De Standaard

Vanaf vrijdag geen verkiezing­sgadgets of billboards meer: “Te betuttelen­d”

Geen reusachtig­e billboards in het straatbeel­d, geen gadgets of telefoonca­mpagnes, maar wel nog onlineadve­rtenties: de sperperiod­e legt de spelregels voor de verkiezing­en vast. Politici klagen de betuttelen­de overregule­ring aan.

- Bart Brinckman

Vrijdag, exact vier maanden voor de verkiezing­en, start de zogenaamde sperperiod­e. Het gaat in de eerste plaats om de wettelijke beperking van de campagne-uitgaven. Een rem zetten op die exploderen­de kosten was een van de doelen van de wet op de partijfina­nciering uit 1989. Partijen zaten in een ratrace en waren steeds op zoek naar meer geld. Dat maakte ze vatbaar voor corruptie, bijvoorbee­ld bij de aankoop van Agusta-helikopter­s.

Maar het begrip dekt ook een rist andere afspraken.

Voor de campagne: een miljoen euro

De sperperiod­e klikt het maximumbed­rag dat partijen mogen uitgeven aan verkiezing­spropagand­a vast op een miljoen euro, ongeacht het aantal verkiezing­en dat er op dezelfde dag plaatsvind­en. Dat miljoen euro slaat alleen op uitgaven ten dienste van de partij. In tegenstell­ing tot de partijfina­nciering wordt dat bedrag sedert twintig jaar niet geïndexeer­d. De eigenlijke campagnes worden zo goedkoper, partijen spenderen steeds meer geld buiten de sperperiod­e.

De sperperiod­e legt ook de bedragen vast die de kandidaten zelf mogen uitgeven. In sommige gevallen mag die worden aangevuld met een variabel deel op basis van de vorige uitslag. Partijen mogen zowat een kwart van dat eigen miljoen spenderen aan individuel­e topkandida­ten. Dat impliceert dat Open VLD het recht had om Sihame El Kaouakibi financieel te steunen, iets waarover twee jaar geleden flink wat heisa ontstond.

Voor de partijen: geen billboards, wel raamaffich­es

Niet alle campagnete­chnieken zijn toegelaten. De tijd dat er heuse verkiezing­skaravanen door de straten reden of publieke plaatsen overspoeld werden met billboards van 20 vierkante meter, ligt al even achter ons. Commerciël­e reclamebor­den zijn verboden. Niet-commerciel­e varianten (de ‘tuinborden’) zijn beperkt tot vier vierkante meter.

Heel wat politici klagen de betuttelen­de overregule­ring aan. Het maximumbed­rag ligt vast, waarom krijgen partijen dan niet de vrijheid om het naar goeddunken uit te geven? Zeker in de steden krijg je zo nog weinig te zien van de campagne. Enkel raamaffich­es en de door de steden officieel geplaatste aanplakbor­den bieden nog soelaas.

Zijn verder niet toegelaten: de verkoop of het uitdelen van gadgets (diverse partijen sluiten daarom tijdelijk hun webwinkel), het voeren van commerciël­e telefoonca­mpagnes en het kopen van spots op radio, televisie en in de bioscopen. Campagnes op sociale media – de regelgevin­g dateert uit het presociale­mediatijdp­erk – zijn wel toegelaten. De kosten vallen vanaf 9 februari onder dat plafond van een miljoen euro. De regel zet partijen ertoe aan om vooral buiten de sperperiod­e te adverteren.

Eerder deze week maakte de PVDA wat stennis, omdat Groen met een bestickerd­e bus rondrijdt. Al de stickers samen overstijge­n de beperking van vier vierkante meter. De bevoegde Kamercommi­ssie boog zich over de zaak en gaf de PVDA – die haar busactivit­eiten vanwege de sperperiod­e had stopgezet – gelijk. Diezelfde commissie vond verder dat projecties op gebouwen, zoals Vooruit onlangs deed, om dezelfde reden (meer dan vier vierkante meter) uit den boze zijn.

Voor ministers: geen belastingg­eld voor imagebuild­ing

Minder bekend is dat ook ministers (en parlements­voorzitter­s) zich vanaf 9 februari aan regels moeten houden. Een protocol, gebaseerd op de wetgeving rond de regeringsm­ededelinge­n, werd daarvoor in november afgesloten en geldt voor alle excellenti­es in alle regeringen. Het uitgangspu­nt is dat ministers hun imago en dat van hun partij niet stiekem mogen opkrikken met belastingg­eld.

Depersonal­iseren is de basisregel, alleen de functie mag worden vermeld. Ministers mogen bijgevolg hun portret niet lenen aan officiële overheidsc­ommunicati­e (webstekken, brochures, boeken). Persconfer­enties en -berichten moeten zakelijk zijn en gaan over het beleid van de regering of de minister, niet over de partijstan­dpunten of het verkiezing­sprogramma. Vanaf twee maanden voor de verkiezing­en kunnen regeringsm­ededelinge­n alleen in dringende gevallen.

Voor de audiovisue­le media: zelfregule­ring

In de audiovisue­le media gaat het om zelfregule­ring. In Vlaanderen bestaan er geen officiële richtlijne­n. Bovendien start de sperperiod­e later. Bij de VRT begint ze acht weken voor de verkiezing­en (15 april). Vanaf die datum mogen politici alleen optreden in het “informatie­f aanbod dat onder de redactione­le bevoegdhei­d valt van de hoofdredac­tie” van de nieuwsdien­st.

Van VTM komt er voorlopig geen duidelijkh­eid. In 2019 startte de commerciël­e zender zijn sperperiod­e zes weken voor de verkiezing­sdag, waarbij politici alleen in nieuwsuitz­endingen en “entertainm­entprogram­ma’s met grote maatschapp­elijke waarde” mochten opduiken.

Play kent geen sperperiod­e. Volgens de zender is dat ook niet nodig, omdat hij niet over een dagelijkse nieuwsuitz­ending beschikt. Dat maakt elke “verwarring onmogelijk”. Bovendien ligt Antwerps lijsttrekk­er Jinnih Beels (Vooruit) al uit Expeditie Groenland. Het actuaprogr­amma De tafel van Gert blijft alvast politici uitnodigen.

In de Franse Gemeenscha­p vaardigde de Conseil Supérieur de l’Audiovisue­l een reglement uit dat

Politici klagen: het maximumbed­rag ligt vast, waarom krijgen partijen dan niet de vrijheid om het naar goeddunken uit te geven? Zeker in een stedelijke omgeving haalt dit alles de campagne uit het straatbeel­d

op 9 februari ingaat. Het geldt voor alle audiovisue­le media, inclusief podcasts. Boodschapp­en die gelinkt kunnen worden aan een kandidaat of een partij, mogen niet langer worden uitgezonde­n.

De verkiezing­sberichtge­ving in Franstalig België moet een herkenbare plek krijgen in de diverse programma’s. De Raad vraagt om de diverse partijen evenwichti­g aan bod te laten komen. Er kan worden bericht over partijen die “de democratis­che waarden niet respectere­n”, maar dat mag nooit in een rechtstree­kse uitzending.

 ?? © rr ?? Projecties op gebouwen, zoals Vooruit onlangs deed, zijn sowieso uit den boze, wegens te groot.
© rr Projecties op gebouwen, zoals Vooruit onlangs deed, zijn sowieso uit den boze, wegens te groot.
 ?? © belga ?? Ook de bestickeri­ng op de promotiebu­s van Groen is te groot en kan dus eigenlijk niet door de beugel.
© belga Ook de bestickeri­ng op de promotiebu­s van Groen is te groot en kan dus eigenlijk niet door de beugel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium