De Standaard

Europa moet instaan voor zijn eigen defensie

De dreiging die uitgaat van president Vladimir Poetin en van presidents­kandidaat Donald Trump vraagt, volgens Timothy Garton Ash, om een stoutmoedi­ge benadering van de Europese defensie

- Timothy Garton Ash Doceert Europese studies aan de universite­iten van Oxford en Stanford. Zijn recentste boek is Europa: een persoonlij­ke geschieden­is (De Geus).

Op 6 juni zal Europa de 80ste verjaardag van D-dag vieren. De landing van de geallieerd­en in 1944 in Normandië luidde toen de bevrijding van WestEuropa in. Maar deze zomer vindt er nog een andere verjaardag plaats. Die zal evenwel niet gevierd worden, omdat hij van een grote mislukking getuigt. Op 30 augustus 1954 werd in de Franse Assemblée Nationale tegen de oprichting van de Europese Defensiege­meenschap (EDG) gestemd.

Zo ontwikkeld­e de Europese integratie zich rond de economisch­e gemeenscha­p die tot op vandaag de kern van de EU uitmaakt. Het Europese veiligheid­sbeleid stoelde dan weer op de door de VS geleide Navo. Maar nu de Russische president Vladimir Poetin oprukt vanuit het oosten en de Amerikaans­e presidents­kandidaat Donald Trump ermee dreigt zich terug te trekken uit het westen, is de tijd rijp om het idee van een Europa dat instaat voor zijn eigen defensie, opnieuw op tafel te leggen.

Zeventig jaar geleden zag de wereld er natuurlijk helemaal anders uit. Toch zijn er interessan­te parallelle­n te trekken. Zowel toen als nu lag een agressief Rusland aan de basis van het Europese defensie-initiatief. Zowel toen als nu wouden de VS liever focussen op bedreiging­en in Azië waarbij China betrokken was. Destijds was dat de Korea-oorlog die in 1950 uitbrak – het EDG-verdrag is onderteken­d in 1952, toen de oorlog nog volop woedde. En zowel toen als nu was er sprake van een Zeitenwend­e, een ommezwaai in de geschieden­is, die leidde tot de herbewapen­ing van de Bondsrepub­liek Duitsland.

De Franse premier Pierre Mendès France vatte de redenen waarom zijn parlement het EDG-verdrag afwees, erg duidelijk – en erg Frans – samen: te veel integratie en te weinig Engeland.

Valt er ook op dat vlak een les te trekken? De Europese Unie zal niet één enkele, strak omlijnde, eengemaakt­e instelling in het leven roepen. Dat is de weg die Europa 70 jaar geleden niet heeft bewandeld. Het zal een Europese defensiege­meenschap met een kleine d worden, waarmee de Europese, bilaterale en nationale competenti­es aansluiten bij de bestaande militaire, operatione­le kern van de Navo.

Geloofwaar­dige afschrikki­ng

Het antwoord op de vraag hoe de Europese veiligheid­sstructure­n er op dit moment uitzien, is zowel geestdoden­d ingewikkel­d als doodeenvou­dig. Verschille­nde initiatiev­en om de Europese defensie te versterken, hebben geleid tot een onontwarba­ar kluwen van acroniemen en verwijzing­en. Hoe zal de Shape samenwerke­n met de CJEF en de JEF, rekening houdend met St. Malo, Berlin Plus, Pesco, EDF, EPF, Asap en Edirpa?

Tegelijker­tijd is het erg eenvoudig: tachtig jaar later is Europa op het vlak van defensie nog altijd op de VS aangewezen. Of in ruimere bewoording­en: Europa hangt voor zijn verdedigin­g af van de Navo, en de Navo hangt af van de geloofwaar­digheid van de Amerikaans­e garantie die in artikel 5 van het Navo-verdrag is opgenomen.

Afschrikki­ng staat of valt met geloofwaar­digheid, net zoals de financiële markten staan of vallen met vertrouwen. Strikt genomen verbindt artikel 5 een Navo-lidstaat er alleen toe “op te treden op de wijze die hij nodig oordeelt met inbegrip van het gebruik van gewapend geweld” als een van de leden van het bondgenoot­schap wordt aangevalle­n. Waar zou Europa staan als president Donald Trump het “niet nodig zou oordelen” om Estland mee te verdedigen? Of als

de Russische president Vladimir Poetin niet langer zou geloven – en zich daarbij misschien misrekent, zoals hij in Oekraïne deed – dat Washington zijn bondgenote­n zou bijstaan?

Het is niet ondenkbaar dat Trump in zijn tweede ambtstermi­jn een schok veroorzaak­t door Oekraïne aan zijn lot over te laten. Europa moet dan ook dringend zijn munitie- en wapenvoorr­aden uitbreiden en een versnellin­g hoger schakelen bij de opleiding van de Oekraïense troepen. Alleen zo kan Kiev er in 2025 in slagen de oorlog in zijn voordeel te doen kantelen en zal het niet langer genoodzaak­t zijn zich te beperken tot de verdedigin­g van het grondgebie­d dat het nu controleer­t. Dat moet de doelstelli­ng van Europa zijn, ook als Trump beslist de Amerikaans­e steun te schrappen en buiten Oekraïne om een deal met Poetin probeert te sluiten.

Daarnaast moet Europa zijn eigen convention­ele defensie beter uitbouwen. Anders dan Trumps eerste ambtstermi­jn wordt zijn tweede mogelijke presidents­chap erg goed voorbereid. Bevriende denktanks hebben al gedetaille­erde plannen uitgewerkt. In het zogenoemde 2025 Presidenti­al

Transition Project van de conservati­eve denktank The Heritage Foundation luidt de relevante doelstelli­ng als volgt: “De Navo op zo’n manier hervormend­atdebondge­notenvande­VS zelf in staat zijn het grootste deel van de convention­ele strijdkrac­hten op de been te brengen die nodig zijn om Rusland af te schrikken, en dat ze alleen nog op de Verenigde Staten moeten terugvalle­n voor de nucleaire afschrikmi­ddelen, en tegelijk de militaire aanwezighe­id van de VS in Europa afbouwen.”

Is dat, eerlijk gezegd, zo onredelijk? Waarom zou een continent met een economie die vergelijkb­aar is met die van de VS, tachtig jaar na D-dag voor zijn veiligheid nog altijd zo afhankelij­k moeten zijn van zijn Amerikaans­e bondgenoot?

In een vrijemarkt­economie schroeven wapenfabri­kanten de productie pas op als ze grote, concrete bestelling­en op zak hebben, en de Europese defensie-industrie krijgt niet genoeg van dergelijke bestelling­en vlug genoeg binnen. De Oekraïense soldaten moeten het doen met een allegaartj­e van wapentypes. In 2016 is uit een studie van de Munich Security Conference gebleken dat de Europese legers gebruikmak­en van 178 verschille­nde soorten wapensyste­men. In de VS zijn dat er maar 30.

In de praktijk zou een verhoging van de Europese defensie-uitgaven ook goed zijn voor de Amerikaans­e economie. In een speech voor The Heritage Foundation liet Jens Stoltenber­g, secretaris-generaal van de Navo, onlangs optekenen dat de Amerikaans­e wapenfabri­kanten de voorbije twee jaar al voor 120 miljard dollar aan Europese bestelling­en hadden ontvangen. Dat zou zakenman Trump als muziek in de oren moeten klinken.

Europese kernwapens

Om tot een Europese defensie te komen, moeten de lidstaten afstappen van hun narcisme en de nationale verschille­n overstijge­n. Ook de twee reuzen die in Brussel gevestigd zijn, de Navo en de EU, moeten beter samenwerke­n

Maar wat als Trump een schok met magnitude 9 teweegbren­gt en de geloofwaar­digheid ondermijnt van de Amerikaans­e nucleaire afschrikki­ng die de Baltische staten beschermt? Dat scenario is erg onwaarschi­jnlijk. Toch moeten we meer nadenken over een Europese nucleaire afschrikki­ng. Onder het Akkoord van Nassau uit 1962 werden de nogal rommelige Britse nucleaire afschrikmi­ddelen ter beschikkin­g gesteld van de Navo. In theorie kunnen ze ook worden ingezet voor de verdedigin­g van de Baltische staten, hoewel de uiteindeli­jke beslissing bij de Britse premier ligt.

De Franse nucleaire doctrine specificee­rt dan weer niet welke landen de president onder zijn nucleaire paraplu neemt. Mourir pour Dantzig? Zo luidde in 1939 de titel van een Frans krantenart­ikel dat poneerde dat Franse soldaten niet zou mogen worden gevraagd te sterven voor wat toen de vrije stad Danzig was (het huidige Gdanskin Polen). Mourir pour Narva? zou dezelfde vraag nu klinken. Die Estse stad ligt op de grens met Rusland. Geen enkel ander Europees land heeft nucleaire afschrikmi­ddelen.

Ik heb de drie schokken die Trump kan veroorzake­n, aangehaald in oplopende orde van ernst, en van waarschijn­lijkheid. Daar moet Europa zijn prioriteit­en op afstemmen. Dat is in de eerste plaats Oekraïne. In de tweede plaats moet Europa meer en gerichter geld uitgeven aan convention­ele defensie. Tenslotte moet het zich buigen over de escalatiet­rap van de nucleaire afschrikki­ng. Om dat te kunnen verwezenli­jken, moeten alle betrokken landen, instelling­en en strekkinge­n over hun eigen schaduw heen stappen. Dat kan politiek erg moeilijk liggen, maar om tot een Europese defensie te komen moeten de lidstaten afstappen van hun narcisme en de nationale verschille­n overstijge­n. Groot-Brittannië en zijn Europese partners op het vasteland moeten nauwer samenwerke­n. Ook de twee reuzen die in Brussel gevestigd zijn, de Navo en de EU, moeten beter samenwerke­n. Gaullisten en atlantici moeten op zoek gaan naar punten van overeenkom­st en inzien dat een meer Europese Navo de enige geloofwaar­dige kern kan uitmaken van een doeltreffe­nde Europese defensiege­meenschap.

Misschien voelt iemand zich geroepen om ter gelegenhei­d van de 70ste verjaardag van de historisch­e mislukking een bijeenkoms­t op te zetten om al die kwesties te bespreken? Het motto van de bijeenkoms­t kan dan luiden: wees niet bang, wees voorbereid.

 ?? © Gert Jochems ?? Een vernield appartemen­tsgebouw in de oblast Donetsk. De Oekraïners ontvangen vanuit Europa een allegaartj­e aan wapentypes.
© Gert Jochems Een vernield appartemen­tsgebouw in de oblast Donetsk. De Oekraïners ontvangen vanuit Europa een allegaartj­e aan wapentypes.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium