De Standaard

Wat is er gebeurd met nieuwsgier­igheid?

- Doreen Hendrikx

Filmtips van Poor things- regisseur Yorgos Lanthimos: wat een goudmijn! Of dat dacht ik toch

“Wat zijn je vier favoriete films?” Op Tiktok weet je hoe laat het is als die vraag klinkt en de ondervraag­de ster in beeld peentjes zweet: het team van Letterboxd (de app waar je kan bijhouden welke films je kijkt) vraagt het aan iedereen op de rode loper. Wat zal het worden? De film die de jeugd van de ster gevormd heeft (America Ferrera koos voor Grease)? Promotie van eigen werk (Rosamund Pike pikte er Saltburn uit)? Of misschien een obscure prent die inspireerd­e?

Het lijstje van regisseur Yorgos Lanthimos en de cast van zijn film Poor things zat in die laatste categorie. Een paar Fellini’s, Japanse horror en zelfs een stille film passeerden de revue: wat een goudmijn!

Of dat dacht ik toch. Regel één op sociale media is nooit de reacties lezen, en deze video bewees dat nog eens. “Zo arrogant!”, “Kan het nog elitairder?” of “Wat is er mis met Shrek 1,

en 3?”. Voor alle duidelijkh­eid, er is niks mis met Shrek, maar hier gaat het om acteurs en regisseurs die films tippen. Zij ademen film, experiment­eren en testen de grenzen van het medium. Lanthimos is niet de casual kijker die op zaterdag zit te zappen. Wil je niet juist weten waar hij zijn inspiratie haalt? Waar is de nieuwsgier­igheid naartoe?

Veel mensen op sociale media staan – alle complotthe­orieën in gedachten – sceptisch tegenover info van experts, maar dit gaat over kunst. Moet het anti-intellectu­alisme echt zo ver gaan dat het zelfs vat krijgt op iets zo subjectief­s als emoties vertaald in beelden? Ik zou niet zo verrast mogen zijn, maar het maakt me niet minder teleurgest­eld.

Het beetje hoop dat ik wel heb, is dat dit alleen gebeurt als de A-listers in beeld komen. Dan bereiken de video’s hun grootste publiek, ver buiten de filmhoek van Tiktok. Gelukkig weet die hoek zich te verdedigen: het zijn de nerds, soms met honderddui­zenden volgers, die telkens weer op de barricades springen als een acteur op de korrel genomen wordt vanwege een nichekeuze. Zij appreciëre­n die Japanse horror of die film uit de jaren stilletjes. De tiktokvide­o’s daarover staan op hun profiel zij aan zij met deze over de nieuwste blockbuste­r. Dus ja: de hoop is nog niet verloren. Je moet soms gewoon weten waar te zoeken.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium