De Standaard

Peking ontdekt gigantisch­e schuldenpu­t bij lokale besturen

China legt de zweep op de lokale besturen om hun boeken op orde te brengen, en in het bijzonder hun verdoken schulden. Die zouden tot 10 biljoen dollar kunnen bedragen.

- De groei van de fiscale inkomsten en de inkomsten uit grondverko­pen vertragen Giselle Nath

De lokale besturen in China staan onder zware druk van Peking om hun schulden af te bouwen. Dat kan gevolgen hebben voor de wereldecon­omie. Want onder de waterlijn hebben de subsidiepo­tten van Chinese besturen de afgelopen jaren die wereldecon­omie stevig aangestuur­d.

Enkele voorbeelde­n. Zodra de provincie Yunnan de industriël­e productie van cannabisol­ie begon te stimuleren, dook

het product massaal op in westerse cosmeticaw­inkels. De subsidies waarmee

de provincie Hubei consumente­n wil verleiden om auto’s te kopen, zijn goed

nieuws voor het autobedrij­f Dongfeng, tevens partner van Europese autobouwer­s. China domineert vandaag de zonnepanel­ensector omdat het daar in het verleden veel staatsgeld voor over had. Omdat

steden en provincies met elkaar concurrere­n om de beste groeicijfe­rs, stroomde het geld gul, en vaak zonder veel controle. Maar die tijd lijkt definitief voorbij.

1 Waarom is dit nu een probleem?

Peking heeft dankzij digitalise­ring een beter zicht op de budgetten van lokale besturen, en de cijfers doen duizelen. Volgens S&P Global Ratings waren de schulden in 2022 minstens 120 procent van de inkomsten, meer dan wat Peking acceptabel acht. Bovendien is er nog zoiets als ‘verdoken schuld’. Dat zijn allerlei kredietlij­nen, subsidies en giften die lokale besturen uit hun boeken probeer

den te houden. Denk bijvoorbee­ld aan illegale garanties aan een lokale ondernemer, die eventueel toekomstig­e verliezen kan afwentelen op de provincie.

Die ‘zwarte’ schuldenpu­t zou volgens de relatief onafhankel­ijke Chinese zakenkrant Caixin maar liefst 10 biljoen dollar bedragen. Dat is een één met dertien nullen achter, en het dubbele van de officieel geregistre­erde lokale schulden in 2022. Al die schimmige financiële verplichti­ngen zaten ‘verstopt’ bij lokale investerin­gsmaatscha­ppijen. China’s onofficiël­e schuld zou bijna even groot zijn als de volledige staatsschu­ld van Japan, kampioen van de overheidss­chulden.

Vroeger konden lokale besturen zich gedragen als wilde weldoeners omdat ze veel inkomsten haalden uit de verkoop van grond. Er was voldoende aanbod en de prijs steeg altijd. Maar volgens de Ameri

Schimmige financiële verplichti­ngen zitten verstopt bij lokale investerin­gsmaatscha­ppijen

kaanse nieuwszend­er CNBC zijn de opbrengste­n van grondverko­pen met minstens 23,3 procent gedaald. En veel alternatie­ve inkomstenb­ronnen hebben de besturen niet. China heft immers relatief weinig belastinge­n, zeker voor bedrijven. De uitgaven voor tests in de coronacris­is hebben alle reserves opgesoupee­rd.

2 Wat moet er gebeuren?

De centrale overheid in Peking neemt weinig fiscale verantwoor­delijkheid op zich. Dat lijkt atypisch voor een sterk gecentrali­seerd land, zeker omdat de partijelit­e vanuit Peking de economisch­e marsorders oplegt. Toch dragen de lokale besturen zelf 85 procent van de kosten voor dienstverl­ening, terwijl ze maar 60 procent van de belastingi­nkomsten krijgen. Ondanks smeekbedes van lokale besturen heeft de Communisti­sche Partij opnieuw aangekondi­gd dat Peking niet zal tussenkome­n bij betalingsp­roblemen of faillissem­enten. Wel zullen lokale besturen bestraft worden als ze niet snel genoeg saneren.

Peking zal drie dingen eisen: betere controle op de provincial­e en stedelijke vehikels voor bedrijfsle­ningen, een herfinanci­ering van de schulden via bijvoorbee­ld langere leentermij­nen, en besparinge­n op de uitgaven.

Dat laatste is een recept voor onvrede: in januari van dit jaar waren er in

minstens vier steden grote protesten van gepensione­erden tegen besparinge­n op hun medische toelages.

Volgens de krant Caixin zijn Chinese commerciël­e banken in staat om net geen 20 procent van de verdoken schulden over te nemen zonder in de problemen te komen. Hoe het met de rest van de schul

den verder moet, is een open vraag.

3 Hoe kan een land blijven draaien met zulke diepe financiële putten?

Voor landen die hun overheidss­chulden intern financiere­n, en dus niet via de internatio­nale kapitaalma­rkten, is een hoge overheidss­chuld een minder nijpend

probleem. China houdt heel veel geld binnen de eigen grenzen via kapitaalco­n

troles. Chinese spaarders mogen niet zomaar doen met hun geld wat ze willen

en het geld blijft zonder veel controle circuleren tussen overheden en staatsbank­en. Toch zal het voor China een wankele evenwichts­oefening worden om de schuldenbe­rg de baas te blijven. De afbetaling­en zullen harder wegen op de armere provincies. De klassieke manier waarop China zichzelf financiert, lijkt niet langer duurzaam. Er zijn te weinig belastingi­nkomsten om bijvoorbee­ld de vergrijzin­g op te vangen. Peking kan besparinge­n eisen op de sociale uitgaven, maar die zijn nu al erg beperkt. Bovendien veroorzaak­t dat protest en instabilit­eit. Aangezien veel bedrijven meeprofite­erden van Chinees belastingg­eld, wordt Pekings besparings­drift een uitdaging voor de hele wereld.

 ?? © Yang Dong / getty ?? Een Dongfeng-fabriek in Hubei. De provincie stimuleert de consument met subsidies om een auto te kopen.
© Yang Dong / getty Een Dongfeng-fabriek in Hubei. De provincie stimuleert de consument met subsidies om een auto te kopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium