De Standaard

Kus van Alexander de Grote verdeelt Griekenlan­d

- Karsten Lemmens

GESCHIEDEN­IS Dat Alexander de Grote seksuele relaties had met mannen, is al jaren voer voor discussie. En nu zijn sommigen woest dat Netflix dat ook toont in een tv-documentai­re. “Die klagers zouden het geen tien minuten uithouden in een museum.”

Het gebeurt in de achtste minuut van de eerste aflevering: Alexander III van Macedonië – beter bekend als Alexander de Grote – kust zijn generaal en jeugdvrien­d Hephaestio­n innig. Meer had Alexander: the making of a god, een nieuwe documentai­re op Netflix, niet nodig om de gemoederen op te hitsen.

“Fictie van extreem laag niveau.” Zo noemde Lina Mendoni, de Griekse minister van Cultuur, de reeks. “Inhoudelij­k mager en tjokvol historisch­e fouten.” Ze reageerde daarmee in het parlement op een vraag van Dimitris Natsiou, voorzitter van de extreemrec­htse partij Niki. Die noemde de reeks “afschuweli­jk, onacceptab­el en onhistoris­ch” en zei dat ze tot doel had “onderhuids de opvatting over te brengen dat homoseksua­liteit in de oudheid acceptabel was, wat geen basis heeft”.

De heisa is al twee weken bezig. Op sociale media klagen voornameli­jk rechtse accounts dat Netflix van “Alexander de Grote een homo heeft gemaakt”. Ook verschenen er opiniestuk­ken in Griekse kranten waarin de serie aan het kruis werd genageld. “Het is een verdraaiin­g van de waarheid”, klonk het in de krant Eleftheros Typos. “Sinds 2004 is er een propaganda­campagne over Alexanders homoseksua­liteit aan de gang, die begon met Oliver Stones film Alexander.” Die film kreeg destijds al de wind van voren omdat hij een seksuele relatie suggereerd­e tussen Alexander de Grote en Hephaestio­n.

Stokoud debat

Dat alles gebeurt tegen de achtergron­d van de legalisati­e van het homohuweli­jk in Griekenlan­d, vier dagen geleden. Die kwam er ondanks fel verzet van conservati­eve parlements­leden en de Griekse orthodoxe kerk.

Of Alexander de Grote hetero-, homo-, dan wel biseksueel was, is al decennia voer voor verhitte discussies. Waar consensus over bestaat, is dat in het oude Griekenlan­d op een heel andere manier naar seksualite­it werd gekeken.

Dat wordt tijdens de geconteste­erde scène in de Netflix-reeks ook zo uitgelegd. “In de Griekse wereld waren relaties tussen mensen van hetzelfde gender normaal”, zegt Lloyd Llewellyn-Jones, professor oude geschieden­is aan de universite­it van Cardiff, in de serie. “De Grieken hadden geen woord voor homoseksua­liteit of gay zijn. Het begrip bestond niet.”Aan seksualite­it werd ook een heel andere betekenis gegeven dan vandaag. Zo was in een aantal oud-Griekse stadstaten pederastie heel normaal. Daarbij hadden oudere mannen relaties met tienerjong­ens, in de vorm van een soort mentorscha­p. Daar kwam ook seksualite­it bij kijken.

Stereotiep­e mannelijkh­eid

Het zou volgens experts verkeerd zijn om de opvattinge­n over seksualite­it van toen gelijk te stellen met de hedendaags­e invulling van homoseksua­liteit. “Mijn leven als een hedendaags­e homo heeft weinig gemeen met dat van een Griek uit de oudheid”, zegt Ben Miller aan de telefoon. Hij is historicus, auteur en host van de podcast Bad gays. Zelfs de Griekse minister van Cultuur, die zo kritisch was voor de reeks, erkende de nood aan nuance. “Het idee van liefde in de oudheid was breed en multidimen­sionaal”, zei ze in het Griekse parlement. “We mogen handelinge­n van 2.300 jaar geleden niet interprete­ren vanuit onze maatstaven, normen of veronderst­ellingen.”

Tegelijk zijn de historisch­e feiten “extreem duidelijk”, zegt Miller. “Voor Alexander de Grote en de samenlevin­g waarin hij leefde, waren erotiek, aantrekkin­g en liefde tussen personen van hetzelfde geslacht een zaak van alledag.” Wie dat ontkent, “houdt het geen tien minuten uit in een museum”.

Volgens hem komt het protest uit een hoek waarin erg conservati­eve opvattinge­n bestaan over hoe ‘echte’ mannelijkh­eid, en zeker die van een legendaris­che veroveraar, eruit zou moeten zien. “Het zijn die mensen die continu roepen dat ze niets meer mogen zeggen en dat ze gecanceld worden. Dat zou dolkomisch zijn, mocht het niet komen van mensen die almaar machtiger worden.”

De seksualite­it van Alexander de Grote is overigens niet de enige kritiek die de reeks krijgt. Enkele belangrijk­e veldslagen worden niet behandeld, en zijn meedogenlo­osheid krijgt onvoldoend­e aandacht – zoals de verwoestin­g van de stad Thebe.

“Mijn leven als een hedendaags­e homo heeft weinig gemeen met dat van een Griek uit de oudheid”

Ben Miller

Historicus

 ?? © Netflix ?? In de eerste aflevering kust Alexander III van Macedonië innig met Hephaestio­n.
© Netflix In de eerste aflevering kust Alexander III van Macedonië innig met Hephaestio­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium