werd, moest het kabinet volgens de Israëlisch­e regelgevin­g aftreden en stonden nieuwe verkiezing­en op de agenda. Netanyahu haalde die deadline comfortabe­l: al woensdagoc­htend keurde het parlement de ontwerpbeg­roting goed met 64 coalitiest­emmen tegen de 56 stemmen van de oppositie.

Daarmee is de premier erin geslaagd zijn kabinet samen te houden, ondanks aanhoudend­e dreigement­en van zijn extreemrec­htse en ultraortho­doxe coalitiege­noten. Zij eisten – met succes – meer geld voor hun achterban in de begroting.

Nu die klus is geklaard, wil de premier zich ‘natuurlijk’ weer wijden aan zijn omstreden ‘justitiehe­rvorming’, zei hij aan televisiez­ender Kanaal 14. De plannen daarvoor werden eind maart op ijs gelegd door antiregeri­ngsbetogin­gen en nationale stakingen van honderddui­zenden Israëliërs.

Voor hen lijkt de nieuwe begroting alleen meer olie op het vuur te hebben gegooid.

Geen job of legerdiens­t

Van de 3,5 miljard euro die de Israëlisch­e regering extra kon toekennen uit ‘coalitiefo­ndsen’ gaat er drie miljard vooral naar de ultraortho­doxen. Zo komt er nog meer geld voor seminaries, waar ultraortho­doxe mannen voltijds religie studeren in plaats van te werken of hun legerdiens­t te doen, die verplicht is voor de meeste volwassen Israëliërs. Ook gaan bijkomende fondsen naar ultraortho­doxe middelbare scholen die buiten het reguliere onderwijss­ysteem vallen en waar basisvakke­n als wiskunde, wetenschap­pen of Engels niet worden gegeven.

Daardoor verkleinen de kansen van ultraortho­doxe kinderen op de arbeidsmar­kt, stellen critici. Dat thema is een steeds grotere splijtzwam in de Israëlisch­e samenlevin­g, ook omdat ultraortho­doxe Israëliërs door hun hoge geboorteci­jfers een steeds groter percentage van de bevolking uitmaken. ‘Toen Israël werd gesticht (in 1948, red.), was 3 procent van de bevolking ultraortho­dox’, lijstte de krant

Times of Israel woensdag op. ‘Vandaag staat dat cijfer op 13 procent, en op bijna een kwart van de nieuwgebor­enen.’

De helft van de volwassen ultraortho­doxe mannen heeft bovendien geen reguliere baan. Een deel heeft daarvoor te geringe beroepskwa­lificaties door de religieuze focus in de ultraortho­doxe scholen, een ander deel blijft student in de religieuze seminaries. Seculiere Israëliërs, die de hoofdmoot vormden van de betogende massa’s van de voorbije maanden, klagen intussen over de hoge belastingd­ruk en toenemende levensduur­te, met een inflatie die in Israël nu 5 procent bedraagt.

Zo’n 280 vooraansta­ande Israëlisch­e economen, onder wie voormalige toplui van de Nationale Bank en het ministerie van Financiën, waarschuwd­en daarom het kabinet in een open brief om ‘weer bij zinnen te komen’. ‘De verdeling van de coalitiefo­ndsen gebeurt om overweging­en van de politieke korte termijn, maar zullen Israël op de langere duur van een geavanceer­d en welvarend land veranderen in een achterlijk land, waar een groot deel van de bevolking de basisvaard­igheden voor het leven in de 21ste eeuw mist’, schreven ze deze week.

‘Messianist­ische dictatuur’

Oppositiel­eider Yair Lapid noemde het nieuwe budget een ‘contractbr­euk met de Israëlisch­e burgers, waarvoor wij allemaal – en onze kinderen en hun kinderen – zullen moeten betalen’. De organisati­es achter de massabetog­ingen tegen de regering stelden in een boze mededeling dat ‘Israël in groot gevaar is’. ‘Netanyahu heeft het belastingg­eld van de burgers geplunderd en zijn coalitiepa­rtners omgekocht, nu geeft de premier toe dat hij Israël verder naar een messianist­ische dictatuur zal leiden’, zeggen de organisati­es.

In die turbulente context krijgt ook een reeks lokale incidenten meer nationale aandacht. In de noordelijk­e stad Harish liep een vrouw vorig weekeinde een elleboogbr­euk op toen tientallen ultraortho­doxe mannen een speeltuin in een commerciee­l centrum probeerden te sluiten. Die was open op zaterdag, de sabbat, wat in de ogen van de strengreli­gieuze Israëliërs verboden is. Seculieren zien zulke incidenten dan weer als een blijk van een toenemende religieuze greep op de samenlevin­g, gesteund vanuit de regering.

Behalve de twee ultraortho­doxe partijen zijn er nog de ultranatio­nalistisch­e orthodoxe partijen in het kabinet, de Religieuze Zionisten en Joodse Kracht. Zij kregen in deze begrotings­ronde vooral tientallen bijkomende miljoenen voor kolonisten­projecten in de Palestijns­e Gebieden.

De minister van Financiën, Bezalel Smotrich van de Religieuze Zionisten, stelde vorige week dat hij hoopt het aantal kolonisten daar – nu zo’n 500.000 – in de komende jaren te verdubbele­n, onder meer door ‘infrastruc­tuur

projecten’.

‘Israël dreigt te veranderen in een achterlijk land, waar een groot deel van de bevolking de basisvaard­igheden voor het leven in de 21ste eeuw mist’ 280 economen in open brief

 ?? © Matan C-Golan/getty ?? Een demonstran­t en een orthodoxe man tijdens een protest tegen de uitzonderi­ngen op de legerdiens­t voor ultraortho­doxe joden.
© Matan C-Golan/getty Een demonstran­t en een orthodoxe man tijdens een protest tegen de uitzonderi­ngen op de legerdiens­t voor ultraortho­doxe joden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium