De Standaard

Vijftig miljoen mensen slachtoffe­r van moderne slavernij

- Nathalie Carpentier

MENSENRECH­TEN Het aantal slachtoffe­rs van moderne slavernij is de laatste vijf jaar toegenomen met tien miljoen, blijkt uit de nieuwe Global Slavery Index. Bij de oogst van cacaobonen blijft kinderarbe­id een pijnpunt. Het rapport waarschuwt ook voor het risico op handel in kinderen via weeshuizen.

49,6 miljoen mensen waren in 2021 het slachtoffe­r van moderne slavernij. De situatie is een stuk slechter dan vijf jaar geleden, onder meer door ‘gewapende conflicten, wijdverspr­eide aantasting van het milieu en de gevolgen van de pandemie’, besluit het rapport Global Slavery Index van de mensenrech­tenorganis­atie Walk Free. Moderne slavernij behelst onder meer dwangarbei­d (27,6 miljoen mensen), gedwongen huwelijken (22 miljoen), schuld- en andere slavernij, en mensenhand­el.

Het verschijns­el komt het meest voor in Noord-Korea, Eritrea en Mauritanië, het grootst aantal slachtoffe­rs is terug te vinden in India, China en NoordKorea. België behoort tot de landen waar slavernij het minst voorkomt, maar zelfs bij ons zijn er volgens het rapport 11.000 slachtoffe­rs. ‘Elke dag kopen we producten of gebruiken we diensten die mensen onder dwang hebben moeten maken of leveren’, benadrukt het rapport. Dwang- en kinderarbe­id vormen regelmatig een ‘verborgen ingrediënt van chocola’, signaleren de auteurs. De onderligge­nde factor is het contrast tussen wat boeren uit onder meer Ivoorkust en Ghana krijgen voor hun cacao en wat grote westerse chocoladeb­edrijven eraan verdienen. Terwijl de vier grootste chocoladeb­edrijven hun winsten tijdens de pandemie met 15 miljard dollar zagen toenemen, kunnen veel cacaoboere­n niet leven van hun oogst. In Ivoorkust bedraagt het gemiddelde daginkomen van een cacaoboer omgerekend 1,23 dollar. Van de prijs van een chocolader­eep krijgen boeren zes procent, terwijl 33 procent naar de producente­n gaat.

Die armoede onder cacaoboere­n, gecombinee­rd met sterk varierende prijzen, beperkte toegang tot onderwijs, kleine winstmarge­s en weinig onderhande­lingsmarge­s noopt boeren ertoe ‘kwetsbare arbeidskra­chten in te zetten, waaronder migranten, maar ook hun eigen kinderen’.

Kinderarbe­id in een aluminiumf­abriek in Bangladesh.

Verwacht wordt dat de chocoladei­ndustrie tegen 2028 200 miljard dollar waard is, wat het risico op uitbuiting nog vergroot, aldus het rapport. Zo ging de toename van de cacaoprodu­ctie in Ivoorkust en Ghana met 62 procent gepaard met een stijging van gevaarlijk­e kinderarbe­id met 13 procent.

Kinderen worden uit hun gezin weggehaald om in weeshuizen lege plaatsen op te vullen

Ook de pandemie verhoogde het risico. Factoren als onderbreki­ngen in de aanvoer, prijsschom­melingen en de instabiele vraag naar cacao kwamen boven op toegenomen voedselonz­ekerheid, stijgende armoede en beperkt onderwijs. Schoolslui­tingen, povere overheidsh­ulp en dalende gezinsinko­mens vergroten voor Ghanese kinderen het risico dat ze gevaarlijk werk moeten verrichten. Eén studie in Ivoorkust zag kinderarbe­id met 21 procent toenemen op cacaoplant­ages tijdens een gedeelteli­jke lockdown in 2020.

Vraag naar weeskinder­en

Het rapport wijst ook op kinderhand­el via weeshuizen, vooral in lageloonla­nden. Bij deze ‘weeshandel’ worden ‘kinderen gerekrutee­rd voor zorginstel­lingen om winst te maken of uitgebuit te worden’.

Zo zijn er meldingen van kinderen die met opzet weggehaald worden bij kwetsbare gezinnen om lege plaatsen op te vullen in weeshuizen onder het voorwendse­l van betere zorg en opleiding. Eenmaalind­eweeshuize­n–engeisolee­rd van de gemeenscha­p en hun familie – lopen ze kans op verwaarloz­ing, misbruik en uitbuiting. Een weeshuis in India voor meisjes met een mentale beperking kwam in opspraak nadat een tienjarige was ontsnapt. Ze vertelde de politie dat zij en andere meisjes meestal werden opgesloten en regelmatig werden meegenomen door vreemdelin­gen.

De popularite­it van vrijwillig­erswerk in weeshuizen werkt een toename van weeshuizen in toeristisc­he hotspots in de hand, aldus het rapport. Zo steeg het aantal instelling­en in Cambodja met 75 procent op vijf jaar, hoewel er geen toename was van weeskinder­en. In Uganda steeg het aantal kinderen in instelling­en van iets meer dan 1.000 in 1990 tot 55.000 in 2018, en dat ondanks een sterke daling van het aantal wezen.

De aanwezighe­id van vrijwillig­ers verhoogt ook het risico op seksueel misbruik van de kinderen, stelt het rapport. ‘Er zijn heel wat gedocument­eerde gevallen van daders die zo toegang kregen tot kwetsbare kinderen.’ Het rapport roept overheden wereldwijd op om de koppeling tussen weeshuizen en moderne slavernij te erkennen en meer actie te ondernemen tegen alle vormen van moderne slavernij.

 ?? © getty ?? vooral industrieë­n als deze.
© getty vooral industrieë­n als deze.
 ?? © getty ??
© getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium