De Standaard

Het belang van mededogen

Dit waargebeur­de RECENSIE FILM WO II-drama met Anthony Hopkins als bescheiden oorlogshel­d is stilistisc­h weinig opzienbare­nd, maar toch relevant en doeltreffe­nd.

- Fien Meynendonc­kx

One life Van: James Hawes Met: Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Johnny Flynn (110 min.) In de bioscoop. ★★★⭐⭐

U zag de beelden misschien al voorbijkom­en: tientallen mensen die in een Britse tv-studio een overdonder­de man bedanken voor hun leven. Het fragment uit 1988 ging de voorbije jaren herhaaldel­ijk viraal. Die man is Nicholas Winton, die onverwacht opnieuw in contact kwam met een deel van de 669 kinderen die hij vijftig jaar eerder uit de klauwen van de nazi’s wist te redden.

Dat aandoenlij­ke moment is ook de emotionele climax van One life, wat Winton tot een fractie van zijn humanitair­e werk reduceert. Gelukkig is hij veilig in de gevoelige handen van Anthony Hopkins, die hem neerzet als een nederige maar verbeten man die twijfelt of hij al die aandacht wel verdient – en vooral in zijn maag zit met de kinderen die hij níét wist te redden. Pas als hij eind jaren 80 de toenemende onverdraag­zaamheid tegen vluchtelin­gen opmerkt, wil hij zijn verhaal wereldkund­ig maken. Niet om in de spotlights te staan, maar omdat hij de noodzaak voelt.

In sobere flashbacks geeft Johnny Flynn de jonge, idealistis­che Winton een gezicht, en dat doet hij even ingetogen als innemend. Helena Bonham Carter bewijst nog maar eens hoe ontzagwekk­end ze kan zijn, als de vrouw die van haar zoon verwacht dat hij zijn privileges ten goede inzet.

Aan de vooravond van WO II trekt Winton zich dan ook het lot aan van ontheemde kinderen in het bezette Tsjechoslo­vakije. Als lid van een team verzetsstr­ijders probeert hij hen naar Groot-Brittannië te evacueren, voor de Duitse troepen arriveren. Zijn strijd was er een van bureaucrat­ie. Van papieren invullen, gastgezinn­en zoeken, vergunning­en aanvragen en 50 pond per kind inzamelen. Die waarborg vroeg de Britse overheid immers voor de verwachte terugreis van de kinderen. Maar die repatriëri­ng zou er nooit komen, aangezien hun ouders bijna allemaal in Auschwitz zouden sterven.

Emotionele houdgreep

Door al dat kinderleed is gesnotter in de zaal onvermijde­lijk. Naast een portret van Winton bevat One life een arsenaal aan afscheidss­cènes: tussen kinderen en hun ten dode opgeschrev­en ouders, tussen broers en zussen, tussen mensen wier laatste hoop op redding in de kiem wordt gesmoord. En alsof dat nog niet genoeg is, komen de overlevend­e kinderen als volwassene­n een bescheiden en ontdane man verrassen in een overbelich­te televisies­tudio.

Door al dat kinderleed is gesnotter in de zaal onvermijde­lijk

Het sentiment zit nochtans niet in de stijlkeuze­s van dit WO II-drama. Die zijn rechtdoorz­ee, zonder franjes, met sobere muziek, soms stroeve dialogen en een weinig fris scenario. Dat de biopic alsnog werkt, komt doordat het verhaal op zich zo ontroerend is, en doordat Anthony Hopkins als de bescheiden oorlogshel­d laat zien hoe belangrijk mededogen en betrokkenh­eid zijn. Of hoe ons eigen ene leven meer waarde krijgt als we ons ook de waarde van het ene leven van een ander aantrekken.

 ?? © rr ?? Nicholas Winton (Anthony Hopkins) zit vooral in zijn maag met de kinderen die hij níét wist te redden.
© rr Nicholas Winton (Anthony Hopkins) zit vooral in zijn maag met de kinderen die hij níét wist te redden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium