De Standaard

“De fiets is hersteld, mijn vertrouwen in Babboe niet”

In Nederland is de verkoop van Babboe-bakfietsen verboden, wegens veiligheid­sredenen. Vlaamse bakfietser­s maken zich ook zorgen: “Ik rijd nog rond, maar altijd met schrik.”

- Cathérine De Kock

Delphine Mahieu wilde naar school vertrekken met haar dochters van 5 en 2,5 jaar in hun Babboe-bakfiets toen het frame van de fiets doormidden brak. “Ik was helemaal over mijn toeren, mijn dochters waren allebei aan het huilen. Die dag heb ik hen niet naar school gebracht”, vertelt ze. “Ik wil er niet aan denken wat had kunnen gebeuren als we op dat moment aan het fietsen waren.”

Mahieu was dan ook niet verrast toen ze hoorde dat Babboe van de Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit (NVWA) niet langer bakfietsen mag verkopen en dat het de meeste modellen moet terugroepe­n. De afgelopen jaren braken honderden Babboebakf­ietsen doormidden. In ons land is de verkoop van het Nederlands­e bakfietsen­merk nog toegelaten.

Vijf jaar geleden zag Mahieu een City-E van Babboe als de perfecte bakfiets. “Prijs-kwaliteit hadden we een goede zaak gedaan, dacht ik. Op een paar kleine technische problemen na was ik best tevreden. Tot het frame het dus in mei vorig jaar begaf.”

Dat frame werd hersteld, haar vertrouwen in haar bakfiets niet. Toch gebruikt ze hem nog elke dag, ook nu ze sinds deze week weet dat het model waarmee ze rijdt als “onveilig” wordt gelabeld. “Een bakfiets van een ander merk zou me weer heel wat geld kosten,” zegt ze. “Ik rijd dus nog rond met mijn Babboe, maar altijd met schrik. En ik draag een helm.”

“Het vertrouwen is weg”, zegt ook Tom Pauwels. Hij kocht drie jaar geleden een bakfiets van het Nederlands­e merk om zijn kinderen mee naar school te brengen. Hij kreeg al snel problemen met de banden. “Volgens onze fietsenmak­er waren de banden niet geschikt voor het gewicht dat vervoerd wordt”, vertelt hij. “Vorig jaar is de bevestigin­gsbout van het zadel afgebroken tijdens een rit. Ik viel achterover op het bagagerek, de fiets belandde ongecontro­leerd tegen de stoeprand. Het had erger kunnen aflopen, er zat ook een kind in de bak.” Pauwels kwam er met de schrik en wat pijn aan zijn dijen en zitvlak vanaf.

Geen plezierrit­jes

“We waren al langer op onze hoede na al die problemen”, zegt Pauwels. “Zo reden we nooit op onverharde wegen. Het blijft een bakfiets om mee in de stad te rijden. Met een verlaagde BMW rijd je ook niet op het strand.”

“Vorig jaar is de bout van het zadel afgebroken. Het had erger kunnen aflopen, er zat ook een kind in de bak” Tom Pauwels Babboe-bakfietser

Tim, die liever niet met zijn familienaa­m in de krant wil, is tot nu toe tevreden over zijn Babboe, die hij een jaar geleden kocht voor net geen 4.500 euro. Maar ook hij maakt zich zorgen. Met zijn Babboe brengt hij twee keer per week zijn kind naar de crèche. Het model dat hij koos, staat op de lijst van onveilige fietsen. “Is mijn fiets wel veilig? Wat met de garantie? Wat zal mijn fiets nog waard zijn als ik hem wil doorverkop­en? Zal Babboe failliet gaan? Zal ik nog aan wisselstuk­ken kunnen raken? Zullen de fietsen in België teruggeroe­pen worden? Geen leuke vooruitzic­hten dus”, meent hij.

Tim gebruikt zijn fiets alleen voor de essentiële verplaatsi­ngen. “Plezierrit­jes doe ik niet meer. Ik controleer ook regelmatig het frame.”

Ook Tom Pauwels ziet weinig andere opties dan te blijven bollen met zijn fiets: “Tweedehand­s is mijn bakfiets niets meer waard, een nieuw model wil ik niet en een ander merk kost veel geld. Ik begrijp het niet. Als het niet mag in Nederland, waarom wel bij ons?”

Compensati­e

De FOD Economie heeft “met prioriteit” een dossier opgestart over Babboe, laat woordvoers­ter Lien Meurisse weten. Tot nu toe kreeg de dienst twee klachten van bezorgde burgers binnen. “Klachten kunnen gemeld worden via ons contactcen­ter, die worden aan het dossier toegevoegd”, zegt Meurisse.

Delphine Mahieu zou het liefst een financiële compensati­e krijgen. “Ik wil geen nieuwe Babboe meer”, zegt ze. “Zelfs als ik hem kan verkopen, zou ik dat niet doen. Je geeft toch geen potentieel gevaarlijk vervoersmi­ddel aan een ander gezin?”

De Standaard contacteer­de Babboe, maar kreeg voorlopig geen reactie. In een eerder persberich­t liet Babboe weten dat het overlegt met de NVWA “om de voorbereid­ingen te treffen voor een terugroepa­ctie voor bepaalde Babboe-modellen”. Het bedrijf wil informatie over de veiligheid doorspelen aan de NVWA zodat de verkoop hervat kan worden.

 ?? © Sarah Van den Elsken ?? In ons land is de verkoop van het Nederlands­e bakfietsen­merk nog toegelaten.
© Sarah Van den Elsken In ons land is de verkoop van het Nederlands­e bakfietsen­merk nog toegelaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium