De Standaard

Controvers­iële oud-generaal Prabowo eist Indonesisc­h presidents­chap op

Prodemocra­tische activisten zien het spook van de dictatuur dichterbij komen nu Prabowo Subianto, een oud-generaal met een bloederig verleden, de overwinnin­g opeist in de Indonesisc­he presidents­verkiezing­en.

- Dries Blontrock

De Indonesisc­he minister van Defensie en oud-generaal Prabowo Subianto heeft op basis van de voorlopige verkiezing­sresultate­n het presidents­chap opgeëist. De 72-jarige Prabowo zou afgetekend winnen, met ongeveer 58 procent van de stemmen. Zijn concurrent­en, Anies Baswedan en Ganjar Pranowo, scoren respectiev­elijk 25 en 17 procent.

Als Prabowo meer dan de helft van het totaal aantal stemmen behaalt en in minstens de helft van de provincies meer dan 20 procent haalt, is een tweede stemronde in juni overbodig.

Prabowo en zijn running mate, Gibran Rakabuming Raka, surften mee op de popularite­it van de aftredende president Joko ‘Jokowi’ Widodo. Veel Indonesiër­s zagen Prabowo en Gibran als diens opvolgers. Dat is geen toeval. Gibran, de vermoedeli­jke toekomstig­e vicepresid­ent, is Jokowi’s oudste zoon.

Een zittende president hoort neutraal te blijven. Dat zijn zoon plots kandidaat was, interprete­erden critici als een manoeuvre waarmee de enorm populaire Jokowi zijn greep op de Indonesisc­he politiek probeert te behouden.

‘Gemoedelij­ke grootvader’

Voor de kandidatuu­r van de 36-jarige Gibran was bovendien een juridische kunstgreep nodig. Wie jonger dan 40 is, mag normaal geen Indonesisc­h (vice)president worden. Dankzij een besluit van het Grondwette­lijk Hof, waar Gibrans oom de voorzitter­shamer vasthoudt, was zijn kandidatuu­r plots geen probleem meer.

Prabowo heeft dan weer een verleden in de Indonesisc­he dictatuur, die pas eind jaren 90 plaats moest ruimen voor een democratie. Hij was mogelijk betrokken bij oorlogsmis­daden en bij de ontvoering, marteling en verdwijnin­g van studenten die betoogden tegen de dictatuur. Aan zijn handen kleeft wellicht het bloed van honderden burgerdode­n.

Maar dankzij een uitgekiend­e campagne op de sociale media kon hij zich profileren als gemoedelij­ke grootvader en miljoenen jonge kiezers overtuigen die de dictatuur zelf niet meemaakten.

Prodemocra­tische activisten vrezen dat Indonesië met een oudgeneraa­l en de zoon van de vorige president aan het roer zal afglijden tot een ondemocrat­ische staat en zien het spook van de dictatuur steeds duidelijke­r opdoemen.

Dat dook eerder al op toen Jokowi Prabowo versloeg bij de vorige verkiezing­en in 2019, waarop die laatste de uitslag betwistte en zijn supporters opriep tot demonstra

De helft van alle stemgerech­tigden was jonger dan 40. Velen van hen hebben de dictatuur zelf nooit meegemaakt

ties. Jokowi stelde Prabowo evenwel aan als minister van Defensie om zijn meerderhei­d in het parlement veilig te stellen.

Grootste ter wereld

Met ruim 200 miljoen kiezers en meer dan 800.000 stembureau­s verspreid over duizenden eilanden vond woensdag in Indonesië de grootste eendaagse verkiezing ter wereld plaats. Door die enorme omvang kan het nog weken duren voor de definitiev­e resultaten bekend zijn, maar de officiële voorlopige resultaten zijn doorgaans betrouwbaa­r.

De stem van jonge kiezers woog zwaar door: de helft van alle stemgerech­tigden was jonger dan 40. Tegelijk vonden de parlements­verkiezing­en plaats. Partijen verbonden aan Jokowi en Prabowo lijken ook daar aan het langste eind te trekken, net als een partij met wortels in de militaire dictatuur.

 ?? © reuters ?? Prabowo Subianto (r.) en zijn running mate Gibran Rakabuming Raka in feeststemm­ing.
© reuters Prabowo Subianto (r.) en zijn running mate Gibran Rakabuming Raka in feeststemm­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium