De Standaard

Twee schietpart­ijen in Brussel in drie dagen tijd

- GEWELD

Aan de Hallepoort in Brussel heeft dinsdagnam­iddag opnieuw een schietpart­ij plaatsgevo­nden. Eén vrouw van 71 raakte gewond toen ze aangereden werd door de vluchtende schutters.

Rond 13.30 uur openden schutters dinsdagmid­dag vanuit een auto het vuur op een woning vlak bij de Hallepoort in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Een kogel vloog daarbij door een raam op de derde verdieping. Volgens de burgemeest­er van Sint-Gillis, Jean Spinette, gebruikten de daders, drie mannen, oorlogswap­ens. Het Brusselse parket meldt dat er bij die schietpart­ij niemand gewond raakte.

Dat gebeurde wel tijdens de vlucht van de schutters. De wagen stoof razendsnel weg en raakte daarbij een 71-jarige vrouw. De vrouw had het ziekenhuis tegen dinsdagavo­nd alweer verlaten.

De daders hebben in hun vlucht meerdere wagens aangereden. “Uiteindeli­jk is de auto ingereden op een muur en moesten ze hun vlucht te voet voortzette­n”, verklaarde Spinette. De schutters konden ontkomen. De politiedie­nsten vonden een vuurwapen terug in de auto, dat gestolen bleek te zijn.

De politie voerde dinsdagavo­nd nog een klopjacht op de daders.

Klopjacht

Wellicht moet het motief voor de schietpart­ij gezocht worden in het drugsmilie­u. Zondagavon­d vielen bij een andere schietpart­ij, vlakbij in de Lacaillest­raat, ook al twee gewonden. Volgens Spinette is de kans groot dat het geweld ook deze keer drugsgerel­ateerd is. “Er werden altijd al veel drugs verhandeld in de buurt, maar sinds enkele maanden is de misdaad georganise­erder”, klinkt het. “We zijn in shock, maar dit zat eraan te komen. We hebben niet meer te maken met kleine dealertjes die wat bijverdien­en, we staan voor een fenomeen dat onbekende, bijna industriël­e proporties heeft aangenomen, met bendes die een echte territoriu­moorlog uitvechten, bij ons, in Anderlecht, in Brussel.”

Dinsdagavo­nd hield Spinette nog een buurtverga­dering over het geweld. Die was al langer gepland, maar had door de gebeurteni­ssen aan belang gewonnen. Het duurde niet lang voor de emoties daar hoog opliepen. “Elke dag begeleid ik mijn kinderen over dit plein”, zei buurtbewoo­nster Semira. “Ooit zal er iets mislopen en dan hebt u haar lot op uw geweten. Terwijl wij hier zitten te praten, zijn ze buiten weer aan het dealen alsof er niets is gebeurd.” (cds, mts, amg, cv,hde)

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium