De Standaard

Jazz Middelheim keert terug met overgangse­ditie

In september keert Jazz Middelheim terug met een mini-editie. Vanaf de zomer van 2025 vindt het Antwerpse festival dan weer ieder jaar op volle sterkte plaats.

- Peter De Backer

Na het faillissem­ent van de vzw Jazz en Muziek, die zowel Gent Jazz als Jazz Middelheim organiseer­de, kende Gent Jazz vorige zomer een verrassend vlotte doorstart. De wedergeboo­rte van Jazz Middelheim, dat in 2023 een jaartje oversloeg en in 2024 zou terugkeren, had meer voeten in de aarde. Nadat een marktbevra­ging van de VRT, eigenaar van de merknaam Jazz Middelheim, niets had opgeleverd, startte de stad Antwerpen eind november vorig jaar een zoektocht naar kandidaat-overnemers.

Die is nu afgerond. Acht kandidaten dienden een project in, en het is de ploeg achter Brosella Festival die in samenwerki­ng met Paradise City Festival als winnaar uit de bus is gekomen en van het Antwerpse schepencol­lege groen licht krijgt. “Zij krijgen de concessie voor de edities van 2024 en 2025, met de mogelijkhe­id om die nadien met twee jaar te verlengen”, zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA), de Antwerpse schepen voor Cultuur.

Respect voor de traditie, met oog voor allerlei nieuwe mengvormen: dat wordt de filosofie van het nieuwe Jazz Middelheim. “Met veel aandacht voor jong talent”, benadrukt Bert Schreurs, de man achter Brosella die voortaan instaat voor de organisati­e en programmat­ie van Jazz Middelheim. “Nieuwe mensen kansen geven, daarin hebben we op het Brosella Festival een lange traditie.”

“Jazz is een huis met vele kamers”, zegt Schreurs. “We zullen nog altijd mensen als Fred Hersch en groepen als Taxiwars programmer­en. Maar daarnaast kunnen er ook dj’s aan bod komen die door allerlei jazzvormen beïnvloed zijn.” Dat is dan weer de inbreng van

Paradise City, dat jaarlijks in Perk (Steenokker­zeel) een elektronis­ch muziekfest­ival organiseer­t.

Park Den Brandt

Schreurs zegt wel dat een volwaardig­e editie in elkaar boksen tegen augustus niet realistisc­h is. Daarvoor rest te weinig tijd. “We plannen wel een event in een weekend van september, op één of twee dagen, waarin we een idee zullen geven van hoe het nieuwe Jazz Middelheim er kan uitzien.”

Dat wordt een soort overgangse­ditie dus, maar vanaf 2025 wil Schreurs een volledig festival aanbieden. In een grote tent, in Park Den Brandt, zoals vanouds. Normaal gesproken zal het festival dan opnieuw rond 15 augustus plaatsvind­en, al kan dat nog veranderen. Of de naam Jazz Middelheim behouden blijft, is strikt genomen nog geen uitgemaakt­e zaak. De VRT is eigenaar van die merknaam. “De komende weken zullen we in gesprek gaan met de VRT om te zien onder welke voorwaarde­n we die naam kunnen gebruiken”, zegt Schreurs. “Het is een merknaam met een internatio­nale uitstralin­g, én een kwaliteits­label. Dus dat moeten we snel uitklaren.”

“We plannen een event in september, op één of twee dagen, waarin we een idee zullen geven van hoe het nieuwe Jazz Middelheim er kan uitzien” Bert Schreurs organisato­r

 ?? © Koen Bauters ?? De locatie blijft dezelfde: Park Den Brandt.
© Koen Bauters De locatie blijft dezelfde: Park Den Brandt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium