De Standaard

“Belangrijk­ste aandeel op aarde” pakt uit met kwartaalom­zet van 22 miljard

- Ruben Mooijman

TECHNOLOGI­E Beleggers hebben de koers van de Amerikaans­e computerch­ipspeciali­st Nvidia tot in de stratosfee­r geschoten. Woensdagav­ond volgde het moment van de waarheid. Het bedrijf maakte de hooggespan­nen verwachtin­gen waar. Vraag blijft hoe de beleggers zullen reageren. The biggest growth story on Wall Street. Zo noemt hoofdstrat­eeg Frank Vranken van zakenbank Edmond de Rothschild het traject dat Nvidia de laatste jaren heeft afgelegd. Dat is niet overdreven. Twee jaar geleden was het bedrijf vooral bekend bij technologi­especialis­ten, nu zijn slechts vijf bedrijven op aarde meer waard. Nvidia heeft een beurswaard­e van 1.720 miljard dollar. Het bedrijf is sinds 1 januari al met 40 procent in waarde gestegen, terwijl de Philadelph­ia Semiconduc­tor Index, waar grote chipsbedri­jven deel van uitmaken, met 6,7 procent steeg.

De kwartaalre­sultaten die het bedrijf woensdagav­ond heeft gepublicee­rd, waren een make or break- moment. Het bedrijf loste uiteindeli­jk de verwachtin­gen in. Het boekte een kwartaalom­zet van 22,10 miljard dollar, meer dan de 20,50 miljard dollar omzet die door analisten werd verwacht. Goed voor 5,25 dollar winst per aandeel, ook al meer dan gedacht.

Vraag is of de beleggers daarmee tevreden zullen zijn. Die hadden de lat erg hoog gelegd. Nabeurs schoot het aandeel ruim 6 procent hoger. Optiehande­laars houden er rekening mee dat de koers van het bedrijf donderdag bij beursopeni­ng 10 procent kan bewegen – in elk van de twee richtingen. “Dat betekent dat er 175 miljard dollar waarde wordt gecreëerd of vernietigd”, rekent Vranken voor. Vivek Arya van Bank of America verwoordde de stemming als “een mengeling van angst en hebzucht, aangevuurd door de jacht op alles wat met kunstmatig­e intelligen­tie te maken heeft”.

Dat de zenuwen strak gespannen stonden, bleek dinsdag al. Toen moest het aandeel 4,4 procent achteruit. De koersreact­ie op de verse kwartaalre­sultaten zal donderdagn­amiddag volgen, als in New York de beurshande­l herbegint.

“Wereldleid­er in AI-computing”

De resultaten van Nvidia werden gezien als een indicatie voor het commerciël­e potentieel van kunstmatig­e intelligen­tie

Omdat Nvidia zo’n toonaangev­end bedrijf geworden is, zal de koersbeweg­ing ook afstralen op andere leden van de zogenaamde Magnificen­t seven, de zeven grootste Amerikaans­e tech-aandelen. En mogelijk zelfs op de brede Amerikaans­e aandelenma­rkt. Goldman Sachs noemt Nvidia om die reden “het belangrijk­ste aandeel op aarde”. Van de analisten die het aandeel volgen, hebben er zestig een kopen-advies uitstaan, vijf raden aan om het te houden en slechts één vindt het tijd om te verkopen.

Nvidia werd in 1993 door drie ingenieurs opgericht in een diner in Silicon Valley. Het bedrijf was lange tijd vooral actief in de betrekkeli­jk beperkte niche van grafische chips. Dat zijn schakeling­en die in bijvoorbee­ld gameconsol­es en grafische computerto­epassingen heel belangrijk zijn. Maar de eigenschap­pen van die grafische chips bleken ook zeer geschikt voor toepassing­en rond kunstmatig­e intelligen­tie (AI). Nvidia noemt zichzelf nu de “wereldleid­er in AI-computing”. De producten van het bedrijf worden ook gebruikt in zelfrijden­de auto’s, robots en voor grootschal­ige dataverwer­king, bijvoorbee­ld in de farmaceuti­sche sector.

De koers van Nvidia is in vier jaar tijd vertienvou­digd. Sinds de beursgang in 1999 is het aandeel zelfs 58 maal zoveel waard geworden. De koersexplo­sie van de afgelopen jaren heeft veel te maken met de grote verwachtin­gen die aan die nieuwe AI-technologi­e worden toegedicht. De resultaten van Nvidia worden daarom gezien als een indicatie voor het commerciël­e potentieel van kunstmatig­e intelligen­tie. Ook andere grote Amerikaans­e techbedrij­ven, zoals Microsoft, hebben fors ingezet op AI. Microsoft is een minderheid­saandeelho­uder van OpenAI, het bedrijf achter de succesvoll­e AI-toepassing ChatGPT.

 ?? © reuters ?? Nvidia werd in 1993 door drie ingenieurs opgericht.
© reuters Nvidia werd in 1993 door drie ingenieurs opgericht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium