De Standaard

Groen licht voor nieuw strafwetbo­ek

Het federaal parlement heeft het nieuwe strafwetbo­ek goedgekeur­d, dat in 2026 in werking zal treden. Er komt een puntensyst­eem om de strafmaat te bepalen en ‘ecocide’ doet haar intrede.

- Christof Vanschoubr­oek en Cedric Lagast

De handboeken strafrecht mogen herschreve­n worden. Donderdagm­iddag heeft het federaal parlement definitief het licht op groen gezet voor het nieuwe strafwetbo­ek waar acht jaar lang aan getimmerd is. Het zal in 2026 in werking treden, twee jaar na de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad.

Het huidige strafwetbo­ek dateert van 1867 en was dus wel aan herziening toe. Niet dat er sindsdien geen nieuwe strafbepal­ingen zijn bijgekomen, maar ze werden zo goed en zo kwaad mogelijk ingepast in het bestaande strafwetbo­ek. Op termijn werd dat een rommeltje. Sinds de jaren 70 waren er daarom al vijf pogingen geweest om het strafwetbo­ek te hertekenen.

Meer opties

In het nieuwe strafwetbo­ek zijn alle misdrijven opgedeeld in acht verschille­nde strafnivea­us. Een strafnivea­u is een pakketje aan mogelijke strafmaatr­egelen.

Bij niveau 1 is er bijvoorbee­ld niet in een gevangenis­straf voorzien, maar gaat het onder meer om een geldboete of een werkstraf. Dat is van toepassing op pakweg laster of openbare dronkensch­ap. Bij niveau 8 – het hoogste – gaat het om de levenslang­e gevangenis­straf. Daaronder valt bijvoorbee­ld doodslag met voorbedach­ten rade. Er komt ook een puntensyst­eem, waarbij verzwarend­e omstandigh­eden zoals ‘discrimina­tie als drijfveer’ de strafmaat kunnen doen stijgen.

Vervolgens somt het strafwetbo­ek de verschille­nde misdrijven op, die ook worden gelinkt aan zo’n strafnivea­u. Het is dus niet langer zo dat bij elk afzonderli­jk misdrijf melding wordt gemaakt van de mogelijke minimum- en maximumstr­af. Bovendien verdwijnt het klassieke onderschei­d tussen ‘misdaden’, ‘wanbedrijv­en’ en ‘overtredin­gen’. De facto blijft voor veel misdrijven de strafmaat wel ongeveer gelijk aan die van vandaag.

De regering benadrukte wel al dat het nieuwe strafwetbo­ek de rechter meer mogelijkhe­den aanreikt om veroordeel­den te straffen, bijvoorbee­ld via verplichte probatiest­raffen, zoals een cursus agressiebe­heersing, of een beroeps- of rijverbod. Straffen als geldboetes, werkstraff­en en elektronis­ch toezicht worden uitgebreid.

Lijkschenn­is strafbaar

Een nieuwkomer in het strafwetbo­ek is ecocide – het milieu ernstig en blijvende schade toebrengen op grote schaal. Ons land is daarmee een pionier.

Een ander misdrijf dat zijn intrede doet, is het aanzetten tot zelfdoding. Ook lijkschenn­is wordt strafbaar, net als beschikken over een verborgen compartime­nt in een auto om illegale zaken in te verstoppen – wat kan helpen in de strijd tegen drugs. In het nieuwe strafwetbo­ek wordt ook de recente hervorming van het seksueel strafrecht geïntegree­rd.

Het wordt verboden om een verborgen compartime­nt te hebben in de auto, bijvoorbee­ld om drugs te verbergen

Anderzijds verdwijnen ook misdrijven uit het strafwetbo­ek omdat andere sancties, zoals GAS-boetes, een efficiënte­r middel zijn om ertegen op te treden. Een voorbeeld daarvan is nachtlawaa­i. Daarnaast wordt er ook een aantal archaïsche strafbepal­ingen uitgehaald, zoals het zichzelf onterecht toe-eigenen van een adellijke titel.

 ?? © imageglobe ?? Er werd acht jaar getimmerd aan het nieuwe strafwetbo­ek.
© imageglobe Er werd acht jaar getimmerd aan het nieuwe strafwetbo­ek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium