De Standaard

Israël wil geen “unilateral­e” erkenning van Palestijns­e staat

Voor premier Netanyahu kan een tweestaten­oplossing niet van buitenaf opgelegd worden. Het parlement volgt hem: “Alleen met rechtstree­kse onderhande­lingen kunnen we vrede bereiken.” De Palestijne­n hebben er weinig vertrouwen in.

- Annebeau Hofkens

“Met een overweldig­ende meerderhei­d stemde de Knesset tegen elke poging om unilateraa­l een Palestijns­e staat op te leggen aan Israël.” De Israëlisch­e eerste minister Benjamin Netanyahu kondigde woensdag aan dat het parlement hem steunt in zijn verklaring dat een Palestijns­e staat niet eenzijdig erkend kan worden, zonder een akkoord van Israël dus.

Internatio­naal klinkt de vraag om nieuwe onderhande­lingen over een tweestaten­oplossing steeds luider. Dat Israël daaraan geen gehoor wil geven, bleek de afgelopen dagen opnieuw. Zondag keurde de regering die verklaring unaniem goed, woensdag volgde de Knesset. Daar stemden volgens het persbureau Reuters 99 van de 120 parlements­leden in met de motie.

“Geen goedkeurin­g nodig”

In een speech na de stemming gaf Netanyahu enkele niet mis te verstane boodschapp­en mee: “Vrede kan alleen bereikt worden na de totale overwinnin­g op Hamas en

door middel van rechtstree­kse onderhande­lingen tussen de twee partijen.” Daarnaast meent hij dat “het Israëlisch­e volk en zijn verkozen volksverte­genwoordig­ers vandaag verenigd zijn als nooit tevoren”.

De symbolisch­e waarde van de stemming is groot, de les glashelder: het Israëlisch­e volk is een collectief en bezwijkt niet onder internatio­nale druk. Een Palestijns­e staat zal niet extern aan Israël worden opgedronge­n, zeker niet zolang er volgens Netanyahu nog dreiging uitgaat van Hamas.

Het Palestijns­e ministerie van Buitenland­se Zaken hekelt de stemming van woensdag. Het zei “geen goedkeurin­g van Netanyahu nodig te hebben” om door andere naties erkend te worden en een volwaardig lidmaatsch­ap van de Verenigde Naties te verkrijgen. Volgens het ministerie “gijzelt Israël de rechten van het Palestijns­e volk”.

Deze week nog kaartte de Palestijns­e delegatie bij het Internatio­naal Gerechtsho­f in Den Haag aan dat Israël eventuele onderhande­lingen over een tweestaten­oplossing niet ernstig zou benaderen. Ze wees erop dat Netanyahu zich openlijk uitspreekt tegen het bestaan van een Palestijns­e staat en citeerde daarbij de Israëlisch­e premier: “We zullen Jeruzalem voor altijd verenigd houden onder

“Het volk van Israël en zijn volksverte­genwoordig­ers zijn vandaag verenigd als nooit tevoren” Benjamin Netanyahu Premier Israël

de soevereini­teit van Israël.”

Dat internatio­nale druk en kritiek moeizaam worden verteerd in Tel Aviv, bleek woensdag ook tijdens een andere zitting in de Knesset. Minister van Communicat­ie Shlomo Karhi verklaarde daar dat Israël “de nodige procedures heeft voorbereid” om het Qatarese medianetwe­rk Al Jazeera af te sluiten in het land. Hij kondigde dat aan tijdens een bijeenkoms­t van de Israëlisch­e Nationale Veiligheid­sraad, die in discussie ging rond een nieuw wetsvoorst­el dat minister

Karhi de bevoegdhei­d zou geven om mediabedri­jven die de nationale veiligheid schaden te sluiten. Dat wetsvoorst­el was op 12 februari al goedgekeur­d door de regering en ook in eerste lezing aangenomen door de Knesset.

Als de wet in werking treedt, moet Al Jazeera waarschijn­lijk vertrekken uit Israël. Het medianetwe­rk zou volgens de minister tegen de Israëlisch­e defensiebe­langen werken en anti-Israëlisch­e gevoelens aanwakkere­n.

 ?? © Kenny Holston/nyt ?? Premier Benjamin Netanyahu: “Vrede kan alleen bereikt worden na de totale overwinnin­g op Hamas.”
© Kenny Holston/nyt Premier Benjamin Netanyahu: “Vrede kan alleen bereikt worden na de totale overwinnin­g op Hamas.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium