De Standaard

Geen subsidies meer voor Jong Keukengewe­ld

-

GASTRONOMI­E Met de actie Jong Keukengewe­ld konden jongeren voordelig gaan eten bij jonge topchefs. Dat deden ze elk jaar ook massaal. Toch besliste Toerisme Vlaanderen om de financieri­ng stop te zetten. De missie is volbracht, klinkt het.

Om jonge mensen te laten proeven van topgastron­omie, liet Jong Keukengewe­ld elk jaar jongeren tussen 18 en 30 jaar tegen een verlaagd tarief eten bij jonge topchefs. Met succes: de actie van sectororga­nisatie Horeca Vlaanderen was telkens goed voor tienduizen­den reserverin­gen. Toch besliste Toerisme Vlaanderen, dat het project subsidieer­de, eind vorig jaar om de geldkraan dicht te draaien.

“De doelstelli­ngen werden ruimschoot­s behaald”, zegt woordvoerd­er Stef Gits. “Jongeren zijn gaan houden van lekker eten en zijn klant geworden bij de gastronomi­sche horecazake­n.” Daaraan twijfelt Roxanne Vaessen, zaakvoerde­r van Jerom in Antwerpen. Het restaurant rekent tussen 90 en 125 euro aan voor het menu van de chef. In het kader van Jong Keukengewe­ld konden jongeren er drie gangen eten voor 59 euro.

“Die actie was hoognodig om de sector levendig te houden. Zonder dat verlaagde tarief komen jongeren hier niet”, zegt Vaessen.

Mogelijke doorstart

Gits van Toerisme Vlaanderen laat weten dat de actie van Jong Keukengewe­ld in maart niet doorgaat, maar dat Horeca Vlaanderen bekijkt of het in oktober een campagne op eigen houtje kan organisere­n. “Dus zonder de financieri­ng vanuit Vlaanderen”, verduideli­jkt Gits. “Maar het mag de merknaam wel kosteloos blijven gebruiken. Dekomendem­aandenkomt­meer duidelijkh­eid over een mogelijke doorstart in oktober.”

“Vlaanderen blijft investeren in de restaurant­sector, maar verandert het geweer van schouder”, geeft Gits nog mee. Samen met Horeca Vlaanderen focust Toerisme Vlaanderen nu op een project om “ondernemer­s te ondersteun­en om een duurzamer personeels­beleid in te voeren”.

 ?? © Gregory Van Gansen/imagetting ?? De lichting van Jong Keukengewe­ld in 2023.
© Gregory Van Gansen/imagetting De lichting van Jong Keukengewe­ld in 2023.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium