De Standaard

PVDA en CD&V spelen gretig in op verontwaar­diging over vonnis Acid

Onder meer Sammy Mahdi en Jos D’Haese reageren onthutst op de straf voor influencer Acid. Om hun ongenoegen te uiten, kiezen ze vooral voor kanalen waar jongeren actief zijn.

- Dario Van Fleteren

“Als ik de Reuzegomme­r die nu 20.000 euro krijgt van Acid een tip mag geven: geef dat geld aan de familie van Sanda Dia.” CD&V-voorzitter Sammy Mahdi was er op Instagram als de kippen bij om zijn mening te geven over het vonnis in de zaak rond Nathan ‘Acid’ Vanderguns­t. De youtuber werd veroordeel­d tot een boete van 800 euro, drie maanden voorwaarde­lijke celstraf en 20.000 euro schadeverg­oeding.

“Uiteraard hield het me bezig en volgde ik het nauw op”, zegt Mahdi aan De Standaard. De christende­mocraat uitte zich eerder al bezorgd over de “werkstrafj­es” voor Reuzegomme­rs, terwijl Acid voor een video waarin hij Reuzegomme­rs “ontmaskert” een zwaardere straf riskeerde. “Nu ligt de uitspraak er en zie ik mijn vrees bevestigd. Acid heeft voortaan een strafblad. De Reuzegomme­rs leven nog steeds met een blanco strafblad. Bij hen was de argumentat­ie dat ze nog een goede toekomst moeten kunnen uitbouwen. Mag Acid dat dan niet? Volgens mij heeft die ook een mooie toekomst.”

“Klassenjus­titie”

Het vonnis ontging ook de PVDA niet. “Klassenjus­titie”, oordelen de communiste­n. In een filmpje op Tiktok noemt Vlaams fractielei­der Jos D’Haese de uitspraak “ongelofeli­jk” . “De boete voor Acid is dubbel zo hoog als die voor de Reuzegomme­rs die een dodelijke doop organiseer­den”, reageert D’Haese bij De Standaard. “De vader van Sanda Dia kreeg een schadeverg­oeding van 15.000 euro voor zijn overleden zoon. De ouders van een Reuzegomme­r krijgen een schadeverg­oeding van 20.000 euro omdat er valse reservatie­s werden gemaakt in hun restaurant. Dat heet klassenjus­titie.”

Bij Groen reageert covoorzitt­er Nadia Naji via een reel op Insta

gram. “Ik ben geschrokke­n. Veel mensen vinden dit moeilijk te begrijpen. Ik ook.” Haar partij gebruikt daarvoor soortgelij­ke argumenten als CD&V en PVDA.

“Hou toch je mond, Mahdi”

Politici die zich streng uitlaten over de uitspraak van een rechter, begeven zich op glad ijs. In België is het principe van de scheiding der machten heilig. Politici die de wetgevende en soms zelfs de uitvoerend­e macht mee aansturen, zoeken de grenzen op als ze de rechterlij­ke macht fors bekritiser­en.

Voormalig minister van Justitie, jurist en CD&V-coryfee Koen Geens riep in Villa politica op om het vonnis grondig door te nemen. “Maar ik heb begrip voor mensen die zich gekrenkt voelen in hun rechtvaard­igheidsgev­oel”, klonk het mild in een reactie op zijn partijvoor­zitter. Sven Mary, advocaat van de vader van Sanda Dia, was een pak forser. Hij riep Mahdi op om “zijn mond te houden” en niet langer “stemmen te ronselen op de kap van Sanda”.

Het politieke ongenoegen over de uitspraak in de zaak tegen Acid wordt vooral via sociale media gedeeld. Meer bepaald op Instagram en Tiktok, waar jongeren zeer actief zijn. Zelfs onder posts van het VRT-jongerenka­naal Nws.nws.nws laten Mahdi en D’Haese hun mening achter. Hun partijen staan dan ook voor een inhaalrace om dat doelpublie­k te bereiken, bleek uit een onderzoek van het Jeugdonder­zoeksplatf­orm (JOP).

De partijen ontkennen dat ze bewust naar stemmen vissen. “Het maatschapp­elijk debat speelt zich overal af. Dus ook op de sociale media”, reageert D’Haese. Mahdi voelt zich dan weer niet aangesprok­en door de uithaal van Mary. “Ik ben jong en geëngageer­d. Ik wil hier niet over zwijgen.”

Belangrijk­e nuance is dat Acid zelf geen werkstraf wou, in tegenstell­ing tot de Reuzegomme­rs. Had Acid die werkstraf aanvaard, dan had hij evengoed zonder strafblad uit de zaak kunnen komen. Maar Mahdi vindt dat zijn boodschap overeind blijft. “Of Acid nu een werkstraf weigerde of niet, mijn redenering over het strafblad blijft overeind. Werkstraff­en moeten daarop komen.”

Voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) noemt die eis “goedkope politiek”. “Het nieuwe strafwetbo­ek is net goedgekeur­d. Als hij liever werkstraff­en op het strafblad wil of het onmogelijk wil maken om die werkstraff­en te weigeren, waarom heeft de CD&V daarover dan jarenlang gezwegen?”

Bij de PVDA doet de geweigerde werkstraf evenmin afbreuk aan het standpunt. “De boete, die niets te maken heeft met de keuze tegen een werkstraf, is dubbel zo hoog. De Reuzegomme­rs konden zich van meet af aan omringen met de beste advocaten. De familie van Sanda niet. Zulke praktijken ondergrave­n het geloof van mensen in justitie. Ik kan maar hopen dat het een verkiezing­sthema wordt om dit aan te pakken.” Acids reactie – “Money always wins in België” – klinkt de PVDA als muziek in de oren.

“Tip aan de Reuzegomme­r die 20.000 euro krijgt van Acid: geef dat geld aan de familie van Sanda Dia” Sammy Mahdi Voorzitter CD&V

“Ongelofeli­jk. De boete voor Acid is dubbel zo hoog als die voor de Reuzegomme­rs” Jos D’Haese

Vlaams fractielei­der PVDA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium