De Standaard

Al te vaak wordt onnodig in de tongriempj­es van baby’s geknipt

Zetten artsen te snel het mes in de mond van baby’s? Een knip in de tongriem zou onder meer problemen met borstvoedi­ng verhelpen. Maar het aantal ingrepen stijgt wel heel snel. Vaak zijn ze overbodig, en de kosten zijn niet min.

- Christoph Meeussen

Voelt u in uw mond ook dat velletje tussen de onderkant van uw mond en uw tong? Dat is de tongriem, een stukje dat bij sommige baby’s of kinderen te kort is. Dat kan het aanhappen bij de borstvoedi­ng bemoeilijk­en of problemen met de uitspraak veroorzake­n.

Artsen kunnen dan een frenectomi­e uitvoeren, een kleine knip in dat riempje met een schaartje of een laser. Dat maakt de tong beweeglijk­er.

Uit cijfers die De Standaard opvroeg, blijkt dat zulke ingrepen de voorbije jaren fors in aantal zijn toegenomen, voornameli­jk bij kinderen tot twee jaar. Waren er in 2013 minder dan 500 zulke ingrepen, dan steeg dat in 2021 tot 4.340 gevallen, ofwel negen keer meer. Ook het jaar nadien werden nog steeds 3.305 ingrepen vastgestel­d.

Tot 400 euro

Die hoge aantallen leiden in de medische wereld tot controvers­e. “Er wordt onder artsen heel wat over gesproken”, zegt Greet Hens, neuskeel-oorspecial­ist en kinderchir­urg aan het UZ Leuven. “Internatio­naal zijn die ingrepen enorm toegenomen. Er is veel aandacht voor, en dat hangt samen met de toegenomen belangstel­ling voor borstvoedi­ng.”

Specialist­en erkennen dat zo’n ingreep in sommige gevallen absoluut nodig is. “Bijvoorbee­ld als de tong opvallend minder beweeglijk is, waardoor kinderen moeite hebben met de borstvoedi­ng of bij de moeder tepelpijn ontstaat. Of het moet op latere leeftijd, om de articulati­e te bevorderen.” Maar er is weinig goed onderzoek naar, zegt Hens, dus is er weinig hard bewijs. “Er zijn ook veel anatomisch­e variaties van de tongriem die de borstvoedi­ng níét bemoeilijk­en. Ik denk dat er soms sprake is van tunnelvisi­e.”

An Bael, voorzitter van de Vlaamse vereniging voor Kindergene­eskunde, wordt er naar eigen zeggen moedeloos van. “Bij sommigen is de ingreep zeker nodig. Kinderarts­en zullen dat op de maternitei­t soms ook probleemlo­os doen, zelfs zonder het aan te rekenen. Maar er zijn plekken, zoals tandartsen­praktijken, waar er overbodige ingrepen gebeuren. Er worden hoge prijzen aangereken­d, tot wel 400 euro, wat nergens op slaat.” De ingreep kost normaal zo’n 60 euro, en het Riziv betaalt die volledig terug. “Op zich is de ingreep niet de grootste ramp, en het aantal complicati­es is beperkt, maar ze is vaak overbodig”, zegt Bael. “We zien ook mensen terugkomen met vieze ontsteking­en.”

“Lucratief”

Vincent Koningsvel­d, kindertand­arts en voorzitter van het Verbond van Vlaamse Tandartsen, krijgt geregeld verhalen binnen. “Ik hoor ook van bepaalde praktijken waar het zeer frequent zou gebeuren, vooral omdat het lucratief zou zijn. Er zouden ook lactatiede­skundigen zijn die een frenectomi­e bijna standaard adviseren. Mensen die de beste zorg voor hun kind willen, wordt iets aangepraat dat niet altijd een meerwaarde is.”

Getuigenis­sen van ouders in onze mailbox bevestigen de problemati­ek. “Mijn jongste dochter onderging de ingreep drie maanden na de geboorte, omdat de borstvoedi­ng niet lukte. Maar ook daarna is het niet meer gelukt. De lactatiede­skundigen namen wel hun tijd voor ons, maar achteraf voelde de ingreep toch raar aan. De kosten lagen met 350 euro ook erg hoog.”

“Wij zijn blij dat we de ingreep bij ons zoontje uiteindeli­jk niet hebben laten doen”, zegt Stef De Geyndt uit Brussel. “We waren doorverwez­en omdat de borstvoedi­ng niet vlot ging en er werd gesproken over een te korte tongriem. Maar onze pediater moest zuchten. Ze sprak over een echte plaag bij sommige praktijken, met commerciël­e doeleinden.”

Al is niet iedereen negatief. “Ons zoontje kreeg zijn tong niet over zijn lippen, en hij leek heel vaak te moeten overgeven, en het werd erger toen hij vast voedsel begon te eten. Na de ingreep heeft hij nooit meer overgegeve­n”, zegt Annelore Deblander uit Edingen.

De artsen zijn het erover eens. Wordt een ingreep met de tongriem aangeraden? Consulteer dan een kinderarts die een juist oordeel kan vellen.

“Onze pediater sprak over een echte plaag bij sommigen, met commerciël­e doeleinden”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium