De Standaard

De ‘King of the violin’ die zijn volk leerde luisteren

Een herontdekt­e en sinds 1920 nooit meer uitgevoerd­e compositie van vioollegen­de Eugène Ysaÿe krijgt in Bozar een tweede première. De virtuoos zette België begin vorige eeuw op de kaart als hét zenuwcentr­um van de nieuwe muziek.

- Eugène Ysaÿe • Belgische componist Sofie Taes

Het Belgian National Orchestra laat Ysaÿes Ouverture sur des thèmes d’Atala vanavond voor het eerst in honderd jaar weerklinke­n. Dat gebeurt in Bozar, waar de partituur een eeuw lang opgeborgen lag zonder dat iemand het wist. Behalve handgeschr­even noten draagt ze ook gebruikssp­oren van de meester, die zelf op de bok stond tijdens de première in Cincinnati in de VS, op 6 mei 1920. Een tweede uitvoering bleef uit, tot nu.

Begin 2023 dook het werk op in de archieven van de Filharmoni­sche Vereniging van Brussel. Reden genoeg om van deze nieuwe première een feestelijk­e climax te maken tijdens een concert in het kader van het Belgische voorzitter­schap van de Europese Raad.

Eugène Ysaÿe heeft de symboolwaa­rde van Kuifje, trappist of een dampende pot mosselen. De Luikenaar was rond 1900 de beroemdste violist ter wereld. Dat leek niet meteen in de sterren geschreven: de kleine Eugène was een woelwater die vaak zijn kat stuurde naar de muziekscho­ol. Niettemin was hij na negen jaar een uitmuntend muzikant, die dankzij een beurs in Parijs kon gaan studeren. Al gauw sleepte hij zijn eerste grote contracten als solist in de wacht, geruggenst­eund door de mythische pianist Anton Rubinstein. Ook het kruim van de Franse muziekwere­ld – inclusief componiste­n als Camille Saint-Saens en Gabriël Fauré – viel als een blok voor de aimabele jonge leeuw met zijn baanbreken­de sound. Het leverde een portfolio van zowat vijftig op maat gemaakte werken op, waaronder de vioolsonat­e van César Franck (een huwelijksc­adeau) en Claude Debussy’s enige strijkkwar­tet.

Koningin Elisabeth

Hoewel hij in Brussel de prestigieu­ze vioolklas aan het conservato­rium mocht leiden en er de Société Symphoniqu­e des Concerts Ysaÿe stichtte – een concertver­eniging die een lans brak voor nieuwe muziek – toerde hij onvermoeib­aar de wereld rond, van Rusland (waar zijn Stradivari­us werd gestolen) tot in de VS, waar zijn reputatie als ‘King of the violin’ in 1918 met een aanstellin­g tot muziekdire­cteur van het Cincinnati Symphony Orchestra werd bekrachtig­d.

Het was de perfecte exitstrate­gie. Want boven op de aandoening­en neuritis en diabetes had ook Ysaÿes aparte booggreep roofbouw op zijn lichaam gepleegd. Met afnemende motorische vermogens zocht hij zijn toevlucht in dirigeren en componeren. Hij concerteer­de voor het laatst in 1930, een jaar na de amputatie van zijn linkervoet. Kort na de première van Piére li houyeû – een Waalse opera – overleed hij in 1931 in Vorst.

Wat Ysaÿe zo bijzonder maakte? Zijn speeltechn­iek, door kenners omschreven als de meest feilloze ooit, was maar de helft van het verhaal: voor Ysaÿe was vingervlug­heid zonder intellectu­ele en emotionele arbeid een lege doos. Qua speelstijl onderschei­dde hij zich met een krachtige vioolklank, gevarieerd vibrato en ongeëvenaa­rd rubato: tempo-tweaks voor een maximum aan emotionele impact.

Een zeldzame valse noot: Ysaÿe is er nooit in geslaagd zijn beroemdste leerling, koningin Elisabeth, uit de categorie ‘liefhebber­ende krasser’ te trekken. Voor zijn verwoede pogingen beloonde zij hem wel met de oprichting van een Muziekkape­l voor jong talent en een internatio­naal concours. De Koningin Elisabethw­edstrijd – ‘Concours Ysaÿe’ – beleeft vanaf 6 mei haar twintigste editie voor viool: een uitstekend­e reden voor de Belgen om nog eens hun beste kootje voor te zetten.

Belgian National Orchestra o.l.v. Jac van Steen: ‘Creations’ (uitsluiten­d Belgische muziek, inclusief Ouverture sur des thèmes d’Atala van Eugène Ysaÿe), 15 februari in Bozar, Brussel. www.bozar.be.

 ?? © bibliothèq­ue royale de belgique ?? Eugène Ysaÿe was rond 1900 de beroemdste violist ter wereld.
© bibliothèq­ue royale de belgique Eugène Ysaÿe was rond 1900 de beroemdste violist ter wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium