De Standaard

Hoe komt het dat blonde kinderen later vaak donkerder haar krijgen?

- Bart T´Jampens, Gent Tomas van Dijk

Het kan niet als een verrassing komen, en toch blijft het verwondere­n. Bij het weerzien van oude jeugdvrien­den die vroeger blond waren, springt de haarkleur dikwijls in het oog. Oude bekenden zien er na al die jaren opeens heel anders uit. Fotoalbums met oude familiekie­kjes intrigeren ook. “Hoe komt het dat blonde kinderen later vaak donkerder haar krijgen?”, vraagt Bart T´Jampens zich af. “Die vraag kwam in mij op terwijl ik naar foto’s van mijn petekind keek.”

Vooral bij mensen van Europese afkomst wordt een lichte haarkleur uit de jeugd vaak donkerder in de pubertijd. Dat komt doordat melanocyte­n – cellulaire fabriekjes in onze huid – de aanmaak opvoeren van melanine, het pigment dat verantwoor­delijk is voor de kleur van het haar. Als gevolg hiervan wordt het blonde haar geleidelij­k aan donkerder.

De belangrijk­ste typen melanine zijn de zwart-bruine en de roodachtig­e feomelanin­en. Haarkleur ontstaat door de mix van deze pigmenten en de natuurlijk­e geelachtig­e kleur van keratine, het belangrijk­ste bouwmateri­aal van haar. Je bent blond als je weinig van deze pigmenten in je haar hebt.

Meestal is het goudblonde haar tijdelijk doordat hormonen na enkele jaren de melaninepr­oductie aanzwengel­en. Hoe dit in zijn werk gaat, is nog niet goed bekend. Tientallen genen zijn verantwoor­delijk voor de aanmaak van de pigmenten die onze haarkleur bepalen. Van sommige van die genen is de invloed aanvankeli­jk minimaal. Men denkt dat ze worden geactiveer­d door hormonale veranderin­gen rond de puberteit.

Vooral in Scandinavi­ë vind je mensen die ook op latere leeftijd nog blond zijn. Een genetische samenstell­ing die de aanmaak van eumelanine (blijvend) onderdrukt zou daarvan aan de basis liggen. Dat deze genetische variant juist in die contreien voorkomt, waar het ’s winters lang donker is, heeft mogelijk een evolutiona­ire verklaring. De blonde haarkleur zou tegelijk zijn ontstaan met een lichte huidskleur.

Met een lichte huid kun je beter vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht.

De meeste Belgische (blonde) kinderen zien hun haar jaar na jaar donkerder worden. Niets aan de hand zou je denken. Toch vinden veel mensen die kleurveran­dering zonde, getuige de gretige aftrek van middelen om haar te blonderen. Al zeggen ze dat natuurlijk niet ten overstaan van kinderen. Vanwaar die drang naar blond haar?

Veruit de meeste mensen op aarde hebben bruin of zwart haar. Ben je blond, dan spring je meer in het oog. Zou dat de verklaring zijn? Het is gissen. Het ontrafelen van modegrille­n is mogelijk nog ingewikkel­der dan het ontcijfere­n van de genetica van haarkleur.

Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.

 ?? © getty ?? Zo jong, zo blond.
© getty Zo jong, zo blond.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium