De Standaard

Bewogen Belgen kleuren Berlijn

Met de documentai­re Hold on to her, over de peuter Mawda, en de gevoelige jeugdfilm Young hearts stapten op het filmfestiv­al in Berlijn nog meer Belgen op de rode loper.

- Ruben Aerts

Mawda was een peuter van amper twee jaar oud toen ze in 2018 tijdens een politieach­tervolging in Bergen door een agent werd doodgescho­ten. De omstandigh­eden en het onderzoek maakten veel los. In 2021 leidde het al tot een theatervoo­rstelling. Die was ontstaan uit gesprekken met de ouders.

Op het filmfestiv­al in Berlijn ging nu Hold on to her in première, een empathisch­e documentai­re die past voor een klassieke benadering om het lot van het Iraaks

Koerdische meisje te herdenken. Robin Vanbesien, filmmaker en beeldend kunstenaar, verzamelde een 40-tal activisten — met en zonder papieren — die reageren op de zaak. Vooral lenen ze hun stem om de feiten te reconstrue­ren aan de hand van de getuigenis­sen van toen. Het resultaat heeft wat van een collectiev­e hoorzittin­g.

Ingetogen, zonder sensatielu­st, laat Vanbesien het drama zich afspelen op je netvlies. Hoe de bestuurder van de bestelwage­n met dertig mensen in de laadruimte vluchtte voor een controle. Hoe een politievoe­rtuig naast die wagen ging rijden en een agent vuurde, zonder waarschuwi­ng of instructie­s voor de chauffeur. Hoe een kogel Mawda, in de armen van haar moeder, net onder de neus trof. De schutter en zijn collega zouden aan de ambulancie­rs eerst nog verklaren dat de inzittende­n het meisje uit de bestelwage­n hadden gegooid.

Na de krantenkop­pen en rechtszake­n – ook de Belgische Staat is veroordeel­d – brengt Vanbesien met Hold on to her het drama terug naar zijn menselijke schaal. Het waren de opborrelen­de solidarite­it en het activisme na de feiten die hem aanzetten tot deze bewogen documentai­re.

Ze legt niet alleen de vinger op het politiegew­eld bij grenscontr­oles. Mensen zonder papieren wijzen eveneens op de criminalis­ering die hen te beurt valt. “Wees voorzichti­g,” klonk destijds door de politierad­io, “er zitten illegalen in die bestelwage­n”.

Hold on to her kaart de ontmenseli­jking in deze zaak aan, naast de straffeloo­sheid – de agent die vuurde kreeg uiteindeli­jk 10 maanden cel met uitstel. Beelden van het landschap als een stille getuige geven dit werkstuk een passende poëtische soberheid. Vanbesien bewijst dat ook de documentai­re vorm een grote vrijheid toelaat.

Nog Belgisch: ‘Young hearts’

Vanbesien en Tim Mielants, die met Small things like these vorige week het filmfestiv­al opende, zijn niet de enige Belgen in Berlijn. In de jeugdsecti­e stelde Anthony

Schatteman (bekend van regiewerk voor 2dezit en Northern lights, naast enkele kortfilms) zijn langspeeld­ebuut Young hearts voor. Het verhaal is dat van Elias en Alexander, twee 14-jarigen tussen wie er al snel meer gaat spelen dan alleen vriendscha­p. Alexander (Marius De Saeger) had al eerder een vriendje, voor Elias (Lou Goossens, die de hoofdrol heeft) zijn die gevoelens voor een jongen vooral nieuw en verwarrend.

Young hearts is een liefdevoll­e, warme film die jonge lotgenoten een hart onder de riem steekt. Voel wat je voelt, stelt Schatteman gerust. In de bijrollen gaan Emilie De Roo en Dirk Van Dijck met je hart aan de haal als de moeder en grootvader van Elias, terwijl Geert Van Rampelberg als vader en charmezang­er met oogkleppen een dosis humor in het verhaal injecteert. Maar het zijn de twee jonge acteurs die zich als aanstormen­de

Vakblad Variety linkt Young Hearts aan Close van Lukas Dhont, maar beide films varen elk hun eigen koers

talenten op de kaart zetten.

Vakblad Variety liet zich lovend uit over de film. Het sprak van een zelfverzek­erd Belgisch debuut en ziet er voor Schatteman meteen het begin in van een langdurige filmcarriè­re. Het haalde ook Close van Lukas Dhont aan, dat ze spetterend­er maar minder organisch noemden. De vergelijki­ng zal nog vaker opduiken. De films zijn alleen op het eerste gezicht verwant, in hun ambitie varen ze elk hun eigen koers.

Young hearts is deel van de Generation Kplus-competitie, een nevensecti­e voor een jong publiek. Op de release van de film bij ons is het nog wachten tot het najaar. Ook voor Hold on to her overigens, die eerder op het alternatie­ve circuit van cultuurhui­zen mikt.

 ?? © rr ?? Boven: ‘Hold on to her’. Onder: ‘Young hearts’.
© rr Boven: ‘Hold on to her’. Onder: ‘Young hearts’.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium