De Standaard

Postmodern­e danspionie­r verhief wandelen tot kunst

- Charlotte De Somviele

De Amerikaans­e choreograa­f en pedagoog Steve Paxton, grondlegge­r van de contactimp­rovisatie, is niet meer. Zijn dans was radicaal democratis­ch: wandelen en zitten vond hij wonderlijk, amateurs even interessan­t als getrainde dansers.

De naam van Steve Paxton zal voor altijd verbonden blijven met die van het Judson Dance Theater, het avant-gardecolle­ctief van choreograf­en, beeldend kunstenaar­s en componiste­n dat tussen 1962 en 1964 in een kerk in New York dansconcer­ten organiseer­de. Met artiesten als Yvonne Rainer, Trisha Brown, Deborah Hay en Lucinda Childs rebelleerd­e Paxton tegen de lege virtuosite­it van de moderne dans. Voor het eerst mochten alledaagse bewegingen zoals wandelen, staan of zitten ook dans zijn én werkte men met ongetraind­e dansers.

Paxton was een minimalist. Hij wilde naar de essentie van dans en die vond hij niet in emotie of esthetiek. Wel in een doorgedrev­en aandacht voor de anatomie van het bewegende lichaam. Choreograf­e Yvonne Rainer, in wier iconische voorstelli­ng Trio A Paxton in 1966 meedanste, herinnert zich nog hoe hij altijd een stap voor was op iedereen. “Op een dag kregen we de opdracht om een dans van één minuut te maken. Paxton ging gewoon op een bankje zitten en at een broodje.”

Japanse vechtsport

Paxton wist al op jonge leeftijd dat hij wilde dansen. Voor hij in 1958 vanuit zijn geboortest­ad Tucson in Arizona naar New York trok en zich aansloot bij de gezelschap­pen van Merce Cunningham en José Limón, was hij een begenadigd gymnast. Hij verdiepte zich ook in de Japanse vechtsport aikido en de uit China afkomstige bewegingsk­unst tai chi. Die invloeden zie je in de contactimp­rovisatie, die hij in 1972 ontwikkeld­e.

In die bewegingst­echniek staan de aanraking en spontane, acrobatisc­he flow tussen de dansers centraal. Paxton gaf er over de hele wereld workshops over en vandaag staat het nog steeds op het curriculum van P.A.R.T.S, de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeke­r in Brussel.

Op het eerste gezicht ziet contactimp­rovisatie er speels uit, maar voor Paxton was het politiek: hij kantte zich tegen de hiërarchis­che machtsstru­cturen in dans en creëerde situaties waarin dansers elkaar op vrije, gelijke voet konden ontmoeten – zonder instructie­s of correcties door een regisseur. Ook het westerse taboe op aanraking en fysieke intimiteit moest op de schop.

Paxtons improvisat­ies op de Goldberg variaties van Bach, een project dat liep tussen 1984 en 1992, waren voor veel toeschouwe­rs onvergetel­ijk. De Belgische videokunst­enaar Walter Verdin maakte er een prachtige dansfilm van. “Op mijn 14de was die video een eyeopener,” zegt choreograa­f Michiel Vandevelde die in The Goldberg variations op Paxtons erfenis terugblikt. “Niet alleen door ‘s mans charisma, maar ook omdat ik zag dat dans zoveel meer kon zijn dan gewoon pasjes uitvoeren. Vandaag gebruik ik contactimp­rovisatie nog steeds in mijn samenwerki­ng met jonge dansers als laagdrempe­lige manier om een groep te verbinden.”

Ook al was hij zelf een sensatione­le danser, Paxton wilde de dans democratis­eren. Beweging hoorde iedereen toe. Hij werkte met amateurs en richtte in 1986 in Engeland Touchdown Dance op, een gezelschap voor blinde en slechtzien­de dansers. Ook zijn rol als pedagoog kan moeilijk overschat worden. Zijn inzichten gaf hij door in lezingen, boeken en video’s. Hij was in 2019 nog in Bozar in Brussel om zijn boek Gravity voor te stellen. Voor veel dansers is Material for the spine, een danstechni­ek die hij samen met de Belgische dansorgani­satie Contredans­e omvormde tot een interactie­ve online tool, een referentie.

Paxton, die in 2014 de Lifetime Achievemen­t Award kreeg op de Biënnale van Venetië, organiseer­de ook workshops in de studio van zijn boerderij in Vermont. Daar woonde hij met zijn levenspart­ner Lisa Nelson, eveneens choreograf­e. Choreograa­f Alexander Vantournho­ut was er in 2012. “Geen muziek, geen spiegels: in zijn lessen ging Paxton recht naar de essentie. Hij was niet bezig met esthetiek, maar zijn anatomisch­e kennis was gigantisch. Zo leerde hij me dat we geen 5, maar 27 zintuigen hebben. Hij leefde dicht bij de natuur, met alleen een houtkachel­tje, een laptop en wat boeken. Toen ik er was, ging hij nog elke dag zelf hout hakken.”

“Er is een dans voor en na Paxton”, vat kunstenare­s Myriam Van Imschoot samen. In 2020 bracht zij Conversati­ons in Vermont uit, een uitgebreid­e reeks interviews met Paxton en Nelson. “Niemand was erbij op zoveel sleutelmom­enten in de dansgeschi­edenis en heeft de dans zo herijkt als hij.”

Steve Paxton werd 85 jaar. Hij sukkelde al langer met zijn gezondheid en overleed in zijn huis in Vermont.

Paxton wilde de dans democratis­eren. Beweging hoorde iedereen toe

 ?? © getty ?? Steve Paxton in 1999.
© getty Steve Paxton in 1999.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium