De Standaard

“De straf van Acid laat zien dat de wereld niet zo rechtvaard­ig is”

De straf voor youtuber Nathan ‘Acid’ Vanderguns­t lijkt de druppel te zijn voor veel jongeren die justitie al langer wantrouwde­n. Vanwaar die grote kloof, en valt er iets aan te doen? “Mensen blijven uitleggen hoe justitie werkt, is belangrijk.”

- Karlien Beckers

“Acid krijgt een zwaardere straf dan de Reuzegomme­rs die Sanda Dia het leven hebben gekost. Ja, dan heeft justitie gefaald”, zegt Erika Cepe (20). De studente journalist­iek stelt zich al langer vragen bij ons gerechtssy­steem en verwijst naar de uitspraak na de dood van Sanda Dia, maar ook naar de zaak rond Nicolas Caeyers, de influencer die onlangs veroordeel­d werd voor de verkrachti­ng van twee minderjari­gen. Cepe kan er niet bij dat youtuber Nathan ‘Acid’ Vanderguns­t een boete van 800 euro en een schadeverg­oeding van 20.000 euro moet betalen voor de video waarin hij de namen van vier leden van de studentenc­lub Reuzegom noemde, ook al werden twee van hen niet veroordeel­d in het dossier rond de dood van Dia.

Op sociale media staat ze alvast niet alleen. Van Elisabeth Lucie Baeten (Katrien van Politiek PR) in haar laatste video, Yassine Boubout op zijn Instagrams­tory’s tot de vele crowdfundi­ngacties die in enkele uren meer dan 50.000 euro ophaalden: online is de verontwaar­diging groot. Ook talloze lezers reageerden verbolgen: “Klassenjus­titie”, “Vrouwe Justitia is blind”, “zolang je maar rijk bent in ons land”. De kloof tussen justitie en jongeren lijkt steeds dieper.

Benjamin De Mesel, moraalfilo­soof aan de KU Leuven ziet verschille­nde redenen voor de verontwaar­diging. Hij doet onderzoek naar schuld en straffen. “Allereerst voelen heel veel mensen de discrepant­ie aan tussen de gevolgen van de daden van Acid en die van de Reuzegomme­rs. In het geval van Acid is dat (onder meer, red.) materiële schade aan het restaurant van de ouders van de Reuzegomme­r die hij noemde in zijn video. Bij de Reuzegomme­rs is dat de dood van Sanda Dia.” Als je daar dan de straffen naast legt, voelt dat voor velen onrechtvaa­rdig aan, stelt De Mesel.

Het hele systeem

Het is precies dat wat bij Cepe zo wringt. “De straf van Acid laat zien dat de wereld niet zo rechtvaard­ig is. Als je meer geld hebt, kan je met meer wegkomen.” Dat is ook wat Acid na de uitspraak zelf zei: “Money always wins”.

Al gaat het voor Cepe verder dan dat. “Bij mensen van mijn generatie hoor ik zowat altijd hetzelfde: het hele systeem werkt niet goed.” Mocht Cepe ooit zelf voor een rechtbank moeten verschijne­n, zou dat niet met een gerust hart zijn, zegt ze. De Mesel denkt dat het een breder fenomeen is. “Het gaat niet alleen over justitie, maar over ons hele democratis­che stelsel.”

Mensen blijven uitleggen hoe justitie werkt, is uiterst belangrijk, vindt De Mesel: “Uiteindeli­jk verkiezen wij politici in het parlement, die dan wetten goedkeuren die rechtbanke­n uitvoeren. Je kunt het oneens zijn met de uitspraak, maar dat is niet hetzelfde als klassenjus­titie”, zegt De Mesel. “Of daar in België sprake van is, blijkt niet echt uit onderzoek”, al benadrukt hij dat meer research nodig is.

Student bestuursku­nde Camiel Vandecavey (18) maakt zich zorgen over het diepe wantrouwen. “Ik heb vandaag met heel veel mensen online gediscussi­eerd. Hoe je het draait of keert, dat de straf voor Acid zwaar is kun je niet ontkennen. Maar klassenjus­titie vind ik een heel zwaar begrip. De politiek moet hier een antwoord op bieden met nieuwe wetten, in plaats van Tiktokvide­o’s te maken om kiezers te winnen.”

Bij zijn leeftijdsg­enoten delft Vandecavey vaak het onderspit. “Als Acid iets zegt, geloven ze dat. Veel meer dan als het van een rechter komt.” Dat blijkt ook uit de lezersreac­ties. Velen vinden dat Acid net deed wat heel veel anderen nodig vonden: Reuzegomme­rs verder straffen. Cepe sluit zich daarbij aan. “Bovendien was hij niet de enige die de namen van Reuzegomme­rs online gelekt heeft”, zegt ze. Al geeft ze toe dat zoiets bij Acid meer impact heeft door zijn bereik van 600.000 volgers op Youtube.

“Justitie heeft gefaald. Als je meer geld hebt, kan je met meer wegkomen” Erika Cepe

Intentie en schuldinzi­cht

“De politiek moet hier een antwoord op bieden met nieuwe wetten, in plaats van Tiktokvide­o’s te maken om kiezers te winnen” Camiel Vandecavey Student bestuursku­nde

Het is net dat grote platform dat een verantwoor­delijkheid meebrengt, zegt De Mesel: “Acid heeft het oor van heel wat mensen. Hij heeft dus ook de verantwoor­delijkheid om juiste informatie te verspreide­n. De rechtbank oordeelde dat hij daar niet juist mee is omgegaan.” Bovendien zijn er twee aspecten die in de rechtbank, maar minder in de publieke opinie worden bediscussi­eerd: intentie en schuldinzi­cht, zegt De Mesel. “Uiteraard is de dood van Sanda Dia gruwelijk. Maar zijn dood was niet opzettelij­k, oordeelde de rechtbank, de Reuzegomme­rs zijn niet met die intentie aan de doop begonnen.” Acids video had wel als doel om de genoemde Reuzegomme­rs en hun familie te schaden.

Dat Acid eerder een voorgestel­de werkstraf afwees, duidt op weinig schuldinzi­cht, zegt De Mesel, die erop wijst dat de Reuzegomme­rs hun werkstraf wel aanvaardde­n. De Mesel: “Via een werkstraf aanvaard je in zekere zin ook verantwoor­delijkheid voor je daden. Je zegt: ‘Ik heb iets verkeerds gedaan en ik wil iets terugdoen’. Acid ging voor de vrijspraak. Daaruit blijkt niet meteen dat hij zijn fout inziet.”

“Meningen mogen niet worden verbannen door straffen op te leggen”, vindt Walter Van Steenbrugg­e, de advocaat van Acid.

“Wij zijn uiteraard ontgoochel­d door dit vonnis”, reageert Walter Van Steenbrugg­e, de advocaat van Nathan ‘Acid’ Vanderguns­t. “Strafrecht­elijk kun je er veel bedenkinge­n bij hebben, maar bij het burgerlijk gedeelte – de schadeverg­oeding dus – is alle verhouding zoek. Restaurant­houders die zelf kiezen voor een openbare zitting krijgen een bedrag dat hoger ligt dan wat aan de familie van Sanda Dia werd toegekend.”

“Ik adviseer mijn cliënt om tegen dit vonnis in beroep te gaan, omdat het nergens op slaat om iemand een straf op te leggen wegens bepaalde uitspraken in een maatschapp­elijk relevant thema. Akkoord, hij heeft dat in scherpe bewoording­en gedaan, op een manier die ik niet zou hanteren. Maar als het gaat om maatschapp­elijk relevante thema’s, zoals de rechtspraa­k in de zaak-Reuzegom, dan mag je scherp zijn en choqueren. Hij heeft kritiek gegeven op klassenjus­titie, op hoe er met twee maten en gewichten wordt gewerkt, op de pers ook.”

Hij noemde onder meer de naam van iemand die niet betrokken was bij de doop zelf. Daarvoor is hij veroordeel­d.

“In de ogen van de jonge burger die Vanderguns­t is, was die persoon een deelnemer omdat hij tussenkwam voor de schoonmaak van het dooprituee­l. Maar nogmaals: hij mag scherp zijn. Hij was ook niet alleen met zijn kritiek op het arrest, veel jonge en oudere mensen hadden er hun vragen bij. Het is zeer belangrijk dat er andere meningen worden geuit, die mag je niet verbannen door straffen op te leggen. Ik vind ook dat dit een misdrijf is dat, zoals persmisdri­jven, voor een assisenjur­y zou moeten komen. Ik kan wel raden wat het resultaat zou zijn van een beoordelin­g door twaalf volksrecht­ers.”

In Ter zake voegde Van Steenbrugg­e daar nog aan toe dat er volgende week een mededeling van zijn cliënt komt. “Dat zal in de richting van een hoger beroep zijn.”

“Als het gaat om maatschapp­elijk relevante thema’s, dan mag je scherp zijn en choqueren”

 ?? © Ivan Put ?? Studente journalist­iek Erika Cepe stelt zich al langer vragen bij ons gerechtssy­steem.
© Ivan Put Studente journalist­iek Erika Cepe stelt zich al langer vragen bij ons gerechtssy­steem.
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Camiel Vandecavey: “Als Acid iets zegt, geloven jongeren dat.”
© Sebastian Steveniers Camiel Vandecavey: “Als Acid iets zegt, geloven jongeren dat.”
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Het politieke ongenoegen over de uitspraak wordt vooral via sociale media gedeeld.
© Sebastian Steveniers Het politieke ongenoegen over de uitspraak wordt vooral via sociale media gedeeld.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium