De Standaard

Tegen Gaza kan geen sprookje op

- Paul Goossens

De 21ste eeuw, die met een afschuweli­jke knal in New York begon, heeft er met Gaza een nieuw etterend litteken bij. Na een prelude met meer dan 26.000 doden kondigde de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu vorige week het eindspel aan, een grondoffen­sief in Rafah. Het is erg waarschijn­lijk dat het een afgrijseli­jke slachtpart­ij wordt, want de burgers zijn weerloos en het Israëlisch­e leger is even wreed als performant. Met Gaza heeft ook deze eeuw haar Oradour-sur-Glane, weliswaar in veelvoud. Ongeacht of je politicus, aartsbissc­hop, moraalfilo­soof of charmezang­er bent, zwijgen is geen optie meer, want een capitulati­e voor wraak en wreedheid.

Nee, ik heb niets tegen de goedlachse Willy Sommers, ook niet als hij anno 2024 op onnavolgba­re wijze ‘7 anjers, 7 rozen’ nog eens van onder het stof haalt in De droomfabri­ek. Als tv-kijkend Vlaanderen daar pap van lust, moet dat kunnen. Artistieke vrijheid is een precieus goed dat je nooit aan de ketting mag leggen. Zeker niet in een warm tv-programma dat harmonie en lepeltjesg­eluk cultiveert en alle controvers­es die de publieke opinie verdeelt, uit de weg gaat. Wat overblijft, zijn de grote dromen van bescheiden mensen die dankzij de televisie werkelijkh­eid worden. De droomfabri­ek, dus.

De Vlaamse kijker valt ervoor. Van bij de start meer dan één miljoen kijkers, het is weinig programma’s gegeven. Blijkbaar boort het een grondstroo­m aan, want al in 1989, toen het voor het eerst op de buis kwam, knalde de fabriek door het kijkcijfer­plafond. Zowel de Sovjet-Unie als de Belgische frank bestonden toen nog en Jean-Luc Dehaene regeerde het land. Niet dat het er veel toe deed. Zelfs als je de uitzending­en van toen met een vergrootgl­as bekeek, was de boze buitenwere­ld erg afwezig. Vandaag is het niet anders. Terecht? Kan De droomfabri­ek, en bij uitbreidin­g kunstenaar­s en de civiele samenlevin­g, de moordfabri­ek in Gaza straal negeren, omdat entertainm­ent zo nodig de ogen voor de reële wereld wil sluiten?

Als de democratie het georganise­erde meningsver­schil is, dan is De droomfabri­ek een laboratori­um van onschuld en gelukzalig­e gezellighe­id. Een bokaal waar elk dispuut en ieder debat gemeden wordt. Het is een sprookje over een wereld van alleen maar goedheid en welwillend­heid. Zo’n wereld is fictie, maar mensen houden ervan en bijgevolg krijgen ze nu wekenlang er op zaterdagav­ond een leuke en meestal grappige pot van opgediend. Hier is geen plaats voor grimmighei­d of tractoren van boze boeren. Tranen daarentege­n zijn welgekomen, tenminste als het geen tranen van ontroostba­ar menselijk leed zijn. “De wereld staat in brand,” formuleerd­e Bart Peeters het onlangs, “en op zulke momenten is entertainm­ent een met hand en tand te verdedigen mensenrech­t.”

Ook al is Peeters uit prachtig hout gesneden, een begenadigd tv-maker en een uniek artistiek talent, met die uitspraak begeeft hij zich op glad ijs. Hoe noodzakeli­jk het ook is dat het droompoten­tieel van een samenlevin­g intact blijft, “als de wereld in brand staat” is entertainm­ent bijzaak. Wat telt, is dat de brand wordt geblust, zodat het leven en het geloof in een gemeenscha­ppelijke menselijkh­eid geen onherstelb­are averij oplopen. Is entertainm­ent een mensenrech­t? Allicht wel, maar het blijft voer voor debat. Het risico is immers reëel dat fundamente­le mensenrech­ten door de trivialise­ring van het rechtendis­cours in de solden en vervolgens in de ramsj belanden.

“Na Auschwitz een gedicht schrijven is barbaars.” Die veel geciteerde woorden van de Duitse filosoof Theodor W. Adorno uit 1949 voedden een nooit afgeronde controvers­e. Die radicale stelling liet weinigen onberoerd, want na de gruwel van de concentrat­iekampen werd iedereen met een onpeilbaar ethisch probleem geconfront­eerd. Hoe moest je na de nazistisch­e helletocht als burger, kunstenaar of politicus praten en handelen, maar ook: hoe kun je verhindere­n dat het ooit tot een heruitgave komt? Die vraag is vandaag actueler dan ooit. In Gaza ligt alles klaar voor misdaden die pas met het proces van Nürnberg een naam kregen.

Meer dan de helft van de gebouwen ligt in puin en de burgerbevo­lking kan geen kant meer op. Het ontbreekt haar aan alles: levensmidd­elen, gezondheid­szorg, een dak boven het hoofd, lakens om de doden in te wikkelen en bovenal de hoop op een beter leven. In de vorige eeuw was er een schurk die het over “der totaler Krieg” had. Wat Netanyahu vandaag in Gaza op het vuur heeft staan, is er een late realisatie van. Wie de bommen overleeft, wordt het leven onmogelijk gemaakt.

Het blijft verbijster­en. Enkele uren nadat Israël twaalf personeels­leden van UNWRA (het VN-agentschap dat de hulp aan de Palestijne­n coördineer­t) voor deelname aan de terreurdaa­d van Hamas op 7 oktober had beschuldig­d, draaide een tiental westerse landen de kredietkra­an dicht. Bewijsstuk­ken zijn er nog altijd niet. Daarentege­n is het vele dagen na het vonnis van het Internatio­naal Gerechtsho­f nog altijd wachten op maatregele­n van diezelfde landen om “alles in het werk te stellen om genocideda­den te vermijden en humanitair­e hulp toe te laten”. Terwijl Israël het tegendeel doet van wat het Hof vraagt, blijven sancties tegen Tel Aviv uit. Met Rusland ging het er anders aan toe. Hoog tijd dus dat de civiele samenlevin­g een rode streep trekt. Het excuus van de vorige eeuw dat we van niets wisten, is vandaag een leugen.

Paul Goossens is Europajour­nalist. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op vrijdag.

Hoog tijd dat de civiele samenlevin­g een rode streep trekt. Het excuus van de vorige eeuw dat we van niets wisten, is vandaag een leugen

 ?? © reuters ?? Kinderen in Rafah in het zuiden van de Gaza.
© reuters Kinderen in Rafah in het zuiden van de Gaza.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium