De Standaard

Correcties & aanvulling­en

-

horigheid heerst, in de hoop de verantwoor­delijkheid voor het pijnlijk falend onderwijsb­eleid in de schoenen van de uitvoerder­s te schuiven. Besluit: voor begrijpend gedachtele­zen en voeling houden met de realiteit van het onderwijs scoort de minister nog slechter dan de leerlingen op de Pirls-toetsen. Leraar-specialist (4)

De financiële bonus is geen slecht idee. Met dat voorstel geeft de overheid in ieder geval het signaal dat de leerkracht meer waardering verdient. De maatschapp­ij bejegent leraren neerbuigen­d en dat begint al bij de studiekeuz­e. ‘Wat moet je nu in het onderwijs,’ hoor je dan, ‘het is je vast om de vakantieda­gen te doen.’ Alsof lesgeven niet hard werken is.

Het voorstel kan al een eerste stap zijn naar meer appreciati­e. In andere sectoren zijn extralegal­e voordelen als een gsm of een auto van de zaak een erkenning voor goed werk. In het onderwijs hebben we

Pieter Derde

dat niet. De bonus zal een welgekomen teken van erkenning zijn voor de leraren die hem krijgen. In de privésecto­r heeft ook iedereen een ander loon en daar leven ze nog. Dat komt in het onderwijs ook wel goed.

Maar het zijn de leraren zelf en niet het schooldire­cties die de beslissing moeten nemen. Een groep lesgevers ziet beter dan

het bestuur wie zich meer dan anderen inzet. Leraren onderling kunnen het best een eerlijke keuze maken.

Hasselt Leraar-specialist (5)

In elk lerarentea­m zitten mensen die gewoon les komen geven, doen wat van hen gevraagd wordt en dan weer vertrekken. Daar is niets mis mee, maar de leraren die zich wél extra inzetten, ook buiten de lesopdrach­t, zouden daar meer erkenning voor mogen krijgen. Scholen moeten flexibeler kunnen zijn in het toekennen van de bonus. Op de school waar ik werk, bestaat het team uit een zestigtal leraren – meer

Annekatrie­n Vaes

dan drie van hen zouden in aanmerking komen voor de bonus.

Over de toekenning van de bonus zouden het schoolbest­uur, leraren, pedagogisc­h medewerker­s en een afgevaardi­gde van de vakbond samen moeten overleggen. De criteria zijn vaag en zullen per school verschille­n. Het gevaar van criteria aan te reiken is dat activiteit­en die niet beschreven staan uit het aanbod verdwijnen of niet meer opgenomen worden.

Veel docenten zijn eerder op zoek naar erkenning dan naar een financiële bonus. Maar het is een stap in de goede richting. Een tweede stap is toestaan dat de leerkracht­en hun job doen en erop vertrou

wen dat ze weten wat ze doen. We moeten ermee om kunnen dat leraren eisen stellen aan en kennis vragen van hun leerlingen, en niet alleen verantwoor­delijk zijn voor hun mentaal welzijn. Er wordt zoveel meer verwacht van de leraar dan van de leerling, lijkt het soms.

Iris Wynants Spaarrente.

De foto bij het artikel ‘Waarom de spaarrente­s per land verschille­n’ toonde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) met zijn Zweedse evenknie Elisabeth Svantesson, niet met de Nederlands­e minister Sigrid Kaag (DS 25 mei).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium