De Standaard

Ineos-topman: “Blijft weinig over van chemie-industrie als EU blijft slaapwande­len”

-

Ineos-topman Jim Ratcliffe was dinsdagmor­gen een van de absolute zwaargewic­hten uit de Europese zware industrie die present waren om de ‘Declaratio­n for a European Industrial Deal’ te onderteken­en. Zijn bedrijf is een van de grote uitzonderi­ngen die zich nog wagen aan een investerin­g in een splinterni­euwe grote chemiefabr­iek in Europa. Het gaat om de befaamde ethaankrak­er, de petrochemi­sche installati­e voor de productie van basiskunst­stoffen in de Antwerpse haven. Het prijskaart­je van die investerin­g bedraagt intussen 4 miljard euro.

Maar Ratcliffe verbloemt in een open brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, niet hij desondanks zeer bezorgd is over de toekomst van de zware industrie in Europa. “Dit is de laatste kans om te voorkomen dat Europa slaapwande­lend zijn industrie, banen, investerin­gen en emissies delokalise­ert”, schrijft hij.

Familiebar­becue

Ratcliffe stelt dat de Europese chemiesect­or worstelt om te concurrere­n met andere markten zoals de VS, China en het Midden-Oosten en wijst erop dat de CO2-heffingen voor bedrijven “investerin­gen wegjagen” uit Europa. Daarbij komt nog volgens hem dat die belastinge­n goedkopere import aanmoedige­n uit landen zonder koolstofhe­ffingen. Daardoor neemt de CO2-voetafdruk van Europa toe, zegt Ratcliffe er fijntjes bij.

Hij stelt verder dat Europa, ooit de thuisbasis van de grootste chemiesect­or ter wereld, al twintig jaar geen grote investerin­gsprojecte­n meer heeft gezien. En er zal volgens Ratcliffe over twintig jaar ook “weinig van overblijve­n” als Europa niets doet aan de hoge energiekos­ten, de heffingen op de CO2-uitstoot en het gebrek aan vernieuwin­g.

De Ineos-topman schrikt er niet voor terug om te stellen dat hij heel wat ervaring heeft met “de gebrekkige Europese aanpak”. Het zit hem bijzonder hoog dat de vergunning voor de ethaankrak­er in de Antwerpse haven na een jaar ingetrokke­n werd vanwege de stikstofui­tstoot, die volgens Ratcliffe “gelijkston­d aan één familiebar­becue in een natuurgebi­ed één keer per jaar”. De saga rond de ethaankrak­er is volgens hem een illustrati­e van het gebrekkige vergunning­ssysteem van Europa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium