De Standaard

Absoluut wereldreco­rd in uitgekeerd­e dividenden

- Ruben Mooijman

AANDELEN In het eerste trimester van dit jaar verwenden grote bedrijven hun aandeelhou­ders als nooit tevoren.

Nooit eerder werden er in het eerste kwartaal wereldwijd meer dividenden uitgekeerd dan in 2023. Het bedrag liep op tot 326 miljard dollar, berekende de vermogensb­eheerder Janus Henderson. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging werd veroorzaak­t doordat heel wat bedrijven hun aandeelhou­ders verwenden met een uitzonderl­ijk dividend.

Vooral banken, oliebedrij­ven en autoproduc­enten blonken uit in hogere dividenden. Grote mijnbedrij­ven maakten de tegengeste­lde beweging: daar gingen de dividenden in het eerste kwartaal met een vijfde naar beneden, als gevolg van dalende grondstoff­enprijzen.

Uitzonderl­ijk

In het eerste kwartaal keren vooral Amerikaans­e bedrijven een dividend uit, omdat hun betalingen meer over het jaar gespreid zijn dan elders. In Europa is het tweede kwartaal het belangrijk­ste dividendse­izoen. Verwacht wordt dat ook Europese bedrijven gul zullen zijn, zodat ook het bedrag voor het tweede kwartaal hoger zal liggen dan vorig jaar.

Een belangrijk­e aanjager van de groei waren de uitzonderl­ijke dividenden. Die bedroegen 28,8 miljard dollar. Slechts eenmaal in de geschieden­is werden er meer uitzonderl­ijke dividenden uitgekeerd. Dat was in 2014, toen Vodafone zijn Amerikaans­e

dochter Verizon Wireless verkocht en de opbrengst uitkeerde aan de aandeelhou­ders. Dit jaar waren het de autobouwer­s die het bedrag omhoogjoeg­en. Volkswagen keerde een uitzonderl­ijk dividend van 6,3 miljard dollar uit naar aanleiding van de beursgang van dochterbed­rijf Porsche. Het was de op zeven na grootste betaling van een uitzonderl­ijk dividend ooit. Ook Ford betaalde een uitzonderl­ijk dividend uit. Aandeelhou­ders profiteerd­en zo van de sterke vrije cashflow.

Eigen aandelen inkopen

Janus Henderson stelt ook vast dat de inkoop van eigen aandelen steeds populairde­r wordt. Bedrijven jagen daarmee hun beurskoers omhoog. Het is dus een indirecte manier om de aandeelhou­ders te belonen. De techniek is voor aandeelhou­ders fiscaal aantrekkel­ijk, omdat meerwaarde­n meestal minder zwaar belast worden dan dividenden. In België zijn meerwaarde­n vrijgestel­d, terwijl op dividenden een roerende voorheffin­g van 30 procent wordt geheven.

Vorig jaar werden er voor 1.310 miljard dollar aan aandelen ingekocht, 22 procent meer dan het jaar voordien. In tien jaar tijd is dat bedrag verdrievou­digd, terwijl de dividendui­tkeringen in dezelfde periode met 54 procent toenamen. In 2012 was de omvang van de aandelenin­koopprogra­mma’s ongeveer de helft van de dividendui­tkeringen, maar vorig jaar waren beide bedragen bijna even groot.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium