De Standaard

Depraetere gaat brokken lijmen in Antwerpen

“Hij zal het niet slecht bedoeld hebben, maar ongepast is ongepast”, reageert Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere op het ontslag van schepen Tom Meeuws.

- Valerie Droeven en Simon Andries

“Nee, Tom Meeuws is geen racist. Hij heeft wel racistisch­e uitspraken gedaan en dat is niet oké. Al ben ik ervan overtuigd dat hij dat niet zo slecht bedoeld zal hebben.” In het GoPlay-programma De tafel van Gert reageerde Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere voor het eerst op het onverwacht­e vertrek van Vooruit-schepen Tom Meeuws uit het Antwerpse schepencol­lege. Ze benadrukte daarbij vooral zijn voorbeeldf­unctie. “Iedereen heeft ooit wel eens iets gezegd waarvan je achteraf denkt: dat was misschien toch niet helemaal gepast. Maar als politicus moet je dat wel weten.”

Meeuws vertrok vorige week omdat hij “de brutale machtssfee­r” in het college moe was. Nadien bleek dat N-VA-schepen Nabilla Ait Daoud in een mail aan de Vooruit-fractie Meeuws’ “kwetsend taalgebrui­k” aangekaart had. Zo zou Meeuws haar bij een informeel overleg “mocroschep­en” genoemd hebben. Volgens Gazet van Antwerpen noemde Meeuws zijn eigen Vooruitsch­epenen Jinnih Beels en Karim Bachar dan weer “ons bruin” en “onze Marokkaan”. Net voor zijn ontslag was Meeuws daarvoor op de vingers getikt door de lokale Vooruit-afdeling.

Karaktermo­ord

Volgens Meeuws maakte het lekken van die informatie deel uit van een “karaktermo­ord”. Dat Meeuws en Jinnih Beels, de Antwerpse nummer één van Vooruit, nog moeilijk door één deur kunnen, is al een tijd geen geheim. Hoewel velen bij Vooruit het taalgebrui­k van Meeuws veroordeel­den, sprongen andere partijgeno­ten hem bij. Onder die verdediger­s oudgediend­e Robert Voorhamme. Die wees op een “toxische sfeer” en een afrekening door de lokale partijtop.

Depraetere wilde niet lang stilstaan bij de situatie. “Het maakt weinig uit in welke situatie hij die uitspraken gedaan heeft. Ongepast is ongepast”, klonk het. Aangezien Meeuws de beslissing nam om op te stappen, is voor haar de kous af. Al zijn er wel brokken te lijmen bij de Antwerpse Vooruit.

Op het tweewekeli­jkse partijbure­au van de socialiste­n aan de Keizerslaa­n kondigde Depraetere daarom aan dat ze eerstdaags naar Antwerpen trekt om daar de neuzen in dezelfde richting te krijgen. “Antwerpen is onze grootste afdeling. Als daar plots een van de kopfiguren stopt, heeft dat een grote impact op de leden. Nu moeten we eerst de rust terugbreng­en”, zei ze in De tafel van Gert.

Verschille­nde bronnen bevestigen aan De Standaard dat voormalig Navo-secretaris en Limburgse veteraan Willy Claes na de mededeling van Depraetere op het partijbure­au fors op de zaak doorging. Hij zou daarbij benadrukt hebben hoezeer de ruzie in Antwerpen afstraalt op de rest van de partij. Voor Claes is orde op zaken stellen in de Antwerpse afdeling van cruciaal belang voor de resultaten bij de verkiezing­en.

“Kiezer moet oordelen”

Depraetere kreeg in de studio nog de vraag of haar partij een racismepro­bleem heeft. Na de racistisch­e uitlatinge­n van ex-voorzitter Conner Rousseau volgde nu Tom Meeuws. “Laten we hopen dat het vanaf nu rustig blijft”, zei Depraetere. “Iedereen kan een foute uitspraak doen, je moet er vooral je verantwoor­delijkheid voor nemen. Dat heeft Conner ook gedaan.”

Ze benadrukte nogmaals dat ze hoopt dat Rousseau zijn rentree maakt als lijstduwer bij de verkiezing­en. “Ik zou dat persoonlij­k fijn vinden. Het belangrijk­ste is ook de manier waarop hij terugkeert en of hij iets uit de situatie geleerd heeft. Dan moet de kiezer maar oordelen of ze hem nog in het parlement willen.”

Depraetere benadrukte nogmaals dat ze hoopt dat Rousseau zijn rentree maakt als lijstduwer bij de verkiezing­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium