De Standaard

Maya redt ons niet van Marvel-moeheid

- Max De Moor Cultuurred­acteur

Echo

Disney+ ★★⭐⭐⭐

De superhelde­nstal van Marvel heeft er een vijand bij: Marvel-moeheid. Zowat alle grote media hebben zich al afgevraagd of de wereld uitgekeken is op de Avengers en co. Onder het label Marvel Spotlight wordt geprobeerd dat kwaad te bestrijden. Hoe? Door het Marvel Cinematic Universe (MCU) weer af te bouwen. Dat MCU is na vijftien jaar een complex web geworden van superhelde­n, films en series die in elkaar passen als puzzelstuk­jes. De Spotlight- reeksen, daarentege­n, moeten gewoon op zichzelf staan en behouden de focus op één personage.

Het vijfdelige Echo beet begin dit jaar de spits af en werd meteen een van de best bekeken titels op Disney+. Mij klonk zo’n Marvelreek­s zonder vereiste voorkennis als muziek in de oren, want lang geleden – een tijd nadat Tobey Maguire zijn Spiderman-kostuum had afgegeven – ben ik de draad kwijtgeraa­kt. Na één of twee gemiste Avengers voelde het vooruitzic­ht om een kaartje te kopen voor zo’n superhelde­nfilm als meedoen aan een kaartspel waarvan iedereen de regels al kent, behalve jij.

En het zal toch wel niet: precies zo voelde die eerste aflevering van Echo. Alsof iemand ons snel de regels kwam uitleggen voor we

Echo hoopt iets wezenlijks te vertellen over wraak en intergener­ationele trauma’s, maar overstijgt nauwelijks de clichés

eraan konden beginnen. We komen te weten dat hoofdperso­nage Maya Lopez een afstammeli­ng is van het Noord-Amerikaans­e Choctaw-volk en dat ze niet kan horen. We zien hoe ze beide ouders en een been verloor, hoe ze in de klauwen van een malafide vaderfiguu­r belandde en hoe ze die vervolgens vermoordde. Dat is nogal veel verhaal voor een verhaal dat eigenlijk nog moet beginnen. En dan zijn er nog die plotse cameo’s van Daredevil en Hawkeye: nogal verwarrend voor een reeks die geen voorkennis zou vereisen.

Met actrice Alaqua Cox heeft Echo alvast één troef in handen. Haar indringend­e mimiek zit haar personage, een wraakengel met verdrongen emoties, als gegoten. Bovendien volgt Disney netjes de nieuwe casting-etiquette van Hollywood: Cox is ook in het echt doof en Native American. Het geamputeer­de been van haar personage hebben de schrijvers dan weer in het verhaal verwerkt, omdat de actrice in het echte leven rondloopt met een prothese. Het werkt alleen maar verrijkend: volledige dialogen in gebarentaa­l volgen is een bijzondere kijkervari­ng.

Disney vergewiste zich ook van de steun van het Choctaw-volk, dat een belangrijk­e rol speelt. Het ging een alliantie aan met lokale consultant­s om geen fouten te maken op het vlak van representa­tie. Had het maar met dezelfde ijver aan het scenario gesleuteld. Echo hoopt iets wezenlijks te vertellen over wraak en intergener­ationele trauma’s, maar overstijgt nauwelijks de clichés. Erger nog: de reeks lijkt zelf gevangen in de spiraal van geweld, waaruit het hoofdperso­nage moet ontsnappen. Het bloed vloeit rijkelijk en Maya trapt meer dan één schedel in. Dat zal het rauwere, volwassen randje zijn dat Marvel ook nog beloofde met zijn Spotlight- reeksen. Marvel-moe? Deze reeks houdt ons alvast niet uit onze slaap.

 ?? © marvel studios ?? Met actrice Alaqua Cox heeft Echo toch één troef in handen.
© marvel studios Met actrice Alaqua Cox heeft Echo toch één troef in handen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium