De Standaard

Landbouwgr­onden zijn al goed beschermd

De Vlaamse regering lijkt voor een ongeziene afbraak van het milieu- en natuurbele­id te kiezen. Hendrik Schoukens waarschuwt voor een lange juridische strijd, die ook landbouwer­s nergens brengt.

- Hendrik Schoukens Docentmili­eurecht(UGent)enschepenv­anMilieu(Groen)inLennik.

De Deense koning Knoet de Grote (994-1035) leefde op het eind van het Vikingtijd­perk. Via enkele strategisc­he meesterzet­ten had hij zich meester gemaakt van een Noordzeeri­jk, dat zowel Denemarken, Noorwegen als Engeland omvatte. Hij was een vriend van de Duitse keizer en bezocht zelfs de paus in Rome. Bij ons doet de koning misschien een belletje rinkelen vanwege zijn vergeefse poging om de golven te laten wijken. Knoet plaatste zijn troon in de branding, hij nam erop plaats en probeerde het tij te keren. Hij gebood gewoonweg de golven niet verder het land op te rollen. Tevergeefs natuurlijk. Golven luisteren niet naar de koning.

In het licht van de recente landbouwpr­otesten moet menige Vlaamse beleidsmak­er zich al hebben vereenzelv­igd met Knoet. Het blijkt verdomd moeilijk om de hoge golven van de geliberali­seerde landbouwma­rkt te temmen. De schaalverg­roting en verwrongen marktmecha­nismen zijn de resultante van decenniala­nge volgehoude­n beleidskeu­zen, vooral op Europees niveau. Het aantal Vlaamse landbouwer­s daalt al sinds de jaren 60 dramatisch, daar hebben de natuurrege­ls van Europa niets mee te maken. Maar de hete adem van boze landbouwer­s dwingt tot handelen. Dus richt men het vizier op het natuurbele­id, waarvan de golven op het eerste gezicht minder hoog reiken dan het boze boerenprot­est.

Het lijstje met beleidsmaa­tregelen om tegemoet te komen aan de crisis in de landbouwmi­ddens sluit naadloos aan bij de pleidooien die de voorbije weken werden gelanceerd om natuurvere­nigingen op droog zaad te zetten. Ook het stikstofbe­leid wordt systematis­ch onder vuur genomen met eenvoudige, misleidend­e slogans zoals “stikstof is stikstof”. De hondenflui­tjes lijken te werken. Subsidies voor de aankoop van natuurgron­den worden weggezet als illegale staatssteu­n. Zo is het niet meer de uit zijn voegen barstende veestapel die het probleem is, maar de cijfers. Alsof het probleem vanzelf zal verdwijnen door andere rekenmodel­len.

De dodo achterna

De voorstelle­n die nu circuleren, lijken in hetzelfde bedje ziek. Neem de “betere beschermin­g van de landbouwgr­ond”. Men vergeet de landbouwer­s te vertellen dat er nu al een strenge beschermin­g bestaat voor het zogenoemde ‘herbevesti­gd agrarisch gebied’. Het gaat om liefst 538.000 hectare landbouwgr­ond in Vlaanderen. Elke hectare landbouwgr­ond die in die gebieden verloren gaat, moet elders worden gecompense­erd. Door nu te laten uitschijne­n dat de overheid in die gebieden geen gronden meer kan opkopen, en bij uitbreidin­g ook in ‘gewoon’ agrarisch gebied nog moeilijk aankopen kan verrichten, lijkt men het natuurbele­id in die honderddui­zenden hectaren landbouwge­bied op te geven. Maar je kunt niet negeren dat de Europese natuurwetg­eving onverkort van toepassing blijft op akkersoort­en die met uitsterven worden bedreigd. Het lot van soorten als de wilde hamster is definitief bezegeld als je de overheid de handen op de rug bindt. Die soorten gaan zo de dodo achterna.

Ook de Vlaamse Landmaatsc­happij (VLM) zal in dat geval geen gronden voor erosie of natuurmaat­regelen kunnen aankopen. Gronden die de VLM – in tegenstell­ing tot private spelers op de markt, die weiden kopen voor hun paarden – alleen maar kan aankopen tegen de reële marktprijs, omdat de overheid gebonden is aan schattings­verslagen. Hoe zal de overheid dan nog haar burgers tegen overstromi­ngen kunnen beschermen? Moet die beschermin­gsplicht, die juridisch afdwingbaa­r is, worden opgeheven als blijkt dat de acties zich in ‘herbevesti­gd agrarisch gebied’ bevinden? Het recht op leven primeert hier. Of steken onze beleidsmak­ers hier nu al Knoet-gewijs de handen in de lucht? Denken ze dat de burger het klimaatpro­bleem zelf moet oplossen?

De regering slaat ook de fundamente­n onder het Vlaamse klimaatbel­eid weg. Vlaanderen moet conform de Europese klimaatwet­geving bijkomende koolstofop­slag realiseren. Dat kan door meer bossen en wetlands aan te leggen, of minstens de bestaande draslanden beter te beschermen. Vlaanderen werd eind november 2023 veroordeel­d door het Brusselse hof van beroep voor zijn slabakkend­e klimaatbel­eid. De Vlaamse reactie was: we houden ons aan de Europese minimumnor­men en we passen ons aan een veranderen­d klimaat aan. Vraag is hoe die klimaatada­ptatie er nog zal uitzien als je de aankoop van gronden haast onmogelijk maakt op 40 procent van het Vlaamse grondgebie­d.

Het aantal Vlaamse landbouwer­s daalt al sinds de jaren 60 dramatisch, daar hebben de natuurrege­ls van Europa niets mee te maken

Juridisch wankel

Ook de recente Vlaamse afkeuring van de Europese natuurhers­telwet doet om dezelfde redenen de wenkbrauwe­n fronsen. Het klinkt mooi: we bepalen zelf, zonder Europese pottenkijk­ers, onze natuurhers­telagenda. Maar als het huidige lijstje met maatregele­n wet wordt, dan komt de lat lager te liggen dan de consensus die midden jaren 90 in het Natuurdecr­eet werd doorvertaa­ld. Vergeet die beloofde afbakening van het Vlaams Ecologisch Netwerk. Vergeet ook de realisatie van de in 2014 afgeklopte instandhou­dingsdoele­n voor de natuur, waarvan zo’n 20.000 hectare

buiten afgebakend­e natuurgebi­eden ligt. Al die wettelijk verankerde beloften kunnen zo de vuilnisbak in.

Dan hebben we het nog niet over de afgezwakte ambities inzake het mestactiep­lan, waarvan de vraag is hoe die ooit zullen voldoen aan de nitraatric­htlijn. Je hoeft geen jurist te zijn om aan te voelen dat dit eisenpakke­t juridisch wankel is. Het staat op gespannen voet met het grondwette­lijk gewaarborg­de recht op een gezond leefmilieu. En niet alleen de natuur zal lijden onder het gebrek aan bijkomende reducties in het pesticiden­gebruik. Het zijn in de eerste plaats de landbouwer­s zelf die eraan blootgeste­ld worden. In 2022 werd de multinatio­nal Monsanto veroordeel­d tot het betalen van een schadeverg­oeding aan een Franse boer omdat een onkruidver­delger hem in 2004 had vergiftigd.

Het zou de Vlaamse regering sieren de landbouwer­s niet met een kluitje in het riet te sturen. De werkelijke uitdaginge­n voor de toekomst van de landbouw situeren zich elders, met name in de internatio­nale marktregel­s, de aanpassing aan het opwarmende klimaat en de uitgangspu­nten van het Europese landbouwbe­leid. Dat sluit aan bij een andere lezing van de Knoet-legende. Die neemt aan dat Knoet het gevlei van zijn hofhouding meer dan beu was. Toen zijn dienaars beweerden dat zelfs de zee aan zijn wetten zou gehoorzame­n, toonde hij aan dat dit niet waar was door het te proberen. Hij wilde bewijzen dat zelfs de macht van een koning grenzen heeft. Wie wordt de Vlaamse Knoet?

 ?? ?? Natuur én landbouw in de Uitkerkse Polder in Blankenber­ge.
Natuur én landbouw in de Uitkerkse Polder in Blankenber­ge.
 ?? ??
 ?? © Dieter Telemans ??
© Dieter Telemans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium