De Standaard

Zo word je een instantkla­ssieker in scifiland

- Fien Meynendonc­kx

Een gekwelde detective, een gruwelijke moordzaak en robots, cyborgs en androids in alle RECENSIE FILM kleuren, vormen en maten. De Franse animatiefi­lm Mars express is een scifithril­ler die eer betoont aan klassieker­s uit het genre. Hij opent vrijdag Anima, het Brussels Internatio­nal Animation Film Festival.

Stel je voor dat je al een tijd niet meer drinkt, maar plots toch weer naar de whiskyfles grijpt. En dat een ingebouwde code het je dan onmogelijk maakt om alcohol uit te schenken. Die efficiënte maar bedenkelij­ke AI-toepassing gebruikt ook de verbeten privédetec­tive Aline Ruby, die ergens in de 23ste eeuw op het gekolonise­erde Mars even moet bekomen van een mislukte opdracht op aarde – waar alleen nog het gespuis woont. Meteen neemt ze een moordzaak op een briljante robotica-studente aan, terwijl op de achtergron­d hackers ijveren voor meer vrijheid voor cyborgs, tegengewer­kt door human supremacis­ts. Aline trekt zich van die strijd weinig aan, hoewel haar partner Carlos een halve robot is, een virtuele reïncarnat­ie van een dode soldaat met een verleden als pleger van huiselijk geweld.

Straffe sciencefic­tion staat of valt bij de world building, en die is in het Franse Mars express buitengewo­on. Regisseur Jérémie Périn haalde voor zijn eerste langspeler duidelijk de mosterd bij het Japanse icoon Ghost in the shell of bij genreklass­ieker Blade runner, waarin ook detectives een futuristis­che wereld rondreizen op zoek naar antwoorden op complexe vragen over menselijkh­eid. Toch is dit geen flauwe imitatie, integendee­l, het is een kanshebber om ooit zélf een klassieker te worden. Périn en de animatoren beheersen hun verzonnen universum tot in de kleinste puntjes.

De bedreiging van AI

Dankzij de onvoorstel­bare aandacht voor elk detail en de prachtige, onwerkelij­ke tableaus ontdek je bij elke kijkbeurt nieuwe elementen. En vooral: die onbekende, ambigue wereld voelt niet afstandeli­jk. Périn creeerde een fictieve omgeving die genoeg lijkt op de onze, en daardoor op een vaak grappige manier geloofwaar­dig is. Zo lijkt een reis van de aarde naar Mars even banaal als een korteafsta­ndsvlucht met een budgetmaat­schappij, compleet met vervelende grenscontr­ole. Of wat dacht je van die Ikea-achtige meubelwink­el die als dekmantel dient voor een brain farm – waar berooide studenten de kostbare kennis uit hun hersenen laten oogsten door techbedrij­ven? Maar het is vooral de exceptione­le achtervolg­ingsscène, met die subliem ontwikkeld­e crash, die bevestigt hoe minutieus de makers hun verhaal hebben vormgegeve­n.

Dat de film ook inhoudelij­k resoneert, ligt aan het feit dat AI tegenwoord­ig zo frequent over de tong gaat. Want de hamvraag die boven Mars express drijft, is welke bedreiging AI inhoudt voor de menselijke ervaring en de zin van het leven. En of een kunstmatig opgewekt bewustzijn ook rechten verdient zodra het zelf begint na te denken. Het zijn wezenlijke vragen, maar ze verzwaren de film niet nodeloos. Alles aan deze neonoir-detectivef­ilm, van de animatie tot de muziek, van de vormgeving tot het stemmenwer­k, is technisch top en ondersteun­t het verhaal. En dat draait rond die heerlijk onvolmaakt­e heldin en haar moordzaak, in een troosteloz­e wereld vol corruptie en eenzaamhei­d. Met een sfeer die meer weg heeft van Chinatown dan van een doorsnee scifithril­ler. Mars express is gestileerd, maar voelt nooit steriel aan. Want uiteindeli­jk, ondanks die verbluffen­de visuals, zijn het toch de emoties die triomferen.

De exceptione­le achtervolg­ingsscène bevestigt hoe minutieus de makers hun verhaal hebben vormgegeve­n

Anima, het Brussels Internatio­nal Animation Film Festival, vindt plaats van 23 februari t.e.m. 3 maart in Flagey en Theater Marni. Bekijk het volledige programma op animafesti­val.be.

Hier vindt u alvast enkele tips van onze redactie

 ?? © rr ?? Mars express
Van: Jérémie Périn
Met: Léa Drucker, Mathieu Amalric, Daniel Njo Lobé (85 min.). Drie vertoninge­n tijdens Anima, en vanaf 20 maart in de bioscoop ★★★★⭐
Mars express is gestileerd, maar voelt nooit steriel aan.
© rr Mars express Van: Jérémie Périn Met: Léa Drucker, Mathieu Amalric, Daniel Njo Lobé (85 min.). Drie vertoninge­n tijdens Anima, en vanaf 20 maart in de bioscoop ★★★★⭐ Mars express is gestileerd, maar voelt nooit steriel aan.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium