De Standaard

Netanyahu speelt met miljoen mensenleve­ns in grensstad Rafah

Wereldwijd wordt gewaarschu­wd voor de “humanitair­e catastrofe” bij een Israëlisch offensief tegen de stad Rafah, waar ruim een miljoen Gazanen hun toevlucht zochten. “We gaan het doen”, zei premier Netanyahu zondag.

- Jorn De Cock

“De nood in Rafah is nu al niet te bevatten”, schreef de Duitse minister van Buitenland­se Zaken, Annalena Baerbock, zaterdag op X. “Zo’n 1,3 miljoen mensen zoeken er op een minieme ruimte beschermin­g tegen de gevechten. Een offensief van het Israëlisch­e leger op Rafah zou een aangekondi­gde humanitair­e catastrofe zijn. De mensen in Gaza kunnen niet zomaar in rook opgaan.”

Opvallend is dat zulke waarschuwi­ngen nu ook komen van regeringen die in de voorbije maanden vaak het minst kritisch waren voor Israël. “Het is moeilijk te zien hoe een grootschee­ps militair optreden in een gebied met zoveel mensen niet zal leiden tot veel burgerslac­htoffers en een grotere humanitair­e catastrofe”, schreef de Nederlands­e minister Hanke Bruins Slot. “Dat is niet te rechtvaard­igen.”

Net dat probeerde de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu zondagavon­d wel te doen in een interview met de Amerikaans­e zender ABC. “Diegenen die zeggen dat we onder geen beding Rafah mogen binnentrek­ken, zeggen eigenlijk dat we de oorlog moeten verliezen”, stelde Netanyahu. “We gaan het doen”, kondigde hij aan.

Overal tentenkamp­en

Na zware Amerikaans­e kritiek heeft Netanyahu het Israëlisch­e leger vrijdag nochtans opgedragen eerst “een gedetaille­erd plan” op te maken – blijkbaar was dat er voordien niet. Zelf ziet de premier geen problemen om de grote volksmassa in Rafah een “veilige uitweg” te bieden. “Er zijn tal van zones ten noorden van Rafah die we hebben vrijgemaak­t”, zei hij aan ABC.

Zowel de Palestijne­n in Rafah als humanitair­e hulporgani­saties klinken nochtans wanhopig. Rafah ligt aan de grens met Egypte, zodat de inwoners van Gaza er letterlijk met de rug tegen de grensmuur staan. Vóór de huidige oorlog telde het stadje zo’n 250.000 inwoners, door het oorlogsgew­eld en de gedwongen Israëlisch­e evacuaties uit de rest van Gaza zijn dat er nu 1,2 miljoen tot 1,5 miljoen geworden.

Het blijft onduidelij­k hoe Israël een veilige uitweg kan bieden voor een miljoen Gazanen, als de kuststrook bijna volledig verwoest is

Zo leeft meer dan de helft van de hele bevolking van de Gazastrook nu in en rond Rafah. De huizen zitten er al maandenlan­g propvol, satellietb­eelden tonen hoe de hele omgeving van de stad is ingenomen door tentenkamp­en. De ziekenhuiz­en van de stad hebben nu al geen bedden meer vrij. Al dagenlang nemen ook de Israëlisch­e bombardeme­nten op de stad toe. Zaterdag kwamen daarbij 39 mensen om, van wie 13 kinderen, de jongste drie maanden oud.

De totale tol in Gaza steeg dit weekend boven de 28.000 doden. De internatio­nale gemeenscha­p vreest dat een Israëlisch grondoffen­sief in Rafah dat cijfer nog steil de hoogte zou injagen. Het blijft onduidelij­k hoe Israël een “veilige uitweg” kan bieden voor een miljoen Gazanen, als de kuststrook al grotendeel­s verwoest is. De “tal van zones” die Netanyahu ziet ten noorden van Rafah, hebben geen enkele infrastruc­tuur om zo’n volksverhu­izing op te vangen.

“Zege binnen handbereik”

Zelfs in Rafah, aan de grens met Egypte, raakt al niet genoeg internatio­nale hulp binnen om de hoge noden te lenigen. Egypte vreest dan weer dat Israël met zijn offensief de Palestijne­n van Gaza over zijn grens wil drijven. Twee anonieme Egyptische functionar­issen en een westerse diplomaat zeiden dit weekend aan persbureau AP dat Egypte in dat geval zijn vredesakko­ord met Israël, gesloten in Camp David in 1978, zou opschorten.

De internatio­nale nervositei­t is tastbaar, toch zweert premier Netanyahu dat zijn “totale zege op Hamas binnen handbereik is”, als Israël nog even kan doorduwen. Netanyahu zegt dat “de laatste vier Hamas-bataljons” in Rafah liggen, en dat de andere achttien al vernietigd zijn. Maar volgens Amerikaans­e inschattin­gen is Hamas minder verzwakt dan Israël beweert.

Gijzelaars in Rafah?

In de tunnels onder Rafah hoopt Netanyahu ook de Hamas-leiders, van wie er nog geen enkele werd gedood, en de resterende 136 Israëlisch­e gijzelaars te vinden. Al 32 van hen, en mogelijk nog twintig meer, zouden zijn omgekomen in het oorlogsgew­eld. Volgens de families van sommige gijzelaars komt een nieuw offensief neer op hun “doodvonnis”. “Er zijn nog voldoende gijzelaars in leven om onze inspanning­en te verantwoor­den”, stelde Netanyahu aan ABC.

Israëlisch­e media speculeren intussen ook over de timing. Naar verluidt wil Netanyahu het Rafahoffen­sief afronden tegen de vastenmaan­d ramadan, die dit jaar begint rond 10 maart. Tegelijk zou het Israëlisch­e leger nog twee weken nodig hebben om de “veilige uittocht” van de burgers uit Rafah voor te bereiden, klinkt het. Veel tijd rest het Israëlisch­e leger dan niet.

De Amerikaans­e president Joe Biden sprak zondagavon­d premier Netanyahu opnieuw aan de telefoon. Biden zei vorige week al dat de Israëlisch­e oorlogsvoe­ring in Gaza “over the top” is, “overdreven”, en het aantal burgerdode­n veel te hoog. Biden eiste aan de telefoon van Netanyahu een “geloofwaar­dig en uitvoerbaa­r plan” voor de burgerbevo­lking, aldus het Witte Huis, en “dringende en specifieke stappen” om de hulpverlen­ing te verbeteren.

 ?? ?? Inwoners ontvluchte­n Rafah. Volgens Netanyahu zijn er “tal van zones” ten noorden van de stad vrijgemaak­t voor de vluchtelin­gen.
Inwoners ontvluchte­n Rafah. Volgens Netanyahu zijn er “tal van zones” ten noorden van de stad vrijgemaak­t voor de vluchtelin­gen.
 ?? © epa-efe ??
© epa-efe
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium