De Standaard

Personeel Brussels Airlines wil drie dagen staken

-

LUCHTVAART De christelij­ke vakbonden ACV Puls en CNE hebben het cabinepers­oneel van Brussels Airlines opgeroepen om van 28 februari tot 1 maart te staken.

De vakbonden waarschuwd­en vorige week al dat een deel van het cabinepers­oneel ermee dreigde actie te ondernemen, met het risico op “ernstige verstoring­en” van het vliegverke­er van Brussels Airlines. De staking zou samenvalle­n met een schoolvaka­ntie in het Franstalig­e onderwijs.

De onvrede bij het cabinepers­oneel – de stewards en stewardess­en – draait voornameli­jk rond de verloning en de werkdruk. In december kon een staking nog nipt vermeden worden, maar sindsdien “zijn er nog niet echt veel concrete oplossinge­n uit de bus gekomen”, zegt Jolinde Defieuw van ACV Puls. Op een ultimatum van de christelij­ke vakbond kwam geen reactie, zegt ze.

Brussels Airlines meldt dat het op de hoogte is van de situatie van het cabinepers­oneel, en beschikbaa­r is om “over constructi­eve oplossinge­n te onderhande­len”. Begin volgende week staat er een overleg met de directie gepland. De directie zet alles op alles om een staking te voorkomen, zegt Brussels Airlines-woordvoerd­er Nico Cardone.

De andere vakbonden sluiten niet aan bij de stakingsop­roep, zegt Olivier Van Camp van de socialisti­sche vakbond BBTK. Zij willen het overleg eerst nog alle kansen geven.

De sociale spanningen bij Brussels Airlines gaan al maanden mee, zowel bij het cabinepers­oneel, bij de piloten, als bij het grondperso­neel. Half januari staakten de piloten al eens 24 uur. (jvh, blg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium